Search
Close this search box.

Teruggevonden Porsche 912 van Prins Claus brengt op veiling 95.000 euro op

De Porsche die Prins Claus in 1965 kreeg als kerstcadeau van Beatrix, heeft deze week op een veiling 95.000 euro opgebracht. Tot 20 minuten voor de veiling was onduidelijk dat de auto zo’n rijke geschiedenis heeft. Eigenaar Bodie Hage van Real Art on Wheels verdiepte zich kort voor de veiling nogmaals in de datakaart van de wagen en keek plotseling heel vreemd op. ,,Ik wist wel dat de auto op kerstavond door een vrouw aan haar man was geschonken, maar toen zag ik opeens Soestdijk, Claus van Amsberg”, aldus Hage tegenover RTL Z. ,,Toen pas had ik door dat deze auto van de vader van onze koning is geweest.

Golfblau

Nadat Claus de 912 op kerstochtend op de oprit vond, heeft hij nog ruim twee decennia plezier van het voertuig gehad onder het kenteken 94-47-AE. Uiteindelijk was de tweede eigenaar een zekere meneer Grooters uit Hengelo. Hij liet de auto op zijn naam zetten op 30 september 1986. In maart van 1987 had de Porsche 46.597 kilometer gereden en werd hij gecoat om oxidatie tegen te gaan. De auto, met als originele kleur het KLM-achtige Golfblau, is ook ooit overgespoten in de kleur Schieffergrau.

Viercilinder

Twee jaar later werd hij geparkeerd in een garage in Amsterdam. Onlangs is de auto opnieuw ontdekt, nadat hij dertig jaar had stilgestaan. Op de kilometerteller staat slechts 50.137 kilometer. De Porsche 912 is optisch amper te onderscheiden van een 911. Feitelijk gaat het dan ook om dezelfde auto, behalve dan dat deze is voorzien van een viercilinder motor, waardoor de 912 goedkoper en minder snel was dan zijn beroemde grote broer, de 911.

Nederlandse koper

In de catalogus van Sotheby’s werd nog met geen woord gerept over de deftige afkomst van deze Porsche. Het zal er ongetwijfeld toe geleid hebben dat de opbrengst uiteindelijk hoger was dan vooraf werd gedacht. De Porsche is uiteindelijk afgehamerd voor €80.000 terwijl de vooraf geschatte opbrengst €40.000-70.000 bedroeg. De koper van de auto, een Nederlander, moet de wagen nog wel laten restaureren. ,,Hij heeft dertig jaar stil gestaan, dus ze moeten ‘m goed nakijken”, aldus Hage tegenover RTL Z. ,,Als dat is gedaan, wordt de auto nog veel meer waard. Maar hij is nu al uniek. Ik denk dat dat koninklijke tintje ook wel zorgde voor de hoge prijs.”

Foto’s: RM Sotheby’s
Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

2 reacties

  1. Leuk verhaal maar de nieuwe eigenaar mag zijn aanwinst wel goed achter slot en grendel houden, alle sleutelnrs staan duidelijk op de datakaart zichtbaar vermeld!!
    Ook deze klassieke modellen worden regelmatig gestolen!!

  2. The story was completely wrong , the car was quietly sold to my parents and was my mothers car for most of the seventies. It was sold quietly by a representative of the palace (a friend of my fathers ), and was my mothers car for many years. My father used to get the dark blue Citroen Pallas from the palace. They were quietly/ discreetly sold. I have many memories of that porsche 912 as a little boy . If somehow the present owner of the car wants to know more about it he can contact me confidentially on my email address . The history as presented in the article is incorrect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.