Search
Close this search box.

Gewelddadig trio: Porsche 996 Turbo vs. 997 Turbo S Cabriolet vs. 991 Turbo S

Het Turbo-concept van Porsche bestaat dit jaar officieel 40 jaar, en dat wordt gevierd. Zo is bijvoorbeeld het thema van het aanstaande RS Fest in Rosmalen “40 jaar Turbo” en dook onlangs de eerste special edition al op in Engeland, waarover we morgenochtend meer berichten.

De 40-jarige Turbo-historie valt grofweg in twee delen te hakken: een luchtgekoeld tijdperk en een watergekoeld tijdperk. Onze video van vandaag valt in de laatste categorie. Drie generaties Porsche 911 Turbo passeren (razendsnel) de revue in deze video. Een Porsche 996 Turbo, een Porsche 997 Turbo S en een Porsche 991 Turbo S.

Porsche 996 Turbo

De oudste van dit trio is de Porsche 996 Turbo. De eerste watergekoelde 911 Turbo die uit de Porsche-fabriek rolde. Een auto die zich moet behelpen met 420 pk uit een 3,6-liter boxermotor. Absoluut niet kinderachtig en met een sprinttijd van 4,2 seconden om van 0-100 km/h en een top van 305 km/h is de auto zelfs gewaagd aan menig hedendaagse sportwagen. Maar de waarheid gebied ons wel te zeggen dat er in dit geval niet meer helemaal sprake is van een standaard setup. Een flinke upgrade heeft ervoor gezorgd dat deze zelfde 996 Turbo over maar liefst 700 pk beschikt, waarmee de auto ineens gewaagd is aan z’n eigen opvolgers.

Porsche 997 Turbo S Cabriolet

Naast de 996 vinden we de Porsche 997 Turbo S in Cabriolet-uitvoering. Laten we meteen maar met de deur in huis vallen, ook deze auto is niet zoals ie ooit af-fabriek werd geleverd. De Turbo S beschikt standaard over 530 pk, maar de auto in deze video is aangepakt door SpeedArt en heeft daarom de beschikking over 650 pk. Welke prestaties daarbij horen weten we niet, standaard heeft deze open machine slechts 3,5 seconden nodig om de 100 km/h aan te tikken, en het geweld houdt pas weer op bij 315 km/h.

Porsche 991 Turbo S

De jongste telg in de Turbo-familie, en vergelijkbaar met een sneltrein. De snelheid is fenomenaal, de wegligging alsof de auto op rails ligt, en de auto zelf is onvermoeibaar. De prestaties liggen weer net een niveautje hoger dan bij de 997 met een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 3,1 seconden (met PDK) en een topsnelheid van 318 pk. En in tegenstelling tot diens voorgangers is er aan de 991 helemaal niets gebeurd qua tuning.

Drie meesterlijk snelle auto’s die het nu tegen elkaar op moeten nemen. Wat is de beste Turbo in dit trio? Of zijn ze gewoon alle drie fenomenaal? Er kan er maar één de winnaar zijn…

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.