Search
Close this search box.

Aandeel Porsche – update per 1 april 2023 (koersen actueel t/m 31-03-2023)

Een bewogen maand met veel ((negatief)beurs)nieuws. Zo leek het aandeel Porsche SE een koopsignaal te genereren maar helaas. De dalende trend is nog steeds intact. Hoe anders is dat bij het nieuw(ere) aandeel Porsche AG waar de trend nog steeds opgaand is. Ook deze keer weer erbij: het moederconcern Volkswagen.

Bekijken we de DAGGRAFIEK van het aandeel Porsche SE dan zien we het volgende;

Grafiek bovenin;

Begin maart leek het allemaal goed te gaan! Het MA-90 (de ORANJE lijn) leek zowaar omhoog te gaan gesteund door een stijgend MA-10 (GROEN) en het kruisende MA-30 (BLAUW) kortom, een heus koopsignaal…maar wie verder kijkt (keek) ziet de RSI al boven de 70-lijn staan en dus is het signaal niet betrouwbaar. Enkele dagen later komt het gelijk, de koers gaat weer naar beneden. Inmiddels is de RSI weer aan het stijgen maar staat nog wel in negatief gebied, onder de 50-lijn dus met een waarde van 47,

Grafiek midden:

Drie van de vier voortschrijdend gemiddelden inmiddels weer boven de dagkoers. Het korte termijn gemiddelde MA-10 (de groene lijn) is onder de dagkoers te vinden maar overtuigd allerminst. De trend is en blijft dalend (zie RODE lijnen). Zolang de rode lijnen NIET stijgen is aandelenbezit niet de beste keus zogezegd.  

Grafiek onderin:

Het MACD heeft inmiddels een bodem geslagen en is klaar voor een nieuwe stijging. De bodem is beduidend hoger dan de voorgaande maar toch in overeenstemming met de hogere koersen. Trend is en blijft dalend.

Handel NIET tegen de trend in.

De weekgrafiek van Porsche SE (koers actueel tot 31-03-2023)

Grafiek bovenin:

De RSI, de indicator in de kleine grafiek bovenin; met een waarde van 42, Opvallend is dat de indicator al geruime tijd niet boven de neutrale middenlijn (waarde 50) is gekomen. Vreemd? Nee, juist niet, geheel in overeenstemming met de nog steeds dalende trend.

Het middenstuk. Het dalende trendkanaal (van mei/juni 2021) is nog steeds intact en actueler dan ooit. De koers beweegt zich aan de onderzijde van dit trendkanaal. Ook is diezelfde koers onder de weerstandslijn die vanuit links in de grafiek getekend is. Dit is een zware weerstand die niet zomaar doorbroken wordt. Daarnaast is er nog een kleiner dalend trendkanaal (start oktober/november 2022) waar de koers zich net boven begeeft. De uitbraak van het groene MA-10voorspelt niet alleen niet veel goeds maar betekent ook dat ALLE voortschrijdende gemiddelden zich BOVEN de koers bevinden. Van een trendomkeer is voorlopig geen sprake. Langzaam maar zeker komt het all time low weer in zicht! (€ 28,28) Voorlopig biedt de onderzijde van het trendkanaal nog steun.

Grafiek onderin.  Het MACD stijgt langzaam, conform de koersschommelingen van de laatste tijd. De indicator volgt het koersverloop, maar helaas..nog steeds en vooral al geruime tijd in negatief gebied.

Het nieuwe aandeel Porsche AG.

Nog even ter herinnering: De cijfers A t/m D in de grafiek hier beneden. A. Deze lijn verbindt de eerdere toppen van de dagkoers en heet daarom weerstandslijn. B, deze lijn verbindt de bodems van de dagkoers en noemt men de steunlijn. C.De horizontale lijn is de laagste koers ooit van het aandeel Porsche AG, het zogenaamde All time low. D. De horizontale lijn is de hoogste dagkoers ooit gehaald en noemen we het All time high. Voorts geldt, hoe meer raakpunten, des te betrouwbaarder is de lijn.

