Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sportnieuws: Porsche-winst in IMSA en FIA WEC

Het Porsche GT Team vierde in de klassieker ‘Petit Le Mans’ de derde LMGT-klassezege van het seizoen in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. (Foto: Porsche AG)

De afgelopen weken was het wat rustig op Porsche-sportgebied: de Supercup is onderweg naar de finale van volgende week in Mexico, de meeste GT-series zijn afgelopen en het seizoen loopt langzaam op zijn einde. Dit weekeinde echter was er weer volop Porsche-succes, met voor het eerst vrijwel gelijktijdig overwinningen voor de fabrieks-911 RSR’s in zowel het FIA World Endurance Championship als het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Vierenzestig.nl praat u bij over de behaalde successen, en ook over de beslissingen in de GT3 Cup Challenge Benelux en de 24H Series.

Porsche wint beide GT-klassen op Fuji

De vierde race van het FIA World Endurance Championship werd verreden op het circuit van Fuji in Japan. Zoals zovaak in dit jaargetijde in het land van de rijzende zon was er ook ditmaal regen, maar anders dan in voorgaande jaren, toen er vanwege de regen nauwelijks kon worden geracet, viel de hoeveelheid neerslag ditmaal mee, zodat er in ieder geval een min of meer normale zes-uurscompetitie kon worden afgewerkt.

Porsche-rijders Estre en Christensen wonnen op het circuit van Fuji de GTE-Pro-klasse in de zes-uursrace van het FIA WEC. (Foto: Porsche AG)

In de GTE-Pro-klasse, waarin het Porsche-duo Kévin Estre en Michael Christensen na de winst in Le Mans – inclusief dubbele punten – al een behoorlijke voorsprong had, ging ook de winst op Fuji naar de Frans-Deense combinatie. De race begon in de regen, maar het circuit droogde gestaag op tijdens een safety-car-fase van een half uur. Zo’n anderhalf uur voor het einde van de wedstrijd nam Christensen de leiding over en na de laatste pitstop met rijderswissel kon Estre de klassezege naar huis rijden. De andere fabrieks-911 met Richard Lietz en Gianmaria Bruni kende wat problemen tijdens de pitstop en had ook te maken met banden die snel slechter werden. Daarmee werden de twee op de vijfde plaats geklasseerd.

De Project 1-Porsche met Jörg Bergmeister, Patrick Lindsey en Egidio Perfetti won de GTE-Am-divisie. (Foto: Porsche AG)

In de GTE-Am-klasse behaalde het Duitse team Project 1, dit jaar nieuw in het FIA WEC na talloze Carrera Cup- en Supercupsuccessen, de eerste overwinning op WK-niveau. Fabrieksrijder Jörg Bergmeister, de Amerikaan Patrick Lindsey en de in Amsterdam wonende Noor Egidio Perfetti mochten als klassewinnaars op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. De Dempsey-Proton-Porsche met Young Professional Matteo Cairoli, de Japanner Satoshi Hoshino en de Italiaan Giorgio Roda werd aanvankelijk als tweede geklasseerd, verloor de plek echter naderhand vanwege een technische diskwalificatie.

Porsche wint klasse bij ‘Petit Le Mans’

Op het circuit van Road Atlanta vond met de tien-uursrace ‘Petit Le Mans’ de traditionele seizoensafsluiting van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship plaats. In 2015 behaalde het Porsche-fabrieksteam in de stromende regen zelfs de overwinning in het algemeen klassement, nadat de 911 zijn voordelen onder natte omstandigheden optimaal kon uitspelen. Ditmaal bleef het bij de overwinning in de GTLM-klasse.

In de kleuren van de 911 GT1 uit 1998 wonnen Patrick Pilet, Nick Tandy en Fred Makowiecki de GTLM-klasse tijdens ‘Petit Le Mans’. (Foto: Porsche AG)

Patrick Pilet, Nick Tandy en Frédéric Makowiecki zorgden op het circuit met zijn vele hoogteverschillen in de staat Georgia voor de derde Porsche-zege van het seizoen in de GTLM-klasse. De Porsche met het startnummer 911, net als de zusterauto uitgevoerd in de kleuren van de inmiddels legendarische 911 GT1 uit 1998, reed vrijwel constant mee in de voorste gelederen van de GTLM-klasse. Met nog zo’n drie uur te gaan nam Fred Makowiecki voor het eerst de leiding in de klasse, die het trio vervolgens tot aan het vallen van de finishvlag wist vast te houden.

