Zoek
Sluit dit zoekvak.

9:11 Magazine over de 911 GT1

Lang voordat de huidige 911 RSR controverse veroorzaakte over het verlaten van de lay-out met de motor achterin, ging de 911 GT1 nog verder. De GT1 EVO was eigenlijk helemaal geen 911, het was een oefening in regels oprekken en ontworpen om te concurreren met de Mclaren F1. Ook bij dit model was voorzien in een middenmotor-concept.

De achterste helft van de auto was afgeleid van de 962, die domineerde in de groep. De voorste helft had een oppervlakkige gelijkenis met de 993 en 996 generatie 911. Sommige delen werden van productiemodellen geplukt om het nog enigszins op een 911 te laten lijken. Een pure 911 was de GT1 niet, maar hij was wel succesvol.

Interessant was dat Porsche in deze video een straatlegale GT1 EVO laat optreden, die ons eraan herinnert aan het feit dat van de 46 GT1’s die werden gebouwd, meer dan de helft oorspronkelijk straatlegaal was. Sinds die tijd zijn er enkele race-varianten omgebouwd voor gebruik op de weg, naast de oorspronkelijke 25 wegauto’s.

Deze radicale auto’s bleken succesvol in bijna al hun varianten. Voor 1998 claimde de zwaar herziene GT1-98 de eerste en tweede plek op Le Mans. De regels oprekkende Porsche inspireerde een hele reeks imitators, waaronder de radicale Mercedes-Benz CLK-GTR, de Toyota GT-One, de Nissan R390 en de bizarre Panoz Esperante. Deze modellen, waarmee Porsche begon, prijsden zichzelf echter uit de markt. Steeds hoger kosten maakten daarmee een einde aan een van de meest opwindende periodes in de GT-racegeschiedenis.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.