Search
Close this search box.

Weekend met Porsche sportsuccessen achter de rug en Le Mans in zicht

Naast de festiviteiten in het kader van het 70-jarig bestaan van Porsche als sportwagenmerk werd er afgelopen weekeinde natuurlijk ook nog her en der met Porsches geracet. Op Zandvoort kwam de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in actie tijdens de Porsche Days, op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg reden de Duitse Porsche Carrera Cup en de ADAC GT Masters. Ondertussen is de aandacht ook al gericht op de 24 Uur van Le Mans.

Hoogtepunt op Zandvoort

Drie weken na het succesvolle optreden tijdens de Jumbo Racing Days driven by Max Verstappen was de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux opnieuw te gast op Circuit Zandvoort. De beide races waren het sportieve hoogtepunt tijdens de Porsche Days. Na twee gecombineerde evenementen met de Franse Carrera Cup reden de Benelux-deelnemers ditmaal alleen, zodat degene die als eerste over de streep kwam ook echt de winnaar was.

In de eerste race was dit de Turkse rijder Ayhancan Güven van het Duitse Attempto-team, die als leider in de tussenstand naar Zandvoort kwam en met een start-finishzege vanaf de pole-position zijn voorsprong vergrootte. De Belg Dylan Derdaele en de Nederlander Xavier Maassen completeerden het podium. ’s Anderendaags was het Maassen die met de overwinning aan de haal ging. Bij de start verschalkte de rijder van het DVB-team pole-sitter Güven, nam de leiding en stond die ondanks de hevige druk van Güven ook niet meer af. De Turk moest genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Dylan Derdaele namens Belgium Racing als derde geklasseerd werd.

Xavier Maassen pakt na de start de leiding en wint vervolgens de tweede race. (Foto: Porsche GT3 Cup Challenge Benelux)

 

Twee maal Preining voor eigen publiek, twee podiumplaatsen Ten Voorde

Voor eigen publiek in het Oostenrijkse Spielberg was Porsche-fabrieksjunior Thomas Preining onverslaanbaar in de beide wedstrijden van de Duitse Porsche Carrera Cup. In beide wedstrijden domineerde het Oostenrijkse team BWT Lechner Racing bijna naar believen, want niet alleen won Preining dus twee maal, zijn geroutineerde Duitse teamgenoot Michael Ammermüller eindigde ook beide malen op de tweede plaats. Ammermüller blijft daarmee met een comfortabele voorsprong aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Larry ten Voorde, dit jaar de enige Nederlandse deelnemer in de Duitse Porsche Carrera Cup, kende eveneens een succesvol weekeinde. In de kwalificatie verzekerde hij zich van de tweede startplaats voor de eerste wedstrijd, maar moest daar na de start de Duitser Ammermüller voor zich dulden. Vervolgens kwam Ten Voorde als derde over de eindstreep. Ook op zondag eindigde Ten Voorde op het podium: wederom bezette hij achter de beide BWT-Lechner-rijders de derde plaats. Daarmee klom hij tevens op naar de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap, achter Ammermüller en Preining. “Ik ben heel blij dat ik hier twee podiumplaatsen gehaald heb”, verklaarde Ten Voorde na afloop. “In de race op zaterdag kwam ik niet zo goed weg bij de start, waardoor ik de tweede plaats verloor. In de races had ik vele spannende duels, waarbij ik mijn positie telkens kon verdedigen. Als geheel ben ik met mijn prestaties dit weekeinde zeer tevreden.”

Porsche Carrera Cup Deutschland: De roze-witte BWT-Lechner-Racing-Porsches van Thomas Preining en Michael Ammermüller eindigden in beide races op de plaatsen één en twee. (Foto: Porsche AG)

 

Top-tien-klasseringen bij ADAC GT Masters in Spielberg

In beide races voor de Duitse ADAC GT Masters-serie op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg eindigden Porsche-teams in de top tien. In de eerste wedstrijd op zaterdag waren fabrieksrijders Kévin Estre en Timo Bernhard met de 911 GT3 R van het KÜS Team 75 Bernhard het best geklasseerde Porsche-team. Vooral het rondenlange duel op het scherpst van de snede tussen Estre en de Franse fabrieksjunior Mathieu Jaminet in de Porsche van het Herberth-team was een genot om naar te kijken! Jaminet en zijn teamgenoot Robert Renauer werden uiteindelijk als zesde geklasseerd.

Werd er op zaterdag nog bij zomerse omstandigheden gereden, op zondag kwam er kort na de start een hoosbui naar beneden, die het voor de deelnemers, die zonder uitzondering op slicks vertrokken waren, bijzonder lastig maakte. Estre/Bernhard behoorden tot de diverse uitvallers. “Waarschijnlijk hebben we op een van de kerbstones een band kapot gereden”, aldus Estre. Jaminet en Renauer zorgden ditmaal voor het beste Porsche-resultaat, ze werden als tiende geklasseerd. Daarmee bezetten Porsche Young Professional Mathieu Jaminet en zijn Duitse teamgenoot Robert Renauer de tweede plaats in de tussenstand van het rijderskampioenschap.

ADAC GT Masters Spielberg: Timo Bernhard en Kévin Estre eindigden met de 911 GT3 R van het KÜS Team 75 Bernhard in de eerste race als vierde. (Foto: Porsche AG)

 

Ondertussen in Le Mans

De aandacht van vrijwel de gehele autosportwereld is deze week natuurlijk gericht op de West-Franse stad Le Mans, waar de beroemde 24-uursrace plaatsvindt. Porsche is er met maar liefst tien auto’s vertegenwoordigd: vier fabrieks-911 RSR’s in de bijzonder sterk bezette GTE-Pro-klasse en zes RSR’s van klantenteams in de GTE-Am-divisie. Op maandag vond, grotendeels in de regen, de technische keuring van de diverse Porsche-teams plaats. Vierenzestig.nl is in Le Mans ter plekke en doet vanaf morgen verslag van de diverse activiteiten.

De vier Porsche-fabrieksauto’s met rijders en teamleden bij de technische keuring in het centrum van Le Mans. (Foto: Porsche AG)
Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.