Zoek
Sluit dit zoekvak.

Over regenraces, velden van tien auto’s en de duizendste Porsche-klassezege

Van de Supercup op Monza tot de GT4 op de Hungaroring en van de VLN in de Eifel tot de Pirelli World Challenge in Watkins Glen: Porsche-teams en –rijders waren het afgelopen weekeinde in weer heel wat internationale competities succesvol actief. Vierenzestig.nl zet zoals iedere week de belangrijkste successen op een rij.

De Porsche Mobil 1 Supercup was dit weekeinde te gast op het Autodromo Nazionale di Monza, waar de Italiaan Mattia Drudi voor eigen publiek op spectaculaire wijze naar de derde plaats reed. (Foto: Porsche AG)

Opnieuw Supercup-winst voor Preining

Op het circuit van Monza behaalde de Oostenrijkse Porsche-fabrieksjunior Thomas Preining zijn vierde overwinning van het seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup. Direct na de start passeerde Preining bij het aanremmen van de ‘Prima Variante’ zijn Duitse BWT-Lechner Racing-teamgenoot Michael Ammermüller aan de buitenzijde en nam zo de leiding, die hij vervolgens niet meer afstond. Ammermüller moest genoegen nemen met de tweede plaats en completeerde zo het dubbele succes voor het Oostenrijkse team. De jonge Italiaan Mattia Drudi eindigde voor eigen publiek op de derde plaats.

De BWT-Lechner-trein denderde ook op Monza, met de uiteindelijke winnaar Thomas Preining voor zijn teamgenoot Michael Ammermüller. (Foto: Porsche AG)

Jaap van Lagen, uitkomend voor het Zwitserse team Fach Auto Tech, was met de zesde plaats de best geklasseerde Nederlander in het veld. Larry ten Voorde zag zijn opmars gestuit door een klapband: “Ik was opgeklommen naar de vijfde plaats, maar toen klapte bij 200 km/u bij het aanremmen van de laatste bocht mijn linker achterband. Ik kon de auto gelukkig nog wel in bedwang houden, maar natuurlijk was de race over, dat was wel flink balen”, berichtte hij.

Jaap van Lagen was met de zesde plaats de best geklasseerde Nederlander in de Supercup-race op Monza. (Foto: Porsche AG)

De ronde op Monza was de laatste Europese wedstrijd op de kalender van de Porsche Mobil 1 Supercup. Eind oktober volgt de seizoensfinale in het voorprogramma van de Formule 1-Grand Prix van Mexico op het Autodromo Hermanos Rodriguez, waar twee wedstrijden verreden worden. Met nog maximaal 40 punten te verdelen is de titelstrijd nog open, want Ammermüller leidt met 119 punten voor de Brit Nick Yelloly (114) en Preining (105). Jaap van Lagen bezet de zevende plaats in de tussenstand met 73 punten, Ten Voorde staat op de tiende positie met een totaal van 61.

Overall-winst en 1000e klassezege voor Porsche in de VLN

Het Oostenrijkse duo Klaus Bachler en Martin Ragginger won met de 911 GT3 R van het Falken-team de zesde race van het seizoen in de Duitse VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring. Tijdens de vier-uursrace, het 41. RCM DMV-Grenzlandrennen, eindigden ze voor onze landgenoot Stef Dusseldorp en de Zwitser Alessandro Imperatori in een BMW, eveneens ingezet door Falken Motorsport. Bachler nam direct na de start van de race de leiding en reed in de tweede ronde met een tijd van 7:56,259 minuten een nieuw VLN-ronderecord.

