Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Porsche-paradijs; derde editie Collector’s Day in Heteren

Een bezoek aan het Porsche Centrum Gelderland en het bijbehorende Classic Center is altijd al de moeite waard, maar afgelopen zondag nog extra, want daar vond de derde editie van de Porsche Collectors’ Day plaats. Verzamelaars van boeken, brochures, modelauto’s en andere Porsche-parafernalia kwamen er ruimschoots aan het trekken.

Jongere en oudere bezoekers tussen de tafels tijdens de Porsche Collectors’ Day in het Porsche Classic Center Gelderland.

Volgens het KNMI was het de eerste officiële zomerse dag van het jaar, wat voor velen een ideale gelegenheid bleek om er met hun Porsche op uit te trekken. Het was gezellig druk rondom het Porsche Centrum in Heteren, de diverse Porsches op de parkeerplaatsen rondom het bedrijfspand en in de wijde omgeving boden een prachtige aanblik in de zon.

Na de eerste editie in Leusden en het geslaagde evenement van vorig jaar in Heteren hadden tal van verzamelaars de datum voor de derde Porsche Collectors’ Day al vroeg in de agenda’s genoteerd. Het concept was ongewijzigd: Mark Wegh van het Porsche Centrum Gelderland stelde de tafelruimte gratis ter beschikking, bovendien was er voor de deelnemers een goed gevuld lunchpakket. “Je kunt wel 50 Euro tafelhuur vragen, maar als iemand dan niets verkoopt, houden ze er toch een naar gevoel aan over vanwege het verlies. Nu heeft iedereen gewoon een leuke dag”, stelde Wegh ter verklaring.

Wie race-Porsches als modelauto’s verzamelt, heeft een onuitputtelijke keuze.

Ook mede-initiatiefnemer Henk Koop van de Porsche Modellauto-Club was meer dan tevreden: “We hebben 78 aanbieders, meer dan vorig jaar, en ik denk zo rond de 1.500 bezoekers. Opnieuw een internationaal gezelschap: natuurlijk veel mensen uit de Benelux, maar ook Fransen, Duitsers, Oostenrijkers, Zwitsers, Zweden, Denen en zelfs bezoekers uit Thailand en Libanon.”

Recordverzamelaar Billy Karam vond ook in Heteren tal van aanvullingen voor zijn collectie.

Bij de laatstgenoemde ging het om Billy Karam, die officieel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als de verzamelaar met de grootste collectie modelauto’s ter wereld. “Zo’n 50.000, en ik heb ook de grootste verzameling diorama’s en de meeste postzegels met afbeeldingen van auto’s erop”, vertelde Karam in gesprek met Vierenzestig.nl. Hij had er een lang weekeinde van gemaakt: “Op zaterdag bezocht ik de NAMAC-modelautobeurs in Houten, vandaag ben ik de hele dag hier. Ik heb dit weekeinde weer zo’n 200 nieuwe modelauto’s gekocht voor mijn collectie. Natuurlijk heb ik een zwak voor Porsche: ik ben voorzitter van de Porsche Club Libanon, rijd regelmatig rally’s en ritten en bezoek wereldwijd evenementen. Hier heb ik een paar modellen van Rothmans-race-Porsches gevonden die ik nog niet had, je komt overal wel weer nieuwe dingen tegen!”

Geweldig mooie blikken Distler-Porsche in nagenoeg nieuwe conditie met originele verpakking.

Dat is te zeggen: het aanbod reikte van fraaie blikken Distler-Porsches uit de jaren vijftig en zestig tot minuscule weergaven uit de bekende Kinder-Surprise-eieren, van zwaar verzilverde miniaturen die aan potentiële Porsche-klanten worden gegeven tot aan recente racemodellen. “Het meest bijzondere was waarschijnlijk een Siku-model van de Patent-motor, dat een flink viercijferig bedrag opbracht”, vertelde Henk Koop. Er waren zeker niet alleen modelauto’s: ergens op een tafel lag een paraplu annex zitstok, die in de jaren vijftig als origineel accessoire bij een 356 aangeboden werd. De vraagprijs bedroeg 1.250 Euro. Ook stopwatches, stuurwielen, kuipstoelen, Fuchs-wielen, kop- en achterlampunits en andere onderdelen kwamen we tegen.

De ‘Featherwate’ paraplu annex zitstok werd in de jaren vijftig als origineel accessoire bij een 356 aangeboden.

En natuurlijk papier: talloze Porsche-gerelateerde boeken, ansichtkaarten, persmappen en brochures, van heel vroege drukwerken over de Gmünd-Porsche tot het meest recente materiaal van de Autosalon in Genève. Ook kostbare items als de Carrera RS-brochure met de vele kleine afbeeldingen voorop of de verkoopbrochure voor de 917 waren bij meerdere aanbieders aanwezig.

Verzamelaar Jürgen Wiedemann (r.) kwam vanuit Neurenberg, organisator Mark Wegh (l.) was meer dan tevreden.

Verzamelaar Jürgen Wiedemann was per vliegtuig vanuit Neurenberg gekomen. “Ik ben voor het eerst hier en ben zeer onder de indruk”, gaf hij te kennen. “Ik bied een aantal dubbele exemplaren uit mijn eigen verzameling aan, maar heb ook al mooie dingen kunnen kopen die ik nog niet had.” Dat hij een flink aantal Chinese Porsche-brochures en andere verzamelobjecten op zijn tafel had, bleek geen toeval: “Ik heb een aantal jaren in China gewoond en daar nog steeds de nodige contacten.” Wiedemann kon een Nederlandse verzamelaar blij maken met een bijzonder Chinees item: een collectie van verzilverde modellen in 1:87 van zeven generaties van de 911, mooi gerangschikt op een perspex ondergrond met opschrift.

Nu de fraaie aanwinst van een trotse Nederlandse verzamelaar: uitermate zeldzame set uit China met zeven generaties van de 911.

Bij brochureverzamelaars was er ook volop aandacht voor het nieuwe boek dat Mark Wegh van het Porsche Classic Center Gelderland uitbracht met nagenoeg alle ooit gedrukte brochures van de Porsche 356 erin. “We hebben er aardig wat verkocht”, stelde Wegh tevreden. Op deze uitgave komen we binnenkort terug.

Diverse 356’s op ware grootte waren op de parkeerplaats te bewonderen.

Op de parkeerplaats waren ook de nodige 356’s te zien, alsmede een Volkswagen Kever die was voorzien van een 356-motor. Daarnaast waren er tal van andere interessante Porsches, terwijl in de naastgelegen showroom van het Porsche Centrum Gelderland de nieuwe 992 volop in de belangstelling stond. Alle betrokkenen keken terug op een zeer geslaagde dag, velen kijken nu alweer uit naar de Porsche Collectors’ Day in 2020!

Porsche-badges van over de hele wereld vormen ook een geliefd verzamelobject.

Porsche-kunst.

Verzamel ze allemaal: mapjes met Porsche-postkaarten.

Het Porsche-huismagazine Christophorus wordt ook op grote schaal verzameld.

Instructie- en onderhoudsboekjes.

Porsche-brochures in alle denkbare variaties.

Blikken Porsches, ooit als speelgoed bedoeld.

Ongelooflijk gedetailleerde modellen in 1:18.

Volkswagen Kever met 356-motor.

Het opschrift op de achterruit verraadt de speciale krachtbron.

Ook aan onderdelen geen gebrek.

Porsche 550 Spyder.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.