Mevrouw kiest de kleur

Het is niet gelogen hoor, ze bestaan echt. Dames die alleen meegaan naar de dealer voor het uitkiezen van de kleur op de auto. Ik heb eens een gesprek tussen een man en, ik neem aan, zijn vrouw aangehoord toen ik mij in de showroom van een Porschedealer aan het vermaken was. Manlief had de auto al tot op detail uitgezocht en samengesteld en mevrouw maakte zich alleen maar druk over welke kleur ze mooi vond. Persoonlijk begrijp ik daar helemaal niets van. 

Ik zal niet ontkennen dat de kleur op een auto invloed heeft op de reacties van de mensen die je onderweg tegenkomt. Nu ligt het er nog aan in welk land je rijdt en of het een klassieker of een jong watergekoeld elfje is. 

Zo kreeg ik bij mijn witte 996 cabrio met donkerblauw dak altijd wel een opgestoken hand of een glimlach, ook van passerende dames, maar toen mijn Indisch rode 997 cabrio met zwart dak en zwarte velgen zijn intrede deed, was dat meteen over. Stilstaand bij het stoplicht deden mensen net alsof ze de auto niet zagen, laat staan dat ze een goedkeurend hoofdknikje gaven of een hand opstaken. Maar dat is typisch Nederlands: “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. 

De rode kleur op oude gebakjes doet het beter. Op mijn Indisch rode 3.0 SC uit 1983 kwamen juist wel weer leuke reacties, maar dat is oud spul en dan mag het wel weer. Gecompliceerde cultuur. 

Maar voor wie koop je de auto eigenlijk? Voor jezelf of voor anderen?

Het Nederlandse wagenpark mist al zoveel kleur. Mensen kopen een auto met de volgende eigenaar in gedachten. Bij de release van een nieuw model zie je de meest fantastische kleuren: viper green, speedgelb, ruby red, maar als je een paar maanden later in de showroom rondloopt zie je diezelfde modellen in het zwart, donker blauw en vijftig tinten grijs. Zonde. 

Dan rijst toch de vraag, zijn die echtgenotes dan zo saai of heeft de man uiteindelijk de vrouw overtuigd dat een zwarte het straks beter doet bij de verkoop? Ik heb geen idee, doe mij maar een rode. Of toch een gele. Mmm, groen is toch ook wel erg mooi…

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.