Search
Close this search box.

Nederlands Porsche Cup-succes op de Nürburgring

Jaap van Lagen nam met een uitstekende start de leiding in de eerste Carrera Cup-race op de Nürburgring en legde daarmee de basis voor de overwinning. (Foto: Porsche AG)

Vanwege de zomerpauze was het aantal internationale autosportevenementen het afgelopen weekeinde zeer beperkt, maar er was wel sprake van mooi Nederlands Porsche-succes in de vorm van een overwinning voor Jaap van Lagen in de Duitse Porsche Carrera Cup op de Nürburgring. Verder won een Porsche-team de 24-uursrace in het Belgische Zolder.

Van Lagen zet succesreeks voort

Voor het tweede opeenvolgende weekeinde kwam de Duitse Porsche Carrera Cup in actie op de Nürburgring. Werd er vorige week gereden in het voorprogramma van de ADAC GT Masters, ditmaal was er een optreden in het kader van de AvD-Oldtimer-Grand Prix, waar de Porsches mede vanwege het 70-jarig jubileum als enige moderne raceklasse in actie kwamen.

Jaap van Lagen als trotse winnaar van de Porsche Carrera Cup-race op het podium. (Foto: Porsche AG)

 

Nadat hij twee weken geleden te elfder ure werd opgeroepen om als vervanger bij het Zwitserse team Fach Auto Tech in te springen en meteen twee podiumplaatsen behaalde, was ook dit weekeinde voor Jaap van Lagen weer succesvol. In de eerste race startte hij vanaf de tweede plaats, verschalkte direct pole-sitter Thomas Preining en reed vervolgens de overwinning naar huis. Het was de eerste Nederlandse overwinning in de Duitse Carrera Cup sinds het succes van Larry ten Voorde op dezelfde locatie in september vorig jaar. Preining vocht vervolgens een intens duel met zijn BWT-Lechner-teamgenoot Michael Ammermüller uit. De twee wisselden meerdere malen van positie, waarop Preining uiteindelijk voor zijn geroutineerde Duitse teamgenoot als tweede over de eindstreep kwam. Larry ten Voorde werd als vierde geklasseerd en greep daarmee net naast het podium.

Larry ten Voorde greep als vierde net naast het podium. (Foto: Porsche AG)

Thomas Preining en Michael Ammermüller, de beide rijders van het Oostenrijkse team BWT Lechner Racing, leverden een galavoorstelling in de tweede race. Preining nam vanaf pole-position de leiding voor zijn teamgenoot en gezamenlijk liepen de twee in de loop van de race steeds verder uit op de rest van het veld. Zo kwam Preining uiteindelijk als winnaar over de eindstreep, op anderhalve seconde gevolgd door zijn Duitse teamgenoot. Preining nam daarmee tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. De strijd om de laatste podiumplaats was een volledig Nederlandse aangelegenheid met Jaap van Lagen en Larry ten Voorde, waarbij Van Lagen zijn opponent achter zich wist te houden en zo andermaal op het podium eindigde. Ten Voorde herhaalde zijn vierde plaats van de dag ervoor.

De beide BWT-Lechner-rijders Thomas Preining en Michael Ammermüller domineerden de gang van zaken in de tweede race (Foto: Porsche AG)

Porsche-team wint 24H Zolder

Met rijders Lieven Goedegebuer, Christian Engelhart, Xavier Stevens, Niels Lagrange en Dries Vanthoor (vlnr) won het Porsche-team Independent Racing met een 911 GT3 Cup de 24-uursrace in Zolder. (Foto: PR)

Het circuit van Zolder was het afgelopen weekeinde het decor voor de jaarlijkse 24-uursrace als hoogtepunt van het Belcar-kampioenschap bij onze zuiderburen. De race heeft noch het prestige, noch de bekendheid van die andere Belgische 24-uursrace op het circuit van Spa-Francorchamps, maar geldt vanwege het karakter van het circuit in de buurt van Hasselt wel als een enorme aanslag op het materiaal.

Zoals vaak waren de lichtere sportprototypes in de beginfase qua snelheid in het voordeel, maar de betrouwbaarheid besliste uiteindelijk het pleit in het voordeel van de GT’s. Zo ging de overwinning naar het Porsche-team Independent Racing, dat met coureurs Christian Engelhart, Lieven Goedegebuer, Niels Lagrange, Xavier Stevens en Dries Vanthoor in de 911 GT3 Cup tot een totaal van 806 ronden kwam.

Podiumplaatsen in Utah

Het SprintX-kampioenschap in het kader van de Amerikaanse Pirelli World Challenge, met wedstrijden van één uur inclusief pitstop in plaats van individuele sprintraces, werd afgelopen weekeinde afgesloten met twee races op de Utah Motorsport Campus.


Michael Christensen en Spencer Pumpelly waren met twee podiumplaatsen de beste Porsche-rijders tijdens de PWC-SprintX-seizoensfinale in Utah. (Foto: PWC)

In beide wedstrijden waren de Deense fabrieksrijder Michael Christensen en de Amerikaan Spencer Pumpelly met de 911 GT3 R van Alegra Motorsports de best geklasseerde Porsche-équipe. In de eerste race eindigden ze op de tweede plaats, de slotwedstrijd sloten ze als derde af. Wolf Henzler en Scott Hargrove lieten voor het team Pfaff Motorsports in de eerste race de vierde plaats noteren, in de tweede wedstrijd haalden ze de eindstreep niet. De beide races werden gewonnen door Toni Vilander en Miguel Molina in de R. Ferri Motorsport-Ferrari, die ook de kampioenstitel binnenhaalden.

 

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.