Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een kijkje in de wereld van Hans Mezger, Porsche’s legendarische motorbouwer

Bekijk bijgaande video even en realiseer je goed dat je de tijd nog hebt meegemaakt dat Hans Mezger nog leefde. De legendarische motorbouwer is inmiddels 88 jaar oud en zijn carrière als motorbouwer bij Porsche strekt zich uit over tientallen jaren. Mezger was betrokken bij zo’n beetje alles met cilinders, varierend van de Formule 1-wagens uit de jaren zestig tot en met de Le Mans winnende GT1. Zijn motoren bleven in de 911 aanwezig tot en met de 997 GT3 4.0 en de 997 Turbo MK1.

Koelingsproblemen

Het voelt nog steeds alsof alles wat Porsche heeft geproduceerd sinds die tijd wordt vergeleken met de Mezger flat-sixes. De reden zit ‘m vooral in het feit dat Porsche sinds de Mezger-motor een beetje loopt te klooien op motorgebied. De ‘normale’ 3.4 en 3.6 motor uit dezelfde 996 had bijvoorbeeld al drie verschillende problemen – een koelingsprobleem doordat de plastic fan van de waterpomp desintegreert, de cilinderwanden zitten te dicht bij elkaar en een regelmatig falend tussenlager – en die problemen waren ook in de 997 nog niet allemaal opgelost. Ook de in de brand vliegende GT3-motor van de 991 bleek niet helemaal fool proof en dus stijgt met terugwerkende kracht de waardering voor de Mezger-motor. Sommigen spreken al van ‘de laatste echte 911-motor’, maar dat is hetzelfde als roepen dat de 993 de laatste echte Porsche was, of dat de GT3 MK1 de laatste echte GT3 was omdat die nog bij Motorsport werd gebouwd, of dat de 997 GT3 RS 4.0 de laatste echte GT3 was omdat ‘ie een handbak had et cetera.

Dry sump

De term Mezger-motor wordt door Porsche zelf niet gehanteerd, het is meer een door freaks gebruikte naam om deze echte dry sump motor te onderscheiden van zijn minder bedrijfszekere evenknieën, maar dit terzijde. Dit nagenoeg onverwoestbare blok, ontworpen door de legendarische Hans Mezger – die in het echt een zeer aardige kerel is en ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds bij Porsche betrokken is – zat ook in de GT1 Le Mans auto en kon daar met gemak 700 pk aan. Het blok zat ook in de 964 en dus ook in de 996. Maar helaas: uitsluitend in de 996 Turbo, de GT2 en de GT3 en GT3 RS.

Singer

De boxermotor is anno 2019 een uniek product. Volkswagen heeft het concept al lang verlaten. Alleen Porsche en Subarugaan ermee door. Dankzij het lage zwaartepunt kunnen Porsche-motoren krachtig en verfijnd tegelijkertijd zijn en zorgen voor goede handling. De bescheidenheid van Mezger en het enthousiasme van de presentator in bijgaande video tonen goed de tweedeling van Porsche. Aan de ene kant hebben we een stille, klinische perfectionist en aan de andere kant een hondsdolle liefhebber. Volgens Mezger kon zijn ontwerpwerk het beste thuis worden gedaan, waar het stil was en zijn vrouw hem met rust liet. Ondanks zijn hoge leeftijd is het tijdperk van Mezger nog steeds niet voorbij. Hij werkt samen met Singer en Williams aan een 9,000 toeren, 24-kleppen racemotor voor de nieuwste Singer-projecten.

 

 

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.