Twee Porsches uit verzameling Jay Kay onder de hamer

Noem de naam Jay Kay en menig autoliefhebber zal de link leggen met een verzameling bijzondere auto’s. De Jamiroquai front-man staat bekend om zijn liefde voor exclusieve, liefst snelle auto’s. En dat de zanger het gaspedaal graag intrapt van die snelle auto’s is ook geen geheim, het heeft hem al enkele keren zijn rijbewijs doen kwijtraken. De collectie van de zanger zou meer dan 50 auto’s omvatten. Al lijkt het er op dat die verzameling wat kleiner aan het worden is. In 2018 gingen er al enkele auto’s uit zijn verzameling onder de hamer en nu passeren drie auto’s begin december bij Bonhams de veilinghamer; een Ferrari F12tdf Berlinetta en twee Porsches.

Carrera RS 2.7 Leichtbau

Een Carrera RS 2.7 in Leichtbau (M471) specificatie is wel zo’n beetje de heilige graal voor iedere Porsche verzamelaar. Deze Carrera RS, chassis 1097, werd in mei ’73 aan de eerste eigenaar in Duitsland geleverd. De auto verliet in de kleur Blutorange de fabriek. Maar na acht jaar prefereerde de Duitse eigenaar de kleur wit, die populairder was, boven oranje. De Porsche werd overgespoten en belandde daarna in het privé museum van de eigenaar. Vervolgens is de auto tien jaar onaangeroerd gebleven, iets wat de machinerie niet zo goed af ging, want eenmaal weer opgestart na deze periode, veroorzaakten uitgedroogde afdichtingen olielekkage. Maar, de eigenaar had goede contacten met de Rennsport afdeling bij Porsche en motor en transmissie werden daar zorgvuldig onder handen genomen. In 1999 belandde de Porsche bij een nieuwe eigenaar in Engeland die er enkele trips binnen Europa mee maakte. Vervolgens kwam de RS in het bezit van een Porsche verzamelaar en is ergens rond 2005 de carrosserie opnieuw gespoten in de originele kleur. In 2008 werd Jay Kay de huidige eigenaar. Al met al is er de laatste 20 jaar, naar zeggen, minder dan 5000 kilometer mee gereden. Een fraai en uniek exemplaar. Interesse? Het prijskaartje; 880 duizend tot 1 miljoen euro.

Carrera GT

Flink wat jonger, maar niet minder spannend, is een Carrera GT die geveild gaat worden. Nummer 146 rolde in mei 2004 uit de fabriek op weg naar een dealer in Duitsland. Ergens voor oktober 2006 is de Porsche in Koeweit terechtgekomen, want dat jaar is de auto door Al-Ain Class Motors verkocht aan een klant in Dubai. De historie laat vervolgens een nieuwe eigenaar in Engeland zien in 2014. Daar is notabene de metrische teller vervangen voor een exemplaar met miles per hour. Saillant detail is, dat er kennelijk geen registratie is gedaan, bij welke kilometerstand dit gebeurde. De teller laat nu minder dan 2500 miles zien. Ondanks dit wellicht ietwat curieuze feit, is er op onderhoud niet bespaard. Twee rekeningen, uit 2015 en ’17, laten een totaalbedrag van bijna 50 duizend pond zien. Ja, het bezit van een Carrera GT is niet iets voor de ‘faint hearted’. Verwachte opbrengst is 760 tot 880 duizend euro.

De veiling is op 7 December bij Bonhams op New Bond Street in London.

Foto’s: Bonhams

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.