De schuurvondst van een Porsche 924 Carrera GT

Schuurvondst

Definitie: Een min of meer vergeten waardevol object (meestal een klassieke auto, vliegtuig of motorfiets) welke in vaak vervallen staat, na opslag is herontdekt. De term komt van hun neiging om te worden gevonden op plaatsen zoals schuren, carports en bijgebouwen waar ze al vele jaren zijn opgeslagen.

Ik wist van zijn bestaan af en ik wist ook dat hij al ongeveer anderhalf decennia stilstond. Toch had ik er verder nooit aandacht aan besteed, laat staan dat ik hem in werkelijkheid gezien had. 

Het kan soms raar lopen in het leven. Door de zoektocht van mijn zoon Michiel naar een 924S raakte ik geïnteresseerd in dit vroege transaxle model. In de week tussen het aankopen en ophalen van een mooie 924S, kwam ik online opnieuw in contact met de eigenaar van de “vergeten” auto. Wij raakten aan de praat en ik kwam erachter dat hij voor een dilemma stond: het weer opnieuw tot leven wekken en restaureren van de auto,  of verkopen, zodat een andere bijzondere Porsche die hij had, de hoognodige aandacht kon krijgen die het verdiende. Omdat wij eerder leuk vriendschappelijk contact hadden en dit door omstandigheden verwaterd was, spraken wij af om eens gezellig bij te kletsen. En dan kon ik meteen ook een keer de auto in het echt bekijken. 

Zo kwam het dat ik op een zonnige ochtend op een boerenerf voor een houten schuurdeur stond. De deuren gingen open en daar stond hij dan: een echte 924 Carrera GT. 

Maar och, wat zag hij eruit. De rode lak was dof, hij had een deuk in de deur en de rubbers waren verdroogd. De vele jaren van stilstand hadden hem aan de buitenzijde geen goed gedaan. Hij weigerde ook om te starten, ondanks dat er een paar jaar daarvoor nog aan de motor gewerkt was (waarna hij meteen weer de schuur ingereden was). 

Het interieur was stoffig, maar wel origineel. De stof van de stoelen was in uitzonderlijk goede staat en, op de gebruikelijke droogte scheurtjes in het dashboard na, was het interieur mooi behouden gebleven.

Diezelfde ochtend besloot de eigenaar dat hij hem toch wilde verkopen en ik besloot om die koper te zijn. Deze Carrera GT was zeker niet het koopje van de maand, maar gezien het unieke van deze auto wilde ik toch de uitdaging van het restaureren aangaan. Zo kwam het dat mijn man, mijn zoon en ik op een vrijdagochtend met de auto-ambulance een 924 Carrera GT gingen ophalen en diezelfde dag in de middag een 924S. Erg decadent, ik weet het.

En aansluitend nog een toevalligheid. Een dag later kwam ik bij een Porsche evenement een andere oude bekende tegen: Leon van Pelt. Hij werkt bij een bekende Porsche specialist in Den Haag Voorburg, waar ik een aantal keren met een van mijn evenementen gestart ben. Leon was meteen erg enthousiast over mijn verhaal en hij wilde graag helpen met het gereed maken van de Carrera GT voor de import- en APK keuring. 

Bij die eerste keer gezamenlijk sleutelen is het niet gebleven. De 924 Carrera GT staat nu al een jaar in mijn garage en inmiddels zitten er talloze weekenden sleutelen in de auto verwerkt, waarbij Leon mijn zoon Michiel en mij begeleidde met het zelf leren sleutelen. In het begin was het werken aan de auto heel spannend, het is immers een speciale auto. Maar met de wetenschap dat een deskundige over onze schouders meekeek, kregen wij snel de smaak te pakken. Waar mogelijk hebben wij originele 924 Carrera GT en turbo onderdelen gebruikt. En dat is best een dingetje. De Carrera GT is immers in basis een 2e generatie turbo en voor de turbo zijn op zich nog redelijk makkelijk onderdelen te koop. Zelfs Porsche is hard bezig haar “collectie” nieuwe onderdelen voor klassiekers uit te breiden. Toch liepen wij soms tegen een onderdeel aan wat, zowel bij Porsche als andere bekende leveranciers, niet meer te verkrijgen was. Het gaat dan bijvoorbeeld om iets onbenulligs als een afsluitrubber of BERU bougiekabels die toch net iets anders zijn dan bij de 924 turbo. Gelukkig kwam ik in contact met Sjok, een expert in het opsporen van speciale Porsche onderdelen. Hem is het gelukt om diverse, niet meer bij de reguliere kanalen te verkrijgen, 924 Carrera GT onderdelen te vinden.