Een dubbel succes voor het Falken-team met de overwinning voor de Porsche van Bachler/Ragginger en de tweede plaats voor de BMW van Dusseldorp/Imperatori. (Foto: VLN)

Het Duitse team Gigaspeed Get Performance eindigde met de Porsche 911 GT3 R, bestuurd door Steve Jans, Marek Böckmann, Philip Hamprecht en Adam Osieka als vierde algemeen en won daarmee de SP9-Premium-klasse (Pro-Am). Ook de Porsche-teams Frikadelli Racing met Klaus Abbelen en Alex Müller op de zesde plaats, H&R/Uwe Alzen Automotive met Uwe Alzen, Mike Stursberg en Fabian Hamprecht als winnaars van de Porsche Cup-klasse op de zevende plaats, Mühlner Motorsport als negende en Ralf Schall/Christopher Gerhard met de 997 Cup als winnaars van de H4-klasse op de tiende positie eindigden in de top tien van het algemeen klassement.

De Gigaspeed-Get Performance-Porsche eindigde als vierde algemeen en won de SP9-Premium-klasse. Daarmee droeg het team bij tot het bereiken van de 1.000 klassezeges voor Porsche. (Foto: VLN)

In totaal waren er afgelopen zaterdag in de VLN-race negen klassezeges voor Porsche, waaronder ook een succes voor de Nederlander Marco van Ramshorst met een Cayman in de klasse SP4T. Dat bracht het totale aantal klasse-overwinningen voor Porsche in de statistiek, die sinds 1990 gevoerd wordt, op duizend – meer dan welk ander merk ook.

World Challenge-Sprint-titel voor Porsche-coureur Hargrove

Op het circuit van Watkins Glen werd de laatste ronde van de Amerikaanse Pirelli World Challenge verreden. De GT3-klasse kende met slechts tien deelnemende auto’s een ronduit beschamend startveld. Het is te hopen dat door de geplande samenwerking met de Europese organisatie SRO volgend jaar wat meer deelnemende auto’s kunnen worden aangetrokken.

Met de GT4-auto’s en de toerwagens uit de TCR-klasse erbij voor de groepsfoto leek het nog wel wat, maar het veld met tien GT3’s voor de finale van de Pirelli World Challenge was ronduit beschamend. (Foto: PWC)

De Braziliaan Rodrigo Baptista won op Watkins Glen met de K-Pax-Bentley beide races. In de eerste wedstrijd was Michael Christensen met de Alegra-Porsche op de derde plaats de best geklasseerde 911-rijder. Scott Hargrove liep in de Pfaff-Porsche een lekke band op, moest daardoor een keer extra de pits in en kwam niet verder dan de zesde plaats. Hargrove herstelde zich door in de tweede race achter Baptista als tweede te eindigen, waarmee de Canadees tevens de rijderstitel in de Sprint-categorie van de Pirelli World Challenge won.

Twee GT4-klassezeges voor Nicolas Schöll op de Hungaroring

Op de Hungaroring vond het voorlaatste seizoensweekeinde van de GT4 European Series plaats. De beide races werden verreden onder wisselende weeromstandigheden: tijdens de eerste wedstrijd noopte een enorme hoosbui de wedstrijdleider ertoe, de race te staken, nadat het veld eerst enkele ronde achter de safety-car had afgelegd. Tijdens de tweede race droogde de baan op na een eerdere regenbui, maar later viel er toch weer wat neerslag.

De Zwitser Nicolas Schöll won met de Cayman van Allied Racing in beide GT4-races op de Hungaroring de Am-klasse. (Foto: GT4 European Series/Chris Schotanus)

De Zwitser Nicolas Schöll won in beide races met zijn Porsche Cayman GT4 van het Duitse team Allied-Racing de Am-klasse. In de eerste race eindigde hij als vijfde algemeen, in de tweede race werd hij zesde overall. Ook de tweede plaats in de Am-divisie was in beide wedstrijden voor Porsche-teams: Giuseppe Ghezzi en Alessandro Giovanelli met de Autorlando-911 GT4 in de eerste race en Niki Leutwiler met de Cayman van het team Porsche Zentrum Oberer Zürichsee by TFT Racing in de tweede wedstrijd.