De zusterauto van Laurens Vanthoor, Earl Bamber en Mathieu Jaminet verloor in de beginfase wat tijd door een lekke band en viel verderop in de race terug als gevolg van een ‘drive-through penalty’. Zo kwam het trio uiteindelijk als vijfde in de klasse over de eindstreep. In de GTD-klasse was de 911 GT3 R van het klantenteam Wright Motorsports de best geklasseerde Porsche. Rijders Patrick Long, Christina Nielsen en Robert Renauer maakten kans op de overwinning, maar ook hier maakte een ‘drive-through penalty’ een einde aan de winstkansen. Zo werd het trio als vierde geklasseerd. De andere 911 van Park Place Motorsport viel voortijdig uit.

Ayhancan Güven en Sandra van der Sloot kampioenen in GT3 Cup Challenge Benelux

Op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet vond de seizoensfinale van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux plaats. De Benelux-serie kwam er wederom samen in actie met de Franse Carrera Cup, wat zorgde voor een totaal van 36 auto’s. Daarvan nam de Benelux-fractie er 20 voor zijn rekening, een duidelijk bewijs van het succes van de klasse.

Ayhancan Güven won de titel in zowel de GT3 Cup Challenge Benelux als de Carrera Cup France.

De Turkse rijder Ayhancan Güven, uitkomend voor het Duitse Attempto Racing, kwam als leider in de tussenstand naar Paul Ricard en had aan winst in de eerste race – niet alleen in het Benelux-klassement, maar ook in de algehele rangschikking – meer dan genoeg om zich voortijdig kampioen te mogen noemen. Achter Güven completeerden Max van Splunteren (GP Elite) en Berkay Besler (Toksport WRT) respectievelijk als tweede en derde het podium. Sandra van der Sloot had haar zinnen gezet op het veroveren van de titel in het gentlemen-klassement (…), maar werd na de tijdtraining gediskwalificeerd vanwege een te geringe wagenhoogte. Daarmee moest ze van achteraan starten, maar slaagde er niettemin in, de klasse te winnen.

Sandra van der Sloot (midden) won de titel in de B-klasse.

In de tweede race sloot Güven zijn seizoen in stijl af met nog een overwinning in het Benelux-klassement. Hij won tevens de titel in de Porsche Carrera Cup France. Berkay Besler kwam als tweede over de eindstreep, maar kreeg naderhand een tijdstraf vanwege het veroorzaken van een aanrijding met een concurrent. Zo werd uittredend kampioen Xavier Maassen in de slotrace als tweede geklasseerd, de positie die de rijder van het team DVB Racing ook in de eindstand van het kampioenschap innam. Dylan Derdaele (Belgium Racing) eindigde in de race als derde. Sandra van der Sloot won opnieuw de B-klasse en werd daarmee kampioen in deze divisie.
Volgend jaar rijdt de Benelux-Porsche-klasse drie keer in het voorprogramma van de prestigieuze Duitse toerwagenserie DTM, namelijk op Zolder, Assen en op de Nürburgring. Zoals Vierenzestig.nl uit goed ingevoerde Porsche-kringen vernam, wordt de serie bovendien opgewaardeerd van Cup Challenge naar volwaardige Carrera Cup-status.

Porsche-successen in Spa

Op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen vond met de Hankook 12H SPA de afsluitende wedstrijd van het Europese seizoen in de 24H SERIES powered by Hankook plaats. De best geklasseerde Porsche in het algemeen klassement was de 911 GT3 van Manthey Racing, die met rijders Edward Lewis Brauner, Jürgen Häring en Sven Müller als vijfde algemeen geklasseerd werd. Bij de auto ging het, net zoals eerder in het seizoen in Portimao, om de ontwikkelingsversie van de nieuwe GT3 voor 2019.

De nog experimentele 911 GT3 R in 2019-spec, ingezet door Manthey Racing, was de best geklasseerde Porsche in de 12-uursrace van Spa. (Foto: 24H Series/Petr Fryba)

In de Porsche 991 Cup-klasse ging de zege in Spa naar het Italiaanse team Ebimotors met rijders Lin Lino Curti, Carlo Curti en Marco Frezza, die voor de derde keer dit seizoen de klasse wonnen. De derde plaats in de klasse was voor het Franse team Porsche Lorient Racing met coureurs Philippe Polette, Frédéric Lelièvre, Pascal Gibon en Lionel Amrouche genoeg om de Europese kampioenstitel in de klasse te veroveren.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.