Search
Close this search box.

Porsche stopt met verkoop diesels – voorlopig althans

Porsche verkoopt met onmiddellijke ingang geen dieseluitvoeringen meer, nadat er sjoemelsoftware in de motoren is aangetroffen. De Duitse autofabrikant ziet zich gedwongen om deze radicale beslissing te nemen.

Typegoedkeuring

Wie onlangs een Porsche Macan Diesel bestelde, heeft pech. Porsche kan de auto niet meer leveren, omdat in de software van de motor maar liefst vijf verdachte softwareprogramma’s zijn aangetroffen. Verkooporders van de auto worden teruggedraaid en op de website van Porsche is de dieselversie ook niet meer te vinden. Porsche ziet zich genoodzaakt tot deze radicale stap, omdat het Duitse Kraftfahrtbundesamt (KBA)heeft gedreigd de typegoedkeuring van de Macan terug te draaien. Dat zou betekenen dat Porsche alle Macans Diesel moet terugkopen van de huidige eigenaren.

Hybrides

Inmiddels zijn alle dieselversies van de site geschrapt. Volgens een officiële verklaring omdat diesels niet meer passen bij de overgang naar volledig elektrische auto’s en omdat de focus op hybrides komt te liggen. Bovendien zegt Porsche dat de vraag naar diesels sterk afneemt. Maar volgens welingelichte bronnen gaat het in werkelijkheid ook en vooral om de misleidende software die in de motoren is aangetroffen.

Cayenne Diesel

De productie van de Panamera 4S Diesel was eerder al beëindigd wegens aangetroffen sjoemelsoftware. Volgens Porsche is het afscheid van dieselmotoren niet definitief – ook al beweren Britse media van wel – en komt er ooit nog een Porsche Cayenne Diesel. Wanneer en met welke motor wordt echter niet bekendgemaakt.

Processen

Porsche bouwt zelf geen dieselmotoren, maar nam deze tot op heden af van zusterfabrikant Audi. Beide merken zijn onderdeel van de Volkswagen Groep, waar het grote schandaal rond Dieselgate ooit begon. Er lopen nog tal van juridische processen rond de sjoemelsoftware, ook onderling. Zo heeft Porsche geprobeerd 200 miljoen euro terug te vorderen van Audi vanwege misgelopen inkomsten rondom de verdachte motoren.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.