Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op zoek naar dé Porsche-rijder: boek ‘Why I drive Porsche’

Fotograaf Ivo Verschuuren bracht het boek ‘Why I drive Porsche’ op de markt. In het boek vertellen 49 eigenaren van deze sportauto over hun grote passie.

Ivo Verschuuren uit Eindhoven is geboren in 1963, net als de Porsche 911. De fotograaf weet nog goed hoe hij als tienjarige, gezeten op de achterbank van de Opel Kadett van zijn vader, een Porsche van de Rijkspolitie voorbij zag stuiven. Vader Verschuuren was net zo onder de indruk als zijn zoon en zette de achtervolging in. Met als resultaat dat de Kadett even verderop mocht stoppen en de bestuurder een reprimande kreeg: ‘Als u nét zo hard als wij wilt rijden, moet u bij de politie gaan’, bromde oom agent.

Ruim veertig jaar later is Verschuuren nog steeds idolaat van Porsches. ,,Een heel stijlvolle sportauto”, zegt de Eindhovense fotograaf. ,,Ik houd van de ronde, klassieke vormen én het geluid van die auto. Vooral van de luchtgekoelde exemplaren.” Sowieso heeft Verschuuren een voorkeur voor de oudere, luchtgekoelde modellen. Nieuwere types zoals de Panamera en de Cayenne kunnen hem niet zo bekoren: ,,Dat zijn dikke zakenauto’s, geen échte Porsches. Ik sprak laatst de eigenaar van een Cayenne. Die vond de auto fijn hoog, zodat zijn ouders makkelijk konden instappen. Tja… Daar koop je geen Porsche voor, vind ik.”

5.000 kilometer

De voorliefde voor het Duitse automerk én zijn dagelijkse bezigheden als beroepsfotograaf komen samen in het boek dat Verschuuren onlangs uitbracht. In Why I drive Porsche zijn veertig liefhebbers uit Nederland en België geportretteerd. Helemaal vanzelf ging het niet: een tijdsbestek van twee jaar; zo’n vijftig interviews en dito fotoshoots en bijna 5.000 kilometer aan reisafstand in Nederland en België. Hij stak er zijn ziel en zaligheid in om er een mooi resultaat van te maken. “Ik heb hem in die tijd vaak moeten missen; ik ben blij dat het klaar is,” grapte zijn vrouw Laura bij de boekpresentatie.

Met het boek gaat een wens van Ivo Verschuuren in vervulling. Hij is als fotograaf standaard op zoek naar het verhaal áchter de foto. “Of – in het geval van ‘Why I drive a Porsche’ – naar de mens áchter de Porsche. “Ik besloot een paar jaar geleden om bezitters van zo’n auto te benaderen en te informeren naar hun bijzondere Porsche-verhalen. Ik had in feite maar een essentiële vraag: ‘Waarom een Porsche?’ In het boek heb ik 49 liefhebbers uit Nederland en België geportretteerd, maar ik had gerust een dubbeldik boek kunnen maken. Want animo was er genoeg: ik kreeg zo’n honderd aanmeldingen. Ik heb een grote verscheidenheid aan mensen ontmoet en interessante interviews afgenomen.”

Lang sparen

Verschuuren ontdekte al snel dat dé gemiddelde Porsche-rijder niet bestaat. Het zijn lang niet allemaal kapitaalkrachtige mensen. Zo komt er bijvoorbeeld een man aan het woord die 25 jaar lang elk dubbeltje opzij legde om met zijn spaargeld uiteindelijk een Porsche te kunnen kopen. Andere uiterste is de verzameling van iemand die in zijn garage staan zes Porsches, maar ook Ferrari’s, een Jaguar E-type, BMW’s enzovoort. Bijzonder is ook het verhaal van Chris Berends uit Limburg. Samen met zijn broer heeft hij een Porsche gerestaureerd. Toen ze begonnen hadden ze nul verstand van auto’s. Twintig jaar later kent hij elk boutje en moertje.”

De fotograaf uit Eindhoven beperkte zich niet tot het portretteren van eigenaars van klassieke Porsches alléén. Hoewel Verschuuren een voorkeur heeft voor de oudere, luchtgekoelde modellen – heeft hij ook een aantal eigenaren van moderne voertuigen uit Stuttgart-Zuffenhausen ten tonele gevoerd. “Achter iedere Porsche eigenaar zit een leuk verhaal, of ze nu een oude of een nieuwe Porsche rijden. Waarom hebben ze juist voor déze Porsche gekozen, deze kleur, dit model, hoe ging de aanschaf of de restauratie? De bezitters hebben me dat vaak uitgebreid verteld.”

Crowdfunding

‘Why I drive a Porsche’ heeft een afmeting van 24,5 x 24,5 centimeter, is uitgevoerd in hardcover en is gebonden. Verschuuren heeft een mooie kwaliteit papier gebruikt, waarop de foto’s optimaal uitkomen. Het boek is op een bijzondere manier tot stand gekomen. De fotograaf had tweehonderd aankopen nodig om de drukkosten van het boek te kunnen financieren. Hij deed dat middels crowdfunding, waarbij kopers zich vooraf al committeerden om zijn Porsche boek te kopen. Het lukte de fotograaf: inmiddels zijn er al meer dan vijfhonderd exemplaren verkocht en de reacties zijn zeer positief.

Het boek is te bestellen via https://www.whyidriveporsche.nl, hier kun je tevens een ‘achter de schermen video’ bekijken.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.