Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onder de hamer; ex Pikes Peak Ruf CTR2 Sport?

Is dit een van de twee Ruf CTR2’s die in 1997 de Pikes Peak bedwongen? De CTR2 was de opvolger van de CTR die enkele jaren te boek stond als ’s werelds snelste productie auto. De CTR2, gebaseerd op de 993 Turbo, nam dat stokje over. 

Steve Beddor

De Amerikaan Steve Beddor racete indertijd in de Audi Sport Quattro, een allerminst belabberde Groep B auto. Maar Beddor’s honger naar meer pk’s voor zijn avonturen op het circuit bracht hem bij Ruf. Het werd de Ruf CTR, toen nog de snelste productie auto beschikbaar. Toen Alois Ruf’s plannen voor een nog krachtigere opvolger bekend werden, was de interesse van de Amerikaanse coureur wederom gewekt. Het recept van Ruf was duidelijk, meer vermogen en minder gewicht. De CTR2 nam de toorts over van de CTR. 28 werden er gebouwd en 12 daarvan gingen als CTR2 Sport door het leven. De CTR2 beschikte over 520 pk en 685 Nm koppel. Het vermogen ging later zelfs nog naar 580 pk. De CTR2 Sport was een ander verhaal. Steve Beddor wilde nog een stap verder gaan en een variant zien die puur gericht was op competitief racen. Na zo’n zes maanden lobbyen, wist hij Alois Ruf te overtuigen. De Sport variant verscheen ten tonele en was voorzien van fors meer vermogen. Andere, kortere, overbrengingsverhoudingen in de aandrijflijn en een ander bodywork, om de bredere wielen te herbergen en het nodige spoilerwerk voor downforce. Topsnelheid was niet de focus, maar vooral bruut snel de bochten uit komen.

Pikes Peak

Alois Ruf wilde graag laten zien waartoe de auto in staat was en voor de Pikes Peak International Hill Climb in 1997 stonden twee exemplaren klaar. De broers Steve en David Beddor gingen de berg bedwingen met twee van deze speciaal geprepareerde CTR2 Sport exemplaren. 702 pk en 786 Nm koppel brachten Steve Beddor naar de eerste positie in de kwalificatie voor de race. Het raceresultaat werd een tweede plaats overall voor Steve Beddor en broer David reed naar een vierde plaats. Steve Beddor reed vervolgens met zijn CTR2 Sport drie keer naar de overwinning in de Virginia City Hill Climb en plakte daar nog zo’n twintig zege’s achter bij diverse evenementen in Amerika.

Parijs

Bonhams veilt in februari in Parijs een Ruf CTR2 Sport. De catalogus moet nog opgemaakt worden voor deze veiling, dus informatie ontbreekt nog, maar het heeft er alle schijn van dat dit de CTR2 Sport is waarmee Steve Beddor naar een tweede plaats reed in de Pikes Peak Hill Climb van 1997. De schatting van 1,3 tot 1,6 miljoen euro doet dat vermoeden versterken. De veiling is op 7 februari in het Grand Palais in Parijs.

Foto’s: Bonhams

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.