Pace Car Rijders zijn Vet Cool Man

Pace Car rijders zijn Vet Cool Man

Rijden voor een goed doel of eerder een goed gevoel? 

Vrijwilligerswerk geeft, bewust of onbewust, een gevoel van voldoening en trots over de goede daad. Het is immers ook een beetje het strelen van je ego, een “feel good” moment. 

Daar is in principe niets mis mee. Waar we voor op moeten passen is dat, door het enthousiasme, het doel soms uit het oog wordt verloren.

Zaterdag 22 juni mocht ik opnieuw met mijn Porsche als pace car bestuurder meerijden tijdens het Vet Cool Man evenement. Op een dag als deze, welke draait om chronisch of ongeneeslijk zieke kinderen, staat veiligheid altijd voorop. 

Als pace car bestuurder rijden wij niet enkel ‘heel veel leuke rondjes’ op de kombaan. Na circa 90 rondjes, 269 kilometer rijden in 3 uur, verliezen de schuine bochten toch echt wel hun charme. Op de schouders van het pace car team rust een serieuze verantwoordelijkheid om alle deelnemers, zowel de kinderen als de Porsche bestuurders, de kombaan op een positieve maar zeker ook veilige manier te laten ervaren. 

Een pace car team bestaat uit twee Porsches met in ieder de chauffeur en een RDW medewerker. De RDW medewerkers staan in contact met elkaar en met de controletoren, die over de baan uitkijkt. De voorste pace car bepaald het tempo en de achterste pace car grijpt in wanneer dat nodig is. 

Gelukkig zijn er jaarlijks maar weinig incidenten. Veelal wordt er ingegrepen vanwege het zogenaamde ‘trekharmonica’ rijden. Daarbij houdt men in om een gat te laten vallen, waarna weer flink gas geven wordt. Dit lijkt leuk voor de bestuurder en aanvankelijk ook wel voor het passagiertje. Waar die bestuurder echter vaak niet bij stil staat is dat deze manier van rijden zorgt voor veel onrust op de baan. Zeker als er meerdere groepen aan het rijden zijn, zorgt dit voor een spookfile effect. 

En ja er was een incident dat ik wel wil benoemen, inhalen op de kombaan is not-done. Toch is er deze editie opnieuw een Porsche bestuurder om deze reden door de RDW safetycar van de baan gehaald en naar huis gestuurd. Gelukkig hebben maar heel weinig mensen hiervan iets meegekregen. 

Als iedereen zich vooraf in het reglement inleest en zich tijdens het rijden daaraan houdt, dan is er rust op de baan. De snelheid voor de gehele groep wordt dan na een aantal “wen” rondes vanzelf verhoogd, waardoor alle inzittenden van de Porsches veilig kunnen genieten van de kombaan ervaring. Want rijden voor een goed doel zoals Vet Cool Man betekent, dat de kinderen in het middelpunt van de aandacht staan. Eigenbelang staat op dit soort dagen op de laatste plaats. 

En de vrijwilligers in de blauwe shirtjes, die de hele dag op het terrein actief waren, zij kregen ook een verrassing. Na het vertrek van de kinderen en de touringcars met de ouders, mochten wij deze kanjers met toestemming van de RDW ook een kombaan ervaring geven. Met een lege baan zal je begrijpen dat het tempo toen iets hoger lag…

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.