De daggrafiek van Porsche AG (koers actueel t/m 31-03-2023)

Grafiek bovenin: De RSI gaat weliswaar iets omhoog maar lijkt “kracht” te missen. Het All time high (zie uitleg, boven de grafiek) is niet doorbroken en lijkt een fikse weerstand te zijn. De RSI is wel in positief gebied dus dat is wel weer positief.

Het middenstuk. Na een uitleg over de betekenis van de lijnen A,B,C en D is er al wat meer gaande in de grafiek. Zo is het verloop van het MA-10 al geruime tijd onder de dagkoers te vinden.  Ook de blauwe lijn vertoeft al geruime tijd onder de dagkoers. Tezamen met een stijgend MA-90 (de ORANJE lijn) bevestigt dit een stijgende, opgaande trend.

Grafiek onderin.  Het MACD daalt, het MACD stijgt, en blijft hierbij in POSITIEF gebied! Overtuigend is het allerminst, de koers heeft in 2 maanden geen hoger niveau bereikt. Dit is de DERDE trendbeweging, die vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk de horizontale beweging. Feit is wel, des te langer de horizontale trendbeweging, des te groter is de volgende beweging!

De WEEKGRAFIEK van Porsche AG (koers actueel tot 31-03-2023)

Grafiek bovenin:  Te weinig historie voor een zinnige analyse. Behalve dat de RSI hoog staat, tegen het 70-niveau, waar normaliter de nodige weerstand te verwachten is.

Het middenstuk.  Te weinig historie voor een zinnige analyse.

Grafiek onderin.  Idem.

Een kijkje bij het moederconcern Volkswagen.

De daggrafiek van VOLKSWAGEN VZ  (koers actueel t/m 31-03-2023)

Klopt het dat de grafiek van het moederconcern verdacht veel lijkt op het aandeel Porsche AG? Ja, dat klopt, en het is allerminst vreemd.

Grafiek bovenin: De RSI staat op 48 en bijna in positief gebied. Gezien de weg welke is ingeslagen de laatste dagen is het zeer aannemelijk dat dit op korte termijn gerealiseerd kan worden.

Het middenstuk. Gelijk als bij het aandeel Porsche ook hier bij moeder VW eenzelfde beeld. Een trendkanaal dat al geruime tijd in beslag neemt met diverse toppen en verschillende dalen waardoor het kanaal als betrouwbaar mag worden gezien. Ook hier weer een kleiner trendkanaal binnen het grotere trendkanaal waarbij de dagkoers nu tegen de weerstandslijn van het kleine trendkanaal staat.

Drie van de vier rekenkundig gemiddelden BOVEN de koers. De dalende trend is intact en duurt voort.  

Grafiek onderin.  Het MACD daalt, het MACD stijgt, en zit weer in negatief gebied! De vorm van de ORANJE en RODE lijn doet vermoeden dat het einde van de dalende trend in zicht is. Eea wordt natuurlijk ook bevestigt door de grafiek van het aandeel Porsche AG.

Kijken we naar de WEEKGRAFIEK van het aandeel VOLKSWAGEN dan zien we het volgende;

Grafiek bovenin: De RSI staat op 46 en bijna in positief gebied. Wie wat aandachtiger kijkt ziet dat de RSI stijgt bij DALENDE koersen. Deze divergentie is ook zichtbaar bij het MACD. Bij het woord divergentie dienen de oren gespitst te worden want dat is het eerste teken van verandering. Hier zou die verandering een stijgende trend kunnen betekenen.

Het middenstuk. Ook hier is de DALENDE trend geheel intact. Lichtpuntje is wel dat de laatste bodem hoger is dan de voorlaatste. Alle rekenkundig gemiddelden zijn BOVEN de koers te vinden.

Grafiek onderin.  Het MACD daalt, het MACD stijgt, en zit nog steeds negatief gebied!

Met vriendelijke groet,

Luc Verschuren

Technisch analist

Vragen, opmerkingen? Stel ze gerust

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.