Podiumsuccessen voor Porsche in Tsjechië en de VS

Het afgelopen weekeinde waren er weer heel wat Porsche-sportactiviteiten op het GT-front. In het Tsjechische Most presteerden de jonge Franse fabrieksrijder Mathieu Jaminet en de Duitser Robert Renauer sterk met twee podiumplaatsen in de ADAC GT Masters-serie, waarin ze tevens de leiding in de tussenstand overnamen. Ook in de nieuwe GT4 Central European Cup waren er in Most podiumsuccessen voor een Porsche-team. In het Belgisch rallykampioenschap behaalde Patrick Snijers een klasse-overwinning met zijn 996, op de Amerikaanse Virginia International Raceway eindigden Porsche-teams op het podium in beide wedstrijden van de Pirelli World Challenge.

Porsche-rijders Jaminet/Renauer aan kop in ADAC GT Masters

Onder zomerse omstandigheden werden de beide races tijdens het tweede seizoensevenement van de Duitse ADAC GT Masters verreden op het circuit van Most in Tsjechië. Het was het eerste optreden van de Duitse GT-serie op het Tsjechische circuit, dat vooral bekend is vanwege motorraces.

Voor het Porsche-duo Mathieu Jaminet en Robert Renauer, uitkomend met een 911 GT3 R van het Duitse team Precote-Herberth Motorsport, was het weekeinde zeer succesvol: in beide races eindigde de Frans/Duitse combinatie op de derde plaats. Op zaterdag namen ze met dit resultaat al de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over, op zondag wisten ze deze positie vast te houden. Opnieuw waren Jaminet en Renauer de enige Porsche-rijders die punten scoorden. De beide 911’s van het KÜS Team 75 Bernhard met Timo Bernhard/Kévin Estre en Klaus Bachler/Adrien de Leener eindigden op zaterdag respectievelijk als twaalfde en 15e. Op zondag werden Bachler en De Leener op de 14e plaats geklasseerd, Bernhard en Estre haalden de eindstreep niet, nadat Bernhard al in de eerste ronde door een concurrent van de baan getikt was. De Porsche 911 GT3 R van het dit jaar debuterende IronForce by Ring-Police-team van Jan-Erik Slooten en Lucas Luhr deed het goed in de amateurklasse, waarin het team nu de tweede plaats bezet.

Porsche Young Professional Mathieu Jaminet (l.) en Robert Renauer leiden na twee van zeven weekeinden in de tussenstand van de Duitse ADAC GT Masters. (Foto: Porsche AG)

 

Première met podium voor PROsport-Cayman-rijders

Ook op het circuit van Most vond het openingsweekeinde van de dit jaar nieuwe GT4 Central European Cup plaats. In het veld van 13 auto’s waren drie Porsche Cayman GT4’s vertegenwoordigd. Het Duitse team PROsport Performance bracht de in eigen beheer ontwikkelde Cayman Pro4 GT4 aan de start, die op enkele punten afwijkt van de recentere, door Manthey Racing gebouwde Cayman CS MR GT4, de officiële propositie van Porsche voor de GT4-klasse.

Met die Cayman Pro4 GT4 van PROsport Performance waren de jonge Duitsers Luca Wollgarten en Moritz Oestreich (beide zonen van vaders met race-ervaring) in beide wedstrijden het best geklasseerde Porsche-team. In de eerste race werden ze derde, in de tweede race eindigden ze als vierde. De Nederlander Rob Severs kwam in actie met een Cayman CS MR GT4 van het Duitse Allied Racing, die hij deelde met Jörg Viebahn. In de eerste race werden ze vierde, in de tweede race kwamen ze op de achtste plaats over de eindstreep.

De Cayman Pro4 GT4 van PROsport Performance was in beide races de best geklasseerde Porsche bij de première van de GT4 Central European Cup in Most. (Foto: GT4 Central European Cup)

 

 

Snijers wint GT-klasse in Rallye de Wallonie

Slechts drie weken na zijn spectaculaire klapper in de TAC-Rally verscheen routinier Patrick Snijers met een keurig gerepareerde Maes-Porsche 997 GT3 aan de start van de Rallye de Wallonie, de vierde van in totaal negen wedstrijden in het Jobfixers-Belgian Rally Championship 2018. In en om Jambes wonnen Snijers en zijn bijrijder Davy Thierie de GT-klasse, na het eerdere succes in Spa hun tweede klassezege van het seizoen. Tevens baarde het duo opzien door in het sterk bezette veld als zesde algemeen te eindigen.

De start op de Citadel van Namen verliep niet optimaal, want op de onverharde ondergrond verloor Snijers vrij veel tijd. Op zaterdag boekte de Porsche-equipe echter veel progressie en klom flink op in het algemeen klassement. Toch zorgden problemen met de dynamo en de koppeling aan het eind van de dag voor wat hoofdbrekens, maar dankzij een slagvaardige aanpak van het BMA-team tijdens de laatste service van de dag konden Snijers en Thierie op zondag weer voluit rijden. Vanaf de negende positie klommen ze nog eens drie plaatsen op, zodat ze de rally als zesde algemeen en GT-klassewinnaar afsloten. Saillant detail: in 1984 al schreef Snijers de eerste editie van de Rallye de Wallonie op zijn naam, destijds ook al met een 911.

Patrick Snijers behaalde zijn tweede GT-seizoenszege. (Foto: Jobfixers-BRC)

 

 

 

 

 

Hargrove/Henzler succesvolste Porsche-team in Virginia

De prachtig landelijk gelegen Virginia International Raceway vormde de locatie voor het vierde raceweekeinde van het seizoen in de Amerikaanse Pirelli World Challenge, tevens het tweede evenement in het kader van de SprintX-serie, waarin telkens met twee rijders en verplichte pitstop met rijderswissel gereden wordt. Dit in tegenstelling tot de reguliere Pirelli World Challenge-races, waarin deelnemers solo rijden.

De Canadees Scott Hargrove, die het PWC-seizoen goed was begonnen met twee overwinningen in de solowedstrijden op het stratencircuit van St. Petersburg, kreeg voor de lange-afstandswedstrijden met de 911 GT3 R van Pfaff Motorsports versterking van de zeer ervaren Duitser Wolf Henzler, die dit jaar stilzwijgend uit het kader van Porsche-fabrieksrijders verdween. In de eerste race in Virginia eindigden Hargrove en Henzler als derde, gevolgd door twee andere Porsches op de vierde en vijfde plaats. In de tweede wedstrijd werd het Pfaff Motorsports-duo tweede, terwijl ook fabrieksrijder Michael Christensen met Spencer Pumpelly in de Alegra Motorsports-Porsche op het podium mocht plaatsnemen, dit tweetal eindigde als derde. Onze landgenoot Jeroen Bleekemolen kwam in actie met Tim Pappas in een 911 GT3 R van Black Swan Racing in de Pro-Am-klasse. In deze categorie werden ze op zaterdag als vierde en op zondag als vijfde geklasseerd.

Wolf Henzler en Scott Hargrove waren in beide PWC-SprintX-races op Virginia International Raceway het best geklasseerde Porsche-team. (Foto: Pirelli World Challenge)
Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.