De Carrera GT is een heerlijke en eerlijke auto om aan te sleutelen. En nu wil het dat ik nog geen half jaar later een werkelijk onverprutste, in nieuwstaat verkerende, 1e eigenaar, 924 turbo kon kopen. Hiervan waren de messingonderdelen onder de motorkap nog origineel en ongerestaureerd. Het is ideaal om zo’n auto naast de Carrera GT te hebben tijdens het sleutelen. Je kan snel even spieken hoe onderdelen origineel gemonteerd waren, want aan de Carrera GT was duidelijk vaker gesleuteld. 

Maar even terug naar vorig jaar oktober. Na een aantal uren sleutelen was de auto in basis gereed om naar de RDW te brengen. Zijn papieren waren in orde, maar het was nog wel even noodzakelijk om echt aan te tonen dat het om een 924 Carrera GT ging en niet om een verbouwde standaard 924. Blijkbaar zijn er in het verleden wel een aantal door geglipt, waardoor ze nu bij de RDW heel streng zijn. Maar alle papieren waren in orde en het belastingdeel was ook zo geregeld. Er was, vanwege zijn leeftijd, geen BPM meer van toepassing op de auto, dat trucje had ik al meegekregen bij het invoeren van de 968.

Van het begin van de winter tot ver in het voorjaar, zijn wij aan de motor bezig geweest. Het wachten op onderdelen kostte de meeste tijd en ook Leon was natuurlijk niet ieder weekend beschikbaar. Maar afgelopen juni was de auto eindelijk echt rijdend. 

Tijdens de eerste ritten, o.a. naar de RDW, dacht ik dat het rijgedrag veel op dat van de 924 turbo leek. Hoe ver kon ik ernaast zitten! De 924 Carrera GT is een onvervalste, zij het wat oude, raceauto. Het was met de 406 stuks geproduceerd immers het homologatiemodel voor de Le Mans. 

Deze winter gaan wij nog aan de slag met de onderdelen aan onder- en achterzijde, zoals de benzinetank, -pompen- en -leidingen en daarna is het zaak om de carrosserie door een expert te laten restaureren. De Porsche heeft geen roest, hoe kan het ook anders met zoveel polyurethaan carrosseriedelen, en heeft geen ongevalsschade gehad. Het restaureren zit hem voornamelijk in het rechtzetten en herstellen van oude polyurethaan delen. Door de leeftijd is dat niet overal meer zo recht als toen wanneer hij de fabriek uitgerold kwam. Ook moet de deuk in de flank hersteld worden en als laatste krijgt hij een nieuwe rode laklaag. De oude, niet originele, laklaag is door Michiel en zijn DAP, al heel wat mooier geworden, maar het is gewoon zaak om hem in het geheel een nieuw jasje te geven. 

En om te bevestigen dat het restaureren goed bevallen is, een nieuw project van Michiel en mij staat alweer onder de carport: een origineel NL geleverde 968 die nog wat liefde kan gebruiken. 

Deze 924 Carrera GT’s is nummer 194 van 406 geproduceerd. Hij is geheel ‘matching numbers’ en in 1981 origineel in Duitsland geleverd. In 1982 is hij geëxporteerd naar Belgie en sinds oktober 2018 is hij in mijn bezit. Ik ben de 3e eigenaar van de Carrera.

Saillant detail: deze auto was tot vorig jaar “onbekend”. Hij stond ook niet vermeld in het overzicht van Roy Smith in zijn boek: “The Porsche 924 Carrera – Evolution to Excellence”, waarin alle, destijds getraceerde Carrera GT’s vermeld stonden.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.