Van 962 tot tractor: de bolides van Jeroen Bleekemolen op Rennsport Reunion

“Dit is echt zo gaaf, dat ik deze kans krijg!” Jeroen Bleekemolen steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken als hij spreekt over zijn ervaring tijdens de Porsche Rennsport Reunion op het circuit van Laguna Seca. Op uitnodiging van het Amerikaanse team Gunnar Racing rijdt hij met de 962 LM, chassisinummer 962 GT003, de auto waarmee Mauro Baldi, Yannick Dalmas en Hurley Haywood in 1994 de 24 Uur van Le Mans wonnen. Het is niet de enige Le Mans-winnende auto waarmee Bleekemolen tijdens het grote Porsche-evenement in Californië in actie komt, want hij rijdt ook met de RS Spyder, de auto van Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur, waarin hij samen met Peter van Merksteijn en Jos Verstappen in 2008 de LMP2-klasse in Le Mans won.Destijds was de 962 als Groep C-auto eigenlijk niet meer toegelaten, maar via een slimme truc van technicus Norbert Singer kon de door de Neurenbergse ondernemer Jochen Dauer als straatauto omgebouwe 962 als GT worden gehomologeerd, waardoor de deelname in Le Mans alsnog mogelijk was. Dat resulteerde gelijk in de overwinning voor Yannick Dalmas, Hurley Haywood en Mauro Baldi, die met een ronde voorsprong op de Toyota van Eddie Irvine, Mauro Martini en Jeff Krosnoff als winaars werden afgevlagd. De andere 962 in Shell-kleuren werd in handen van Hans-Joachim Stuck, Danny Sullivan en Thierry Boutsen derde.

Het rijden met de Van Merksteijn-RS Spyder is voor Jeroen Bleekemolen het weerzien met een oude bekende. “Altijd weer mooi om die auto te zien, daar heb ik zo mooie herinneringen aan.” De paars-witte RS Spyder ging onlangs weer in andere Amerikaanse handen over, dus het was even onzeker of de al een tijdlang geplande deelname van Bleekemolen met de auto aan Rennsport Reunion zou doorgaan, maar ook de nieuwe eigenaar wilde onze landgenoot graag laten rijden. Dat werd nog even spannend vanwege een defecte versnellingsbak, maar die kon enigszins provisorisch worden gerepareerd, zodat Bleekemolen als nog kan rijden. “De bakverhoudingen zijn volstrekt onbruikbaar, want die zijn voor Le Mans, zodat ik hier maar vier versnellingen kan gebruiken. Maar goed, we maken er wel wat van”, aldus Bleekemolen.

Het team Gunnar Racing van Kevin Jeannette runt ook een van de Porsche-tractoren, die morgen tijdens een echte wedstrijd in actie komen. Het is de tractor van John Oates van het duo Hall and Oates, speciaal voor de gelegenheid voorzien van de roze kleuren van de 911 RSR die dit jaar de GTE-Pro-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans won. Op verzoek van uw verslaggever klom Jeroen Bleekemolen voor de foto even op de tractor, wat hem prompt de uitnodiging van Gunnar Jeannette opleverde om morgen ook aan de tractorrace deel te nemen. Dat wordt ongetwijfeld het langzaamste voertuig dat Jeroen Bleekemolen ooit in een race heeft gereden. Een groter contrast met de Le Mans-winnende auto’s is nauwelijks denkbaar.  

Foto’s: Rebocar Automotive Productions

 Twitter: @renedeboer

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.