Koude en natte dagen en je airco

NAJAARSTIP; waarom een goed werkende airco vooral nu zo belangrijk is.

De koude en natte dagen zijn er weer. Regen, sneeuw en ijs. Dit betekent steeds vaker beslagen ramen en vocht in onze auto’s. Je airconditioning kan uitstekend in alle jaargetijden gebruikt worden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een airco namelijk niet alleen bedoelt om de interieurtemperatuur te verlagen, maar vooral om de lucht te conditioneren. Dus temperatuurregeling en ook het regelen van de luchtvochtigheid. 

Waar komt dat vocht in je auto dan vandaan? Denk daarbij aan natte haren, maar ook aan jassen, kleding, schoenen, paraplu’s enz. Maar ook kapotte en versleten raam- en deurrubbers zijn vaak een oorzaak. En ook een natuurlijke hoge luchtvochtigheid. Maar wat ik bij mensen die ik ken nog wel eens tegen kom in auto’s zijn lege blikjes en koffiebekers. Er blijft altijd een restant van het drankje achter in het blikje of beker, wat dan verdampt en zich zo verspreid in de auto. Zo hoopt zich stiekem meer vocht op in je auto dan je zou verwachten. En vaak blijft dit langere tijd in een auto hangen. Zeker als deze auto niet wordt geventileerd of wordt gebruikt.

Vochtige vloermatten zijn het beste voorbeeld. Maar ook de natte paraplu die we gemakshalve in de auto laten liggen. Vooral dan is een goed werkende airco belangrijk. Want je airco ontrekt vocht uit de lucht. Denk er maar aan als jij met je auto als je ergens stil staat met de airco aan; het plasje vocht dat al na korte tijd onder je auto verschijnt is door je airco ontrokken vocht van de lucht binnen in je auto. Dus met de airco aan zal het vocht sneller aan de lucht worden onttrokken en zijn beslagen ramen sneller droog.

Elke airco zal na een aantal jaren minder goed gaan werken. Schrik niet meteen want dit is normaal. Dit betekent dus niet meteen dat het systeem een lekkage heeft. Meestal is het bijvullen de oplossing. Laat dit wel doen bij je eigen Porsche Centrum of Porsche specialist of een erkende vakgarage.

Het is niet alleen even nieuw koelmiddel er in en klaar. Vaak komt er toch even wat meer bij kijken dan alleen maar bijvullen. Controle op eventuele lekkage van het systeem, nieuwe aircodroger, filters, de juiste hoeveelheid koelmiddel, en heel belangrijk de juiste hoeveelheid olie in het koelmiddel want ander loopt gegarandeerd uw pomp droog en gaat deze stuk en zal moeten worden vervangen. Ook het juiste koelmiddel is belangrijk. Helaas heb ik voor jaren terug ook leergeld mogen betalen, en het was niet echt goedkoop. Dus wees terughoudend en voorzichtig met zogenaamde aanbiedingen en bespaar een dure reparatie. Ik zou je willen adviseren rij even bij jouw Porsche Centrum en of Porsche specialist voorbij. Laat hun er even naar kijken. Voorkomen is beter dan…..

Het reinigen en het vervangen van filters en verdamper is heel belangrijk om bacteriële schimmels in het systeem te vermijden. Ook zijn deze schimmels niet gezond voor jou en je passagiers, en ze veroorzaken ook nog eens muffe stank in de auto.

Een airco zal bij bepaalde temperaturen niet meer of minder goed werken, meestal is dat vanaf 4 tot 3 graden. Bij minder dan 3 graden schakelt je airco meestal vanzelf uit.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.