Sportnieuws: Kampioenstitels verdeeld, en sommige bijna

 

Het Porsche-klantenteam Precote Herberth Motorsport won met de 911 GT3 R en coureurs Robert Renauer en Mathieu Jaminet de kampioenstitel in de Duitse ADAC GT Masters. (Foto: Porsche AG)

De Duitse ADAC GT Masters-serie geldt als de sterkst bezette nationale GT3-serie van Europa. Dat Porsche hier kampioen zou worden, lag gezien de sterke, deels fabrieksondersteunde concurrentie niet direct in de lijn der verwachting, maar het gebeurde wel! Tegelijkertijd met de finale van de ADAC GT Masters werd op Hockenheim ook het seizoen in de Duitse Porsche Carrera Cup afgesloten. En verder blikken we nog terug op de meest recente ronde van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

Kampioen!

Meerdere teams hadden voorafgaand aan het laatste raceweekeinde van de Duitse ADAC GT Masters-serie op het circuit van Hockenheim nog titelkansen. Daartoe behoorde ook het duo Robert Renauer en Mathieu Jaminet met de 911 GT3 R van het klantenteam Precote Herberth Motorsport. Als leiders in de tussenstand van het kampioenschap kwamen ze naar Hockenheim, waar ze met de pole-position en de tweede plaats in de eerste race van het weekeinde hun ambities duidelijk maakten. De tweede en afsluitende race van het weekeinde moest de beslissing brengen, maar het werd nog spannend. De tiende plaats van de Franse Porsche Young Professional Jaminet in de kwalificatie voor de zondagsrace leek geen ideale uitgangspositie.

ADAC Kampioensteam: Robert Renauer (l.) en Mathieu Jaminet wonnen met de 911 GT3 R van Precote Herberth Motorsport de rijderstitel in de ADAC GT Masters. (Foto: Porsche AG)

Toch lukte het: Jaminet bleef in de beginfase van de race, waarin vier auto’s met elkaar in botsing kwamen en ook één van de andere titelkandidaten buiten eigen schuld werd uitgeschakeld, buiten de problemen en klom op naar de vierde plaats. Bij de rijderswissel nam teamgenoot Renauer het stuur over en kwam uiteindelijk als vijfde over de eindstreep. Dat betekende dat het Frans-Duitse duo met de kleinst mogelijke voorsprong van slechts één punt de kampioenstitel in de zelfbenoemde ‘liga der supersportwagens’ binnenhaalde. Voor Porsche is het de eerste kampioenstitel in het rijdersklassement van de ADAC GT Masters sinds 2008.

Keurig afgeschermd door Timo Bernhard in de Porsche van het KÜS Team 75 Bernhard komt Renauer in de Herberth-Porsche als vijfde over de eindstreep, genoeg voor de titel. (Foto: Porsche AG)

“Ik heb er geen woorden voor. Dit weekeinde was een emotionele achtbaan. We kwamen als leiders in het kampioenschap, gisteren de pole en de tweede plaats in de race,maar vanmorgen de kwalificatie waarin onze timing alles behalve perfect was”, zei Jaminet naderhand. “De race na de rijderswissel vanaf de pitmuur te volgen was een echte thriller. Nu ben ik zo opgelucht en gelukkig!” Teamgenoot Robert Renauer wist in de tweede helft van de race de 911 van Timo Bernhard achter zich, die voor de nodige rugdekking zorgde. “Dat was perfecte Porsche-spirit op de baan”, aldus Renauer. De Porsche van Timo Bernhard en Kévin Estre werd als zesde geklasseerd.

Preining wint Duitse Carrera Cup-titel

Met tien overwinningen uit 14 races liet de jonge Oostenrijker Thomas Preining er geen enkele twijfel over bestaan, wie er dit seizoen de sterkste was in de Duitse Porsche Carrera Cup. Dat het toch nog tot het zevende en laatste raceweekeinde van het seizoen duurde, voordat de rijder van het BWT Lechner Racing Team zich kampioen mocht noemen, ligt aan het puntensysteem van de klasse, waarin het verschil tussen overwinning en tweede plaats minder groot is dan in de meeste andere raceseries.

Thomas Preining was dit seizoen een klasse apart en daarmee de terechte kampioen in de Duitse Porsche Carrera Cup. (Foto: Porsche AG)

Preining won vanaf pole-position de zaterdagsrace op Hockenheim en was daarmee al zeker van de titel. Zijn Duitse teamgenoot Michael Ammermüller eindigde als tweede, voor de Zweed Gustav Malja van het team Deutsche Post by Project 1. Diens Nederlandse teamgenoot Larry ten Voorde streed ook lange tijd mee om een podiumplaats, maar verloor zijn kansen als gevolg van een ‘drive-through penalty’ voor het veroorzaken van een aanrijding.

Laatste start van het seizoen in de Duitse Porsche Carrera Cup met Preining alweer op kop. (Foto: Porsche AG)

Als kersvers kampioen zegevierde Preining ook in de laatste wedstrijd van het seizoen. Opnieuw eindigde Ammermüller als tweede, terwijl Larry ten Voorde het seizoen in de Duitse cup afsloot met een podiumplaats door als derde te eindigden. Ook in de eindstand van het rijdersklassement bezet Ten Voorde achter Preining en Ammermüller de derde plaats. “Op zaterdag liep het bij mij niet, maar daarom ben ik extra blij met deze podiumplaats als afsluiting van het seizoen”, zei Ten Voorde. “Ik bleef geconcentreerd en mijn actie in de laatste ronde, waarmee ik de derde plaats behaalde, was de beloning.”

Larry ten Voorde sluit het seizoen in de Porsche Carrera Cup als derde af. (Foto: Porsche AG)

Güven met twee overwinningen op weg naar titel

In Zolder vond het vijfde en voorlaatste raceweekeinde van het seizoen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux plaats. Ayhancan Güven, de 20-jarige Turkse rijder van het Duitse team Attempto Racing, verschafte zichzelf de beste uitgangspositie door voor beide wedstrijden de pole-position te veroveren. In de eerste race nam Güven direct bij de start de leiding, gevolgd door Max van Splunteren, uitkomend voor GP Elite. Vervolgens wist Güven onze jonge landgenoot de hele race achter zich te houden en behaalde zo zijn vijfde overwinning van het seizoen. Achter Van Splunteren woedde er een forse strijd om de derde plaats tussen titelverdediger Xavier Maassen (DVB Racing) en Dylan Derdaele (Belgium Racing), de kampioen van 2016. Uiteindelijk beslechtte Maassen dit pleit in zijn voordeel, voor Derdaele en Jesse van Kuyk (GP Elite). In de B-klasse kwam Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) als eerste over de eindstreep, maar werd vanwege een tijdstraf van vijf seconden slechts als derde geklasseerd. De winst was voor Roger Grouwels (Race Art), voor Ziad Geris (GP Elite).

Voor het eerst won Ayhancan Güven twee races in één weekeinde in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

Twee overwinningen in één weekeinde, dat was Ayhancan Güven tot dusver nog niet gelukt. Daarin kwam nu echter verandering, want vanaf de pole-position leidde hij ook in de tweede wedstrijd van start tot finish en reed zo het succes naar huis. Voor Dylan Derdaele en Max van Splunteren eindigde de strijd om de tweede plaats voortijdig in de grindbak van de Kanaalbocht, waardoor Xavier Maassen deze positie kon overnemen. Berkay Besler (Toksport WRT) eindigde op de derde plaats, voor Jesse van Kuyk en Jürgen van Hover (Speedlover). De winst in de B-klasse was nu wel voor Sandra van der Sloot, die werd gevolgd door Ziad Geris en Nicolas Saelens.

Sandra van der Sloot won in de tweede race de B-klasse.

In de tussenstand van het kampioenschap, met nog één weekeinde te gaan, leidt Güven nu met een voorsprong van 35 punten op Maassen. Met nog maximaal 44 punten te behalen tijdens de seizoensfinale op Paul Ricard (12-14 oktober) is Güven de grootste kanshebber op de titel. In het B-klassement heeft Sandra van der Sloot voorafgaand aan de finale de leiding overgenomen van Menno van de Grijspaarde.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.