Search
Close this search box.

Porsche Collector’s Day in Heteren is walhalla voor verzamelaars [foto-impressie]

Voor het tweede jaar op rij vond de ‘International Porsche Collectors Day’ plaats in het Porsche Classic Center Gelderland. Na een wat aarzelend begin bij de eerste editie spraken gastheer Mark Wegh en organisator Henk Koop van de Porsche Model Club Europe nu van een zeer geslaagde beurs. Het aantal strekkende meters beurstafel werd bijna verdubbeld, het aantal bezoekers werd zelfs meer dan verdubbeld.

“Kijk eens papa, gaaf, allemaal Porsches!” De jeugdige bezoeker weet precies wat hij voor zich heeft op de vele meters tafel waar een indrukwekkende collectie Porsche-miniaturen in schaal 1:43 staat uitgesteld. Het ventje van een jaar of zes, zeven hoeft niet ver te bukken om de modellen van nabij te kunnen bewonderen, hij ziet ze haast op ooghoogte. “Die is cool”, wijst hij resoluut naar een model van de Porsche 962 in de kleuren van Coca Cola. Of dat dor de raceauto komt, of door de herkenning van het logo van het frisdrankmerk, blijft de vraag. Het jongetje is immers veel te jong om de racesuccessen van de Coca Cola-962 met Bob Akin in het Amerikaanse IMSA-GTP-kampioenschap halverwege de jaren tachtig te kunnen kennen. Maar zijn oordeel staat en het enthousiasme wordt alleen getemperd door zijn vader, die na het horen van de prijs voorzichtig voorstelt dat zoonlief misschien toch beter een modelauto kan uitzoeken die wat meer in de categorie ‘speelgoed’ valt.

Liefhebbers

Al voor het officieel aangekondigde openingstijdstip van 10.00 uur stromen de eerste bezoekers binnen. Het parkeerterrein rondom het Porsche Classic Center en het aangrenzende Porsche Centrum Gelderland loopt in vlot tempo vol met de mooiste Porsches: vroege Turbo’s, mooie transaxles en heerlijke Targa’s, vanwege het zomerse weer uiteraard open, zoals het hoort. Al zien we ook ander fraais, zoals twee Mercedes 190 SL Cabrio’s en een prachtige Citroën SM. Hier zijn liefhebbers onderweg, dat is duidelijk.

Verzamelobjecten

Binnen zijn niet alleen de ruim bemeten showroom, maar ook diverse ruimten in het werkplaatsgedeelte gevuld met beurstafels. Standhouders uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Zweden bieden er hun verzamelobjecten aan: naast modelauto’s ook boeken, folders, persmappen, technische documentatie, instructieboekjes, posters, stickers, kaarten, pins, radiatorbadges, rallyschilden, koffiebekers, espressokopjes, wijnglazen, stuurwielen, snelheidsmeters, tassen, koffers… En dan zijn we waarschijnlijk nog tientallen andere zaken vergeten. Of echter plaatwerkdelen nou op een verzamelaarsbeurs thuishoren, daarover kun je van mening verschillen. Hoe dan ook, er wordt heel wat verzameld rondom Porsche. “Het is een bijna onuitputtelijk thema”, weet de Belg Tim Havermans, al jarenlang een gepassioneerd collectioneur en de stuwende kracht achter de Porsche-website ‘Loveforporsche’. Hij biedt gezochte oude nummers van het Porsche-huistijdschrift ‘Christophorus’ aan, met vraagprijzen van enkele honderden Euro’s, maar op zijn tafel liggen ook boeken, zeldzame oude brochures en zelfs documentatie over het jaarlijkse Porsche-tennistoernooi.

Autosporthistorie

Elders staat Gerrit Boer, die is gespecialiseerd in zaken op het gebied van autosporthistorie, en dan vooral over Nederlandse coureurs. “Er zijn natuurlijk heel wat Nederlandse rijders die met Porsche successen hebben behaald, dus dat is een dankbaar onderwerp”, zegt hij. Boer biedt dubbele exemplaren uit zijn collectie aan: boeken, handtekeningkaarten, miniaturen en posters. Zo zien we affiches met Gijs van Lennep en, van recenter datum, posters over de successen van het Nederlandse team Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur met de Porsche RS Spyder in 2008. Over de organisatie van de beurs in Heteren is Boer enthousiast: “Er wordt geen tafelhuur gevraagd, beursdeelnemers kunnen de hele dag koffie en thee halen en we kregen zelfs een uitstekend verzorgd lunchpakket!” Zijn beursbuurman, Leon Zijlmans, onderschrijft die mening volledig: “Het is allemaal perfect georganiseerd, je voelt je hier echt welkom!” Zijlmans verzamelt Porsche-brochures en reclamekaarten, waarvan hij er duizenden bezit. Enkele jaren geleden verwerkte hij die zelfs tot een eigen boek, ’60 Jaar Porsche-historie kleurrijk in kaart gebracht’. “Ook hier vind ik wel weer nieuwe dingen, en verder is zo’n beurs goed voor de contacten”, zegt hij.

Bijzondere boeken

De Duitser Rüdiger Mayer had een lange reis achter de rug: hij kwam met zijn partner vanuit de regio Stuttgart voor de promotie van het door hen uitgegeven boek ‘Racing & Recipes’, met recepten en anekdotes van Porsche-coryfee Jürgen Barth. Compleet met kookschorten, een zilveren kandelaar en een magnumfles Moët & Chandon op de met wit linnen gedekte tafel maakten Mayer en zijn vriendin reclame voor het boek. “We hebben er aardig wat verkocht en ook interessante mensen ontmoet”, zo hun reactie na afloop. Op de tafel ernaast werd een ander boek aangeprezen: onder de titel ‘911 Millennium’ produceerde fotograaf René Staud een fotoboek met de enorme afmetingen 56 x 44 cm. De foto’s op speciaal hoogglanspapier zijn allemaal afbeeldingen van verschillende 911-varianten die Staud gedurende zijn vier decennia lange loopbaan als fotograaf in zijn studio kreeg. De prijs van het boek is al net zo fors als de afmetingen: 1.911 Euro. Maar daar heb je dan ook wel iets bijzonders voor.

Diorama’s en miniaturen

Van een heel andere orde zijn de prachtig gedetailleerde diorama’s achter glas in aluminium lijst met miniaturen in schaal 1:43 van de Duitser Klaus Jürgen Pfeffer. “Driedimensionale themaboxen”, noemt Pfeffer, in het dagelijks leven werkzaam als architect, zijn creaties. Bij de ingang van het Porsche Classic Center staat zijn Porsche geparkeerd, een donkerblauwe 993 waarmee hij al 650.000 kilometer aflegde. “Een wereldrecord, met matching numbers”, zo vertelt hij. Losse Porsche-miniaturen in schaal 1:43, een collectie van enkele honderden exemplaren, zijn te vinden op tafels vlak naast de ingang. Het betreft de verzameling van de begin dit jaar overleden Ulli Upietz, die eind jaren zeventig de Porsche Modellauto-Club oprichtte, waaruit later de huidige Porsche Model Club Europe ontstond. “Het is ook een beetje een eerbetoon aan Ulli”, zegt Andreas Bunte, gespecialiseerd modelautohandelaar, die helpt bij de verkoop. “Heel wat verzamelaars hebben hier vandaag een model voor hun eigen collectie kunnen vinden.” Nog steeds zijn er honderden miniaturen, met name van Porsche-raceauto’s, over. Die biedt Bunte vanaf nu aan in zijn winkel in de Duitse stad Mülheim an der Ruhr.

Volgend jaar weer

Na afloop gaven zowel gastheer Mark Wegh als eigenaar van het Porsche Classic Center en het Porsche Centrum Gelderland als organisator Henk Koop van de Porsche Model Club Europe enthousiaste reacties. “Dit moet een jaarlijkse traditie worden”, zegt Wegh. “Mensen hoeven niks te betalen, ik heb er zelf gewoon heel veel plezier in en ik heb vandaag ook heel wat klanten ontmoet, die het erg leuk vonden.” Vond hij zelf nog iets leuks voor zijn eigen verzameling? “Niet echt, maar ik heb ook al heel veel”, lacht hij. “Maar met 300 strekkende meter tafels, tegen de 160 meter vorig jaar, was het aanbod een stuk groter.” Organisator Koop schat, dat het aantal bezoekers zo’n twee tot tweeënhalf keer meer dan tijdens de eerste editie van vorig jaar bedroeg. “En dat ondanks het mooie, zomerse weer”, zegt hij. “Er was zelfs één bezoeker die vanuit Amerika kwam. Die had tijdens de beurs in Los Angeles van ons evenement gehoord en omdat hij deze week toch in Europa moest zijn, bleef hij een paar dagen langer. Al met al ben ik bijzonder tevreden en ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gehoord. Zo moet het zijn. Volgend jaar dus zeker weer!”

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.