Zoeken
Sluit dit zoekvak.

E10 tanken met je Porsche, of toch maar liever niet

E10 wordt is vanaf 1 oktober de standaard brandstof bij het merendeel van de tankstations en zal bijna overal de Euro 95 en Euro 98 benzine vervangen.

In diverse Europese landen bieden tankstations al jaren bio-ethanol aangelengde benzine aan. Dit is vooral in Duitsland, België en Frankrijk het geval. Vanaf eind 2018 is dit in Nederland ook vaker het geval. Bij E10 geeft het getal het percentage ethanol aan dat is bijgemengd. Ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet, waardoor de totale samenstelling van E10-brandstof minder schadelijk is voor het milieu dan reguliere Euro 95. Maar ethanol heeft wel twee nadelen. Het eerste is dat ethanol iets minder energie bevat dan de benzine die wij tot nu toe kennen. In het geval van E10 komt het verschil neer op ongeveer 2 procent. Maar belangrijker is de potentiële schade die de brandstof met ethanol kan aanbrengen. Bij ongeveer 5 tot 10 procent van de auto’s – zo’n 600.000 stuks – kunnen op langere termijn brandstofleidingen, de brandstofpomp en zelfs de motor beschadigd raken.  Dan is er nog iets waar u in het buitenland rekening mee moet houden, en dat is bijvoorbeeld in Duitsland de normale benzine met 95 octaan super wordt genoemd. En de 98 octaan superplus is.

Wij hebben Porsche informatie gevraagd over het tanken van de E10 brandstof

E10 verdraagzaamheid tabel voor Porsche modellen

In onderstaande tabel vindt u een overzicht van alle Porsche modellen tot en met modeljaar 2018 in combinatie met hun verdraagzaamheid voor E10-brandstof. Vanaf modeljaar 2013 is de E10-verdraagzaamheid in ieder willekeurig Porsche instructieboekje terug te vinden.

Boxsteralle uitvoeringen
(generaties 986, 987, 981 en 982)
Caymanalle uitvoeringen
(generaties 987, 981 en 982)
911alle uitvoeringen met vloeistofgekoelde motor (generaties 996, 997, 991en 992)
Macanalle uitvoeringen, behalve Macan Diesel varianten
Cayennealle uitvoeringen, behalve Cayenne Diesel varianten (generaties 9PA/E1, 92A/E2 en 9YA/E3)
Panameraalle uitvoeringen, behalve Panamera Diesel varianten (generaties 970/G1 en 971/G2)
918 Spyderalle uitvoeringen

Voorkom schade aan uw motor

E10-verdraagzaamheid betekent dat er geen (software-)aanpassingen of ombouwwerkzaamheden voor uw auto nodig zijn. De motoren van hierboven genoemde modellen zijn geschikt voor brandstoffen met maximaal 10% (bio-)ethanol. Let er wel op dat er een mogelijkheid is dat het gebruik van (bio-)ethanol houdende brandstoffen een hoger brandstofverbruik kan veroorzaken. Ook mag de gebruikte brandstof niet lood- of metaalhoudend zijn.

Staat uw model en type Porsche niet in het overzicht, dan betekent dit dat uw auto niet E10-verdraagzaam is en mag u alleen brandstoffen tanken die beschreven staan in het instructieboekje van de auto.

Belangrijk

Om schade aan het brandstofsysteem te voorkomen, moet het gebruik van E15 en E85 brandstof, welke bestaat uit 15% en 85% (bio-)ethanol, te allen tijde vermeden worden. Dit geldt voor elk type en bouwjaar Porsche.

Heeft u een toch nog een vraag over brandstoffen voor uw Porsche?

Bent u niet helemaal zeker over welke brandstoffen u kunt tanken met uw Porsche of komt u er niet helemaal uit dan kunt u natuurlijk altijd contact op nemen met uw Porsche Centrum.

Uitleg van NPO1 en NOVE, want zo duidelijk is het nog niet… klik hier

Toch nog zelf even controleren?

Dat kan: klik hier

Ter info; Al in 2018 kwam Porsche met de volgende mededeling;

Beste Porsche eigenaar. U zult het wellicht gehoord of gezien hebben, maar vanaf oktober 2018 staat er in Nederland E10 of E5 op uw brandstof bij de pomp. Hierbij informeren wij u over de verschillen tussen deze types brandstof, en waar u als Porscherijder op moet letten.De tabel in de bijlage bevat een opsomming van alle Porsche modellen tot en met modeljaar 2018 en hun verdraagzaamheid voor E10-brandstof (maximaal 10% (bio-)ethanol bijmenging). Vanaf modeljaar 2013 is de E10-verdraagzaamheid in ieder willekeurig Porsche instructieboekje terug te vinden.De hierna volgende tabel bevat een opsomming van alle Porsche modellen tot en met modeljaar 2018 en hun verdraagzaamheid voor E10-brandstof (maximaal 10% (bio-)ethanol bijmenging).Vanaf modeljaar 2013 is de E10-verdraagzaamheid in ieder willekeurig Porsche instructieboekje terug te vinden. Meer hier.

Foto Willem=Jan Smulders

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.