“Baas van de snelweg – Politie Porsches ’62 – ’96” [recensie]

Welke schooljongen of -meisje droomde er niet van, zo’n leven als ‘witte muis’ in een Porsche van de Rijkspolitie? Dat moeten ook journalist Olof van Joolen en AVD-archivaris Lex Goumare hebben gedacht toen zij begonnen aan hun boek over dit markante hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis.

Kijkje in de keuken

Aan de hand van vele documenten en (ongetwijfeld) urenlange gesprekken met de dienders van destijds en Porsche-prominenten als Gijs van Lennep, geven Van Joolen en Goumare een ongeëvenaard kijkje in de keuken van de Surveillance Autosnelwegen, zoals de voorganger van het Korps Landelijke Politiediensten destijds heette.

Feilloos schetsen de heren de naoorlogse Calvinistische stamppot-met-spruitjes-cultuur waarin, naar Duits voorbeeld, de beslissing valt om over te gaan tot de aanschaf van de eerste Porsche 356. Op evenzo treffende wijze voelt de lezer naar mate het boek vordert de druk toenemen vanuit Financiën om afscheid te nemen van de laatste Porsche 911’s.

Tachtig achteruit

Treffende anekdotes ontbreken evenmin, zoals het moment waarop agent Frans Zuiderhoek ontdekt dat de beweegbare spoiler achterop de 911 (type 964) niet alleen omhoog komt bij tachtig kilometer per uur vooruit, maar ook bij tachtig in zijn achteruit. Of die ene keer dat een politie-911 werd zoekgereden door autocoureur Jan Lammers in zijn Alpine-Renault.

Al met al is “Baas van de snelweg” een prachtig historisch document, dat leest als een jongensboek. Aan de hand van vele afbeeldingen en illustraties worden de (ruim) drie decennia beschreven waarin de politie achtereenvolgens beschikt over de klassieke 356, de weinig-geliefde 912 en natuurlijk de befaamde 911 Targa’s en cabrio’s. Voor iedere liefhebber van de Nederlandse politie Porsches is het boek een ‘must have’, voor alle Porsche fans heerlijk kijk- en leesvoer.

“Baas van de snelweg – Politie Porsches ’62 – ’96” is nu te koop voor EUR 19,95 in de webshop van Autovisie.

Baas van de Snelweg 2

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.