PRIMEUR: 50 jaar Porsche 911 jubileummodel onthuld

Het jubileum van de Porsche 911 krijgt extra glans door een nieuwe exclusieve uitvoering: een 50 jaar 911 jubileummodel. Die schittert als primeur op de internationale autoshow IAA in september in Frankfurt. Het betreft een gelimiteerde versie op basis van de Porsche 911 Carrera S. Er worden slechts 1.963 exemplaren van gebouwd, een aantal dat verwijst naar het jaar waarin de 911 zijn wereldpremière beleefde. De speciale jubileumversie valt op door de bijzondere extra’s, zoals de ‘wide body’ carrosserie, die normaliter aan de Carrera 4-modellen is voorbehouden.

IJkpunt

De presentatie op de IAA in Frankfurt, die op 12 september zijn deuren voor het publiek opent, is niet toevallig gekozen. Vijftig jaar geleden onthulde Porsche de stamvader van de 911, toen nog 901 genaamd, op de toenmalige autotentoonstelling. Dat was het debuut van de icoon onder de sportauto’s, die tot op de dag van vandaag wereldwijd een grote schare fans heeft en een ijkpunt is voor veel andere sportauto’s.

De 911 van nu weerspiegelt vijftig jaar technologische progressie, waarbij de oorspronkelijke vormen altijd met zorg zijn behouden. Dat evolutionaire proces, met daarin ontelbare racesuccessen, heeft geleid tot een sportauto die de authenticiteit van het merk Porsche vertegenwoordigt en waarvan het DNA is terug te vinden in alle andere modellen van Porsche.

Onderscheidende verschijning

De gelimiteerde versie van de 294 kW (400 pk) sterke 911 Carrera S is voorzien van extra’s die zijn te zien als pijlers voor het succes van de 911. Dat is bijvoorbeeld het Porsche Active Suspension Management (PASM) – dat speciaal is afgestemd op de grotere spoorbreedte van de ‘wide body’ – om de toch al exceptioneel goede wegligging van de 911 in bochten naar een ultiem niveau te tillen. Het sportuitlaatsysteem levert een bijpassend sportief geluid

De speciale 20-inchwielen zijn een ode aan de legendarische ‘Fuchs’-wielen. Ze zijn afgewerkt met matzwarte lak en voorzien van een gepolijst centraal deel. Verchroomde strips op de luchtinlaten voor, op de luchtroosters van de motorruimte achter en op het stijlvolle paneel tussen de achterlichten maken van dit jubileummodel een onderscheidende verschijning.Een andere technische highlight in de uitrusting is het Porsche Dynamic Light System (PDLS) met bi-xenonkoplampen en dynamische bochtverlichting.

Badge met 3D-effect

Het Porsche 50 jaar 911 jubileummodel is verkrijgbaar in twee unieke kleuren: geisergrijs metallic en grafietgrijs metallic. Hij is er ook in unilak zwart. Achterop is een tweekleurige badge gemonteerd met het opschrift “911 50” in 3D-effect. Dit speciale logo komt terug in een driekleurig reliëf op de hoofdsteunen en in twee kleuren op de toerenteller en de aluminium dorpelpanelen. Verder is het te vinden op het paneel voor de bekerhouder, samen met het unieke productienummer van de gelimiteerde jubileumversie. Andere uiterlijke kenmerken zijn de hoogglanzende ruitomlijsting en de sportief vormgegeven buitenspiegels die op de deurpanelen zijn gemonteerd.

‘Pepita’-ruit

In het interieur verwijzen eveneens talrijke details naar de oorspronkelijke Porsche 911, zoals de tellers met groene wijzerplaten, de witte wijzers en de zilverkleurige kapjes op de as van de wijzers. Een andere specialiteit vormen de gedeeltelijk met leder beklede stoelen met een middenbaan van geweven stof dat doet denken aan de ‘Pepita’-ruit uit de jaren zestig. In het lederen interieur in zwart of grijs zorgt decoratief stiksel voor een contrasterende noot.

De veertienvoudig verstelbare sportstoelen voorin zorgen dat de bestuurder en de passagier het typerende rijgedrag van de 911 optimaal beleven. Als optie zijn achttienvoudig verstelbare sportstoelen ‘plus’ leverbaar. De schakelpook (of de keuzehendel van de PDK-transmissie) is afkomstig uit het Porsche Exclusive-programma. Ze zijn afgewerkt in geborsteld aluminium, net als de sierstroken op het dashboard, de deuren en de middenconsole.

Het Porsche 50 jaar 911 jubileummodel accelereert van 0 naar 100 km/h in 4,5 seconden (4,3 seconden met PDK-transmissie). Het gemiddelde brandstofverbruik volgens de NEDC-meetcyclus bedraagt 9,5 l/100 km met een CO2-emissie van 224 g/km (205 met PDK-transmissie). De levering van de jubileumuitvoering start op 23 september, voor prijzen vanaf € 143.300,- voor de versie met PDK-transmissie en € 144.300,- voor de handgeschakelde versie, inclusief BTW en BPM.

(Bron: Porsche)

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.