Porsche sportnieuws week 14 – 2018

Er is bijna geen merk waarmee er wereldwijd zoveel in de autosport gebeurt als Porsche. De belangrijkste ontwikkelingen zullen we op deze site proberen bij te houden in de vorm van een wekelijkse sportrubriek met nieuws en wat achtergronden, verzorgd door René de Boer, die de activiteiten van Porsche in de autosport al vele jaren lang volgt.

Podium in Frankrijk

Er was het afgelopen weekeinde niet zo heel veel competitie met Porsche-inbreng. Op Oulton Park startte het seizoen van het British GT Championship, met een gecombineerd veld van GT3’s en GT4’s, maar zonder Porsches. Anders was dat bij de seizoensstart van het Franse GT4-kampioenschap, traditioneel tijdens de ‘Coupe de Pâques’ op het Circuit Paul Armagnac in Nogaro, waar bijna een derde van het 38 auto’s tellende veld uit Porsches Cayman MR Clubsport bestond. De eerste race eindigde met de derde plaats voor het Porsche-duo Jouffret/Trémoulet namens het Vic’Team. In de tweede race, op maandag, was er geen podiumsucces voor Porsche weggelegd. Opnieuw waren Jouffret/Trémoulet de best geklasseerde equipe met een Cayman, ze eindigden ditmaal als tiende.

Competitie voor historische Cup-Porsches

In de loop der jaren zijn er bij Porsche Motorsport in Weissach honderden Porsches voor merkencups geproduceerd, eerst de 944 Turbo en daarna de 911 in talrijke Cup-generaties. Heel wat Cup-Porsches die niet meer actief voor de racerij worden gebruikt, staan her en der in garages en collecties, maar drie Duitsers hebben het initiatief genomen om een competitie voor historische Cup-Porsches in het leven te roepen. Het gaat hierbij om Alex Ferreira, Ralph Baar en oud-DTM-coureur Marc Hessel, Enkele jaren geleden begonnen ze met veel succes de inmiddels razend populaire Tourenwagen Classics, om een nieuw speelveld te bieden aan historische toerwagens uit de DTM en de tweeliter Super Touring-series. Volgens een vergelijkbaar concept willen de drie nu ook competitie voor historische Cup-Porsches organiseren.

(Foto: Porsche AG)

Daarbij gaat het om alle 944 Turbo Cup-auto’s en 911 Carrera Cup-versies die zijn gebouwd in de modeljaren van 1986 tot 2000. Rekening houdend met de flinke waarde die oude Cup-Porsches vertegenwoordigen, wordt er niet geracet, maar is er sprake van gelijkmatigheidswedstrijden: rijders zetten in de tweede vliegende ronde een referentietijd neer en moeten dan proberen in zes ronden daarna deze tijd zo dicht mogelijk te benaderen. Wie in totaal over zes ronden de geringste afwijking heeft, wint. Het seizoen 2018 omvat vier evenementen. Er wordt begonnen tijdens de Bosch Historic op Hockenheim (20-22 april), daarna volgen de Nürburgring Classic (15-17 juni) en de AvD Oldtimer Grand Prix (10-12 augustus), beide op de Nürburgring. Het seizoen wordt afgesloten op de Salzburgring (14-16 september). Nadere informatie bij Alexander Ferreira, telefoon +49 172 213 80 81, e-mail af@tourenwagen-classics.de

Omvangrijk programma voor Project 1

In het Porsche-Werk Leipzig stelde het Duitse team Project 1, voorheen bekend onder de naam tolimit, zijn programma voor het komende raceseizoen voor. In de Porsche Carrera Cup Deutschland en de Porsche Mobil 1 Supercup is het team van Hans-Bernd Kamps al jarenlang een vaste waarde. Ook dit jaar staat deelname aan de beide Porsche-merkencups op het programma. De jonge Zweed Gustav Malja stapt over van de formulewagenracerij naar de Porsches en rijdt in beide series, evenals de beide Amerikanen Jake Eidson en Michael de Quesada. In de Duitse cup begint onze landgenoot Larry ten Voorde aan zijn tweede seizoen met het team uit Lohne.

In het jaar waarin het team zijn 25-jarig bestaan viert, komt Project 1 voor het eerst ook uit in de GTE-Am-klasse van het FIA World Endurance Championship. In de 911 RSR, uitgevoerd in de teamkleuren geel-zwart, zijn Porsche-fabrieksrijder Jörg Bergmeister alsmede de Amerikaan Patrick Lindsey en de in Amsterdam wonende Noor Egidio Perfetti de rijders. Ook op het managementvlak waren er veranderingen. Zo stapte Francis Schammo vanuit het Porsche-LMP1-team, waar hij teammanager was, over naar Project 1, samen met Axel Funke leidt hij het WEC-programma. In de Porsche-merkencups treedt Marcel Jürgens-Wichmann als teambaas op.

(Foto: Project 1)

FIA WEC Prologue op Paul Ricard

Op vrijdag en zaterdag aanstaande is het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet de plaats van handeling voor de ‘Prologue’, de voorseizoenstest van het FIA World Endurance Championship. Daar komen de twee fabrieks-911 RSR’s uit de GTE-Pro-klasse en de vier 911’s uit de GTE-Am-divisie in actie. Porsche heeft voor vrijdag ook nog interessant nieuws aangekondigd. Vierenzestig.nl is ter plaatse en brengt het nieuws vanuit Zuid-Frankrijk. Zaterdag staat op de Nürburgring de tweede VLN-race van het seizoen op het programma. In het Belgische Zolder start het seizoen van de Blancpain GT Series Sprit Cup (zonder Porsche) en de GT4 European Series (met diverse Porsches).

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.