Van Oschersleben tot Long Beach: de motorsportweek van Porsche

Drie circuits stonden het afgelopen weekeinde in het middelpunt van de belangstelling bij de sportactiviteiten van Porsche. Op het stratencircuit van Long Beach in Californië vond de derde wedstrijd van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship plaats en kwam ook de Pirelli World Challenge aan de start. Een groter contrast tussen het mondaine Southern California en het trieste Oschersleben, ergens halverwege tussen Hannover en Berlijn in de voormalige DDR, is nauwelijks denkbaar, maar in de Motorsport Arena aldaar begon het seizoen van de ADAC GT Masters en de Porsche Carrera Cup Deutschland. Op de Nürbrgring werd de kwalificatiewedstrijd voor de jaarlijkse 24-uursrace verreden.

IMSA-winstkansen Long Beach gaan in rook op

Tijdens de derde race van het seizoen in het Amerikaanse WeatherTech SportsCar Championship op het stratencircuit van Long Beach in Californië leek het Porsche-fabrieksteam lange tijd op weg naar de tweede opeenvolgende zege na het succes tijdens de 12 Uur van Sebring van afgelopen maand. De Belg Laurens Vanthoor had gezorgd voor een goede uitgangspositie door de Porsche met het startnummer 912 als tweede te kwalificieren. Merkgenoot Patrick Pilet kwalificeerde de Porsche met het nummer 911 als derde. In de race nam Vanthoor snel de leiding in de GTLM-klasse en na de rijderswissel leek Earl Bamber het karwei te kunnen afmaken, maar 20 minuten voor het einde van de 100 minuten lange race brak de rechter voorwielophanging, waarop Bamber de auto in de pits moest parkeren. Niettemin werd het team nog als zevende geklasseerd. De andere Porsche raakte met Nick Tandy aan het stuur betrokken bij een aanrijding en eindigde als zesde.

Laurens Vanthoor/Earl Bamber leken op het stratencircuit van Long Beach lange tijd op weg naar de overwinning. (Foto: Porsche AG/Jürgen Tap)

Porsches botsen in Pirelli World Challenge

Op het stratencircuit van Long Beach kwam ook de Amerikaanse Pirelli World Challenge in actie voor het derde evenement van het jaar. Met Alec Udell (GMG Racing-Porsche), fabrieksrijder Michael Christensen (Alegra-Porsche) en Scott Hargrove (Pfaff Motorsport-Porsche) kwalificeerden drie 911-rijders zich respectievelijk als vierde, vijfde en zesde, waardoor er een goed resultaat voor Porsche binnen bereik leek. In de slotfase echter raakte Christensen de auto van Hargrove in de strijd om de derde positie. Christensen kreeg hiervoor een drive-through-penalty opgelegd, terwijl Hargrove in de rondte ging. Hij wist nog de vierde plaats veilig te stellen, het beste resultaat van een Porsche-rijder. Udell kwam in botsing met een Cayman-rijder uit de GT4-klasse.

Foto: In Long Beach is de paddock van de Pirelli World Challenge ondergebracht in een tentoonstellingshal. Hier de Porsche van Scott Hargrove. (Foto: Rebocar/René de Boer)

Eerste punten voor Porsche in ADAC GT Masters

In het Duitse Oschersleben begon het seizoen van de ADAC GT Masters, met 35 deelnemende auto’s de grootste en sterkste nationale GT3-competitie ter wereld. De eerste race resulteerde in een overwinning voor het Audi-duo Philip Ellis/Max Hofer, beide gepromoveerd vanuit de Audi TT Cup. De broers Kelvin en Sheldon van der Linde, eveneens met Audi, werden tweede, de derde plaats was voor het Schnitzer-BMW-team met Timo Scheider en Mikkel Jensen. Het best geklasseerde Porsche-team was Precote-Herberth Motorsport, dat coureurs Robert Renauer en fabrieksjunior Mathieu Jaminet als vijfde zag eindigen. Timo Bernhard en Kévin Estre werden met de 911 GT3 R van het KÜS Team 75 Bernhard als 13e geklasseerd, teamgenoten Klaus Bachler en Adrien de Leener werden 25e.

In de tweede race domineerden de Lamborghini’s van het Oostenrijkse GRT Grasser Racing Team, die in de eerste wedstrijd nog uit de uitslag waren gehaald vanwege een incident met de telemetrie die niet conform de reglementen was. Ditmaal ging de overwinning naar Mirko Bortolotti en Andrea Caldarelli, terwijl hun GRT-Lamborghni-teamgenoten Christian Engelhart en Rolf Ineichen als tweede het succes completeerden. Met de HB Racing-Ferrari van Luca Ludwig en Dominik Schwager op de derde plaats bezetten Italiaanse sportwagens zelfs de volledige top drie. Precote-Herbert Motorsport-Porsche-rijders Renaer en Jaminet kwamen slechts vier tienden tekort voor een podiumplaats, zij eindigden als vierde. Ook voor het KÜS Team 75 Bernhard waren er de eerste kampioenschapspunten: Timo Bernhard en Kévin Estre eindigden als zevende. Adrien de Leener en Klaus Bachler werden als twaalfde geklasseerd.

Foto: Het Precote-Herberth Motorsport-team zorgde in beide ADAC GT Masters-races op Oschersleben voor het beste Porsche-resultaat. (Foto: Porsche AG)

Manthey-Porsche zevende in kwalificatierace 24h-Rennen Nürburgring

Op de combinatie van het korte Grand Prix-circuit en de Nordschleife van de Nürbrgring werd afgelopen zondag de kwalificatierace voor het 42. Int. ADAC Zurich 24h-Rennen verreden. In de wedstrijd met een duur van zes uur kwamen 91 auto’s aan de start, waarvan er 67 werden geklasseerd. Belangrijk was echter ook de ruime hoeveelheid trainingstijd die de teams tot hun beschikking hadden, een belangrijke factor in de voorbereiding op de jaarlijkse 24-uursrace, die dit jaar op 12 en 13 mei verreden wordt. De overwinning in de zes-uursrace was voor het Black Falcon-Mercedes-team met de Nederlander Yelmer Buurman en de Duiters Thomas Jäger en Jan Seyffarth. Het best geklasseerde Porsche-team was het trio van Manthey Racing met de 911 GT3 R, bestuurd door Richard Lietz, Fred Makowiecki en Romain Dumas, dat als derde geklasseerd werd. In de Cup 3-klasse voor Porsche Cayman GT4’s bezette het Mühlner-team de eerste en tweede plaats. In de SP7-klasse won het team Prosport Performance met een 911 GT3 Cup, ondermeer bestuurd door de Nederlander Xavier Maassen. In de klasse V5 won het team Care for Climate met een Cayman met de Franse nPorsche-fabrieksjunior Julien Andlauer en de Ier Charlie Eastwood als rijders. In de klasse V6 ging de zege naar het Black Falcon Team TMD Friction met een 991 Carrera.

Foto: Het sterk bezette veld bij de kwalificatierace voor het 24h-Rennen Nürburgring, met de geel/groene Manthey-Porsche. (Foto: ADAC/Gruppe C Photography)

Twee overwinningen voor Michael Ammermüller

Op het circuit van Oschersleben startte ook het nieuwe seizoen van de Porsche Carrera Cup Deutschland, die niet langer in het voorprogramma van de DTM rijdt, maar vanaf dit jaar deel uitmaakt van het evenementenpakket van de Duitse ADAC GT Masters. Routinier Michael Ammermüller, die het seizoen begon als favoriet, maakte de verwachtingen waar door beide races op zijn naam te schrijven. Op zaterdag eindigde de rijder van het team BWT Lechner Racing voor de Pool Robert Lukas en de Luxemburger Dylan Pereira. Op zondag stonden dezelfde rijders met winnaar Ammermüller op het podium, maar in omgekeerde volgorde: Pereira werd tweede, Lukas derde. Larry ten Voorde, de enige Nederlander in het veld, kwam op zaterdag slechts een fractie tekort voor een plek op het podium en moest zo genoegen nemen met de vierde plaats. Op zondag eindigde hij als achtste.

Foto: Michael Ammermüller, in het roze van hoofdsponsor BWT, won beide races van de Duitse Carrera Cup op Oschersleben. (Foto: Porsche AG)
Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.