Search
Close this search box.

Successen op de Nürburgring en Road America – autosportnieuws

Een veld van maar liefst 44 Cup-Porsches voor de gecombineerde races van de Porsche Carrera Cup Deutschland en de Porsche Carrera Cup Scandinavia op de Nürburgring. (Foto: Porsche AG)

De Porsche Carrera Cup Deutschland en de ADAC GT Masters waren het afgelopen weekeinde te gast op de bloedhete Nürburgring, terwijl het Amerikaanse IMSA WeatherTec SportsCar Championship in actie kwam op het prachtige circuit van Road America, dat volgens velen overeenkomsten vertoont met de Nordschleife. Op beide circuits waren er Porsche-successen, waarbij op de Nürburgring ook Nederlandse podiumplaatsen te vermelden waren.

Porsches in top tien bij generale repetitie voor Zandvoort

Na een zomerpauze van bijna twee maanden werd het seizoen in de Duitse ADAC GT Masters het afgelopen weekeinde hervat op de Nürburgring. Tussen de beide races van het weekeinde in was het seizoen halverwege.

Voor goed gevulde tribunes eindigden Mathieu Jaminet en Robert Renauer met de Precote-Herberth-Porsche als vijfde in de tweede race. (Foto: Porsche AG)

Timo Bernhard en Kévin Estre zorgden met de vijfde plaats in de eerste race voor het beste Porsche-resultaat. Met de 911 GT3 R van het KÜS Team75 Bernhard hadden ze een achterstand van 15,8 seconden op de winnende Mercedes, ondermeer bestuurd door de Nederlander Indy Dontje. Het eveneens Duits/Franse duo Robert Renauer/Mathieu Jaminet eindigde met de Porsche van het Precote-Herberth-team als 16e, twee plaatsen voor Jan-Erik Slooten/Lucas Luhr van het Ring-Police-team.

De Belgisch-Oostenrijkse combinatie Adrien de Leener/Klaus Bachler reed in de tweede wedstrijd naar de zesde plaats. (Foto: Porsche AG)

In de tweede race eindigden er drie Porsches in de top tien. Opnieuw was de vijfde plaats het beste resultaat, ditmaal echter voor Jaminet en Renauer in de Herberth-Porsche. Een plaats daarachter eindigden de Oostenrijker Klaus Bachler en de Belg Adrien de Leener in de tweede Porsche van het KÜS Team75 Bernhard, een mooie revanche na hun voortijdige uitval door een aanrijding in de eerste race. Teambaas Timo Bernhard en Kévin Estre werden als achtste geklasseerd.

Voor het volgende raceweekeinde is de ADAC GT Masters te gast in ons land: volgende week zondag, op 18 en 19 augustus, wordt er gereden op Circuit Zandvoort. Met ondermeer ook de Duitse Porsche Carrera Cup in het programma is dit voor liefhebbers een bijzonder aantrekkelijk raceweekeinde!

IMSA-klassezege op Road America

Het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship kwam in actie op het prachtige circuit van Road America in Elkhart Lake in de staat Wisconsin. Het grootste Porsche-succes kwam hier op naam van het team Wright Motorsports, dat met fabrieksrijder Patrick Long en de door Porsche ondersteunde Deense Christina Nielsen de GTD-klasse won. Het was de eerste GTD-klassezege voor Porsche dit seizoen en zelfs de eerste sinds het succes van Jörg Bergmeister en Patrick Lindsey in de Park Place-Porsche op Lime Rock in juli 2017!

Patrick Long en Christina Nielsen van het team Wright Motorsports zorgden voor de eerste GTD-klassezege van het seizoen voor Porsche. (Foto: Porsche AG)

Patrick Long had het Wright Motorsports-Porsche-team op Road America al een goede uitgangspositie verschaft door in de kwalificatie de pole-position voor zich op te eisen. De Amerikaan verdedigde tijdens zijn rijbeurt de leiding in de race en ook Christina Nielsen wist de eerste plaats vast te houden. Bij de laatste rijderswissel nam Long het stuur weer over en hij reed vervolgens de overwinning naar huis.

Laurens Vanthoor en Earl Bamber eindigden met de 911 RSR op de vierde plaats in de GTLM-klasse. (Foto: Porsche AG)

In de GTLM-klasse speelden de beide fabrieks-911 RSR’s geen rol in de strijd om de overwinning, die voor de vierde race op rij naar één van de Fords ging. Achter de winnende Ford GT van Richard Westbrook en Ryan Briscoe en de beide Corvettes zorgden Laurens Vanthoor en Earl Bamber op de vierde plaats voor het beste Porsche-resultaat, één positie voor Nick Tandy en Patrick Pilet.

Nederlands Cup-succes op de Nürburgring

Maar liefst 44 Porsche 911 GT3 Cup-auto’s stonden het afgelopen weekeinde aan de start op de Nürburgring voor de beide gecombineerde wedstrijden van de Porsche Carrera Cup Deutschland en de Porsche Carrera Cup Scandinavia. Drie van de in totaal zes podiumplaatsen in de twee races gingen naar Nederlandse rijders: Jaap van Lagen werd in de eerste race tweede en in de tweede race derde, Larry ten Voorde werd in de eerste wedstrijd als derde geklasseerd.

Een indrukwekkend startveld bij de Porsche Carrera Cup op de Nürburgring. (Foto: Porsche AG)

Jaap van Lagen, normaliter actief in de Porsche Mobil 1 Supercup voor het team Fach Auto Tech, werd door de Zwitserse renstal te elfder ure uitgenodigd om als vervanger van Stefan Oschmann ook aan de beide Duitse Cup-races op de Nürburgring deel te nemen. En dat deed de Edese coureur met succes: met de tweede plaats in de kwalificatie verschafte hij zich al een goede uitgangspositie voor de eerste race, waarin hij achter winnaar Thomas Preining ook als tweede over de eindstreep kwam. In de tweede race startte hij wederom als tweede achter Preining, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Michael Ammermüller en werd zo, op 4,7 seconden achter de Duitser en op 6,7 seconden achter winnaar Preining, als derde geklasseerd.

Jaap van Lagen sloot zijn optreden in de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Nürburgring af met twee podiumplaatsen. (Foto: Porsche AG)

Larry ten Voorde kwam ook goed uit de verf. “We hebben de nodige wijzigingen aan de afstelling doorgevoerd en die pakten heel goed uit”, gaf de rijder van het Deutsche Post by Project 1-team te kennen. In de eerste race startte hij als derde en eindigde achter Preining en Van Lagen ook op die positie. “Mooi om met twee Nederlanders op het podium te staaan”, vond hij. In de tweede race verloor Ten Voorde in het gedrang net na de start wat terrein en kwam zo uiteindelijk als vijfde aan de finish. In de tussenstand van het rijdersklassement staat hij nu achter de beide BWT-Lechner-rijders Ammermüller en Preining op de derde plaats.

Larry ten Voorde in spectaculaire stijl op weg naar de derde plaats in de eerste race. (Foto: Willem J. Staat)

Voor de teams en rijders in de Porsche Carrera Cup Deutschland zijn het drukke tijden, want komend weekeinde komen ze andermaal op de Nürburgring in actie in het kader van de AvD-Oldtimer-Grand Prix. Een week later volgt dan het vijfde raceweekeinde van het seizoen in het bijprogramma van de ADAC GT Masters op Circuit Zandvoort.