Porsche in Coca-Cola-kleuren aan de start

De beide Porsche 911 RSR’s van het Porsche GT Team, dat al zeker is van de merkentitel, komen tijdens de seizoensfinale van het Noord-Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap op 12 oktober op het circuit van Road Atlanta in de beroemde kleuren van Coca-Cola in actie. 

De aankondiging van de rood-witte uitmonstering van de beide 911 RSR’s van de rijderscombinaties Laurens Vanthoor/Earl Bamber/Mathieu Jaminet en Patrick Pilet/Nick Tandy/Fred Makowiecki past in de ontwikkeling van de afgelopen twee seizoenen.  Porsche is immers sinds medio vorig jaar lekker bezig met ‘retro’-kleurenschema’s voor de 911 RSR’s in het FIA WEC en het Noord-Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap. Na de ‘Pink Pig’ en de Rothmans-911 tijdens de 24 Uur van Le Mans van vorig jaar, de 911’s in Mobil 1-GT1-uitmonstering voor de IMSA-seizoensfinale ‘Petit Le Mans’ 2018 en de Brumos-kleuren die we dit jaar op Daytona, Sebring en Le Mans zagen, is de Coca-Cola-uitvoering een nieuw hoofdstuk in dit succesverhaal.

Voortbouwen op succesreeks

Vorig jaar wonnen Laurens Vanthoor, Michael Christensen en Kévin Estre met de Porsche in ‘Pink Pig’-kleuren de klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans, waarmee Christensen en Estre een belangrijke basis legden voor het uiteindelijk binnenhalen van de wereldtitels in de klasse van het FIA WEC. In Mobil 1-kleuren wonnen Nick Tandy, Patrick Pilet en Fred Makowiecki in oktober vorig jaar de klasse tijdens ‘Petit Le Mans’, terwijl de Porsche in Brumos-kleuren in handen van dezelfde combinatie in maart van dit jaar goed was voor de klassewinst tijdens de 12 Uur van Sebring. Het plan is om met de Coca-Cola-uitvoering voort te bouwen op deze reeks.

De combinatie ligt enigszins voor de hand, want zowel voor Porsche als voor Coca-Cola is de tien-uursrace op het circuit van Road Atlanta een thuiswedstrijd. Porsche Cars North America heeft zijn hoofdkwartier in Atlanta, vrijwel naast het vliegveld, terwijl Coca-Cola ook in Atlanta gevestigd is, inclusief de ‘World of Coca-Cola’, het eigen museum. In de jaren zeventig betaalde Coca-Cola ook mee aan de aanleg van het circuit van Road Atlanta in het nabijgelegen Braselton. 

Succesvolle historie met 935 en 962

Race-Porsches in Coca-Cola-kleuren hebben echter ook historie: van 1980 tot 1987 was de Amerikaan Bob Akin met zijn team actief met Porsches in rood en wit, eerst een 935, later een 962. Het grootste succes van de 962 in Coca-Cola-kleuren was zonder twijfel de overwinning voor Akin, Hans-Joachim Stuck en Jo Gartner tijdens de 12 Uur van Sebring  in 1986. Naast de ‘Löwenbräu’-versie is de Coca-Cola-962 in Amerika de bekendste race-Porsche uit het Groep C-tijdperk van de IMSA-organisatie. Ter afsluiting van het seizoen waarin IMSA het 50-jarig jubileum viert, is dit dus een zeer passend initiatief.

Porsche kan op Road Atlanta de rijders- en teamtitel in de GTLM-klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship binnenhalen. Met nog één race te gaan voeren Laurens Vanthoor en Earl Bamber het rijdersklassement aan, terwijl het Porsche GT Team bovenaan staat in de tussenstand van het kampioenschap voor teams. Het merkenkampioenschap is al behaald, dat werd met de winst op Virginia International Raceway veiliggesteld. Daar won Porsche voor de zevende keer dit seizoen de klasse.

Luister bijzetten

Fritz Enzinger, hoofd autosport bij Porsche, verklaart: “We willen de festiviteiten vanwege het 50-jarig jubileum van IMSA bij de seizoensfinale op een bijzondere manier luister bijzetten. Ik ben erg benieuwd hoe de fans op onze beide Porsche 911 RSR’s in Coca-Cola-kleuren zullen reageren. De bijzondere uitvoeringen van onze auto’s hebben ons in de afgelopen maandan vele successen gebracht. We hebben vorig jaar op Road Atlanta gewonnen, in 2018 in Le Mans en dit jaar in Sebring. Zo mag het wat mij betreft verder gaan!”

Pascal Zurlinden, projectleider fabrieks-autosport, verklaart: “Het IMSA-jubileumseizoen eindigt met een groot highlight. Het is geweldig, dat hier twee zo sterke merken als Porsche en Coca-Cola samenwerken. We willen het gezamenlijke succesverhaal, dat in de jaren tachtig begon, beslist voortzetten. Als we met een topresultaat de kampioenstitel kunnen binnenhalen, dan zou dat een droom zijn, zeker ook als je bedenkt dat dit de laatste race voor deze versie van de Porsche 911 RSR in de IMSA-serie wordt.” 

Stefan Höllwart, verantwoordelijk voor de Porsche-deelname aan het IMSA-kampioenschap, zegt: “Voor ons is er dit jaar één hoogtepunt na het andere. In de eerste helft van het seizoen hebben we met onze auto’s in Brumos-kleuren al vele successen behaald, vorig jaar waren we bij Petit Le Mans met onze 911 RSR in de kleuren van Mobil 1 succesvol. De bijzondere desigs hebben bij ons voor vele bijzondere momenten gezorgd. Dat moet ook bij de seizoensfinale in Road Atlanta in het rood en wit van Coca-Cola het geval zijn.”

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.