Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Porsches van Manfred Hering – Early911S [reportage plus video]

Een industriegebied ergens aan de rand van Wuppertal. Nergens is te zien dat hier, een paar honderd meter verwijderd van de snelwegafrit, een paradijs ligt voor Porsche-liefhebbers. Klanten van over de hele wereld komen hier naartoe om een perfect gerestaureerde 911 te kopen. Het liefst een bijzonder exemplaar. En laat dat nou net de specialiteit zijn van Early911s. Of beter gezegd: van oprichter Manfred Hering.

Conda Grün

“Ik hou van de perfectie en het design”, zegt Manfred Hering op de vraag wat hij zo bijzonder en fascinerend vindt aan het merk Porsche. Maar er is nog iets dat een magische aantrekkingskracht op hem heeft: “Het zijn de kleuren”, aldus Manfred. En inderdaad, dat is het eerste wat je opvalt bij binnenkomst in de witgekalkte en ongerepte hallen van ‘Early911s’: de ongelooflijke verscheidenheid van kleuren van de waardevolle sportwagens die bumper aan bumper staan opgesteld. Een heel contrast met de tweedehands afdeling van een gemiddeld Porsche Centrum, waar zwart en vijftig tinten grijs overheersen. Zelfs de namen van de kleuren klinken hier veelbelovend – Gulfblau, Grand Prix wit, Sepia, Condagrün, Continental Orange, Vipergrün Metallic.

Nederlandse 914/6

Te midden van dit alles staat Manfred Hering. Hij oogt cool met zijn blauwe trui, bril en sportieve schoenen. Hij is relatief zwijgzaam en gereserveerd, maar de kans is groot dat hij meer houdt van dingen dan van mensen en waarschijnlijk had hij liever helemaal geen bezoek gehad in zijn hallen. Maar helaas heeft hij mensen nodig. Al is het alleen maar om zijn eigen collectie te financieren, die in de eerste hal staat opgesteld. We zien een stuk of vijftien 964 RS’en. En dan alleen in de meest exotische kleuren, in de meest zeldzame uitvoeringen. Maar er is nog veel meer. Een Nederlandse 914/6 politiewagen, Nederlandse 911-politiewagens, een 911 R, een Jagdwagen: werkelijk, je kunt het niet verzinnen of hij heeft het. Als er maar heel weinig van zijn gemaakt en de kleur top is, wil Manfred het hebben. Een echte favoriet kan hij niet aanwijzen. “Ik vind van mijn eigen collectie vooral de eerste Porsche 968 Turbo S heel speciaal”, zegt hij. “Maar ook onze zeer vroege 911, de 3.0 Turbo van Ferry Porsche en een Carrera Rally die de Akropolis Rally en die van San Remo heeft gewonnen behoren tot de topstukken.”

Steve McQueen

En dat is nog maar hal 1. In totaal staan er zo’n 300 Porsches, het merendeel 911. We tellen alleen al zestig 3.0 Oer-Turbo’s – dus de modellen die gebouwd zijn van 1975 tot 1977. Maar ook meer dan tien vroege 911-modellen uit 1965, dertig 2.0 S-modellen uit 1966 tot 1969, veertig keer 2.2S, zestig keer 2.4S, vijftien maal de Carrera 2.7 RS uit 1973 en dan nog meerdere voormalige racewagens en andere speciale modellen. Maar ook zien we een 993 GT2 racewagen met voorschade, een echte groene IROC auto die zeker een paar miljoen waard is (één van de 15 – zie elders in dit blad) en nog een aantal andere auto’s van voor 1974 die door klanten hier ter restauratie werden aangeboden. Ook een van de beroemdste 911’s aller tijden 911 is gerestaureerd door Manfred Hering’s team, namelijk de grijze 911S waarmee Steve Mc Queens rondreed in de film ‘Le Mans’. “Dat was voor mij een grote eer”, zegt Manfred Hering, “want ik ben een grote Steve McQueen-fan.”

60 werknemers

Manfred Hering werd besmet door zijn opa, in de tijd dat deze veelvuldig rondreed op diens Porsche-tractor. Een man die Manfred enorm bewonderde, vooral ook omdat hij zijn eigen weg ging. In 2006 maakte Manfred van zijn passie zijn beroep en richtte met één werknemer – inmiddels zijn het er meer dan 60 – zijn bedrijf Early911s op. Dat dit bedrijf zo succesvol is geworden en klanten en scouts over de hele wereld heeft, is vooral te danken aan de houding van Manfred Hering: “Ik denk dat het belangrijk is dat je jezelf een doel voor ogen stelt. Je moet niet van je pad afwijken en proberen te doen wat je leuk vindt.” Maar hij is ook de eerste om toe te geven dat hij altijd veel geluk heeft gehad. “Zowel bij het vinden van de juiste auto’s als bij de juiste mensen die mij begeleidden op mijn pad. Ik ben namelijk geen sleutelaar, ik kan nog niet eens een remschijf vervangen. Maar ik hou van het ontwerp en van een perfect resultaat.”

Drie hectaren

Het streven naar perfectie is de leidraad woord voor Manfred Hering. Want een auto wordt door zijn team niet alleen hersteld, maar teruggebracht tot zijn oorspronkelijke staat. Zonder compromissen. Soms met een stoel die mooi patina heeft, soms met een compleet nieuw beklede stoel – dat is vaak aan de klant. Maar hij gaat niet schipperen. Geen 3.0 SC-motor in een klassieke auto uit 1965 – of erger. Volgend jaar krijgt hij zijn eigen spuiterij en wordt er een motortestbank geplaatst. Hering wijst naar buiten, naar een weiland van een hectare of drie. “Plek zat”, zegt hij. Als dat klaar is, hoeft geen enkel onderdeel van een 911 meer zijn pand te verlaten gedurende de restauratie. En dan kan Manfred tot in lengte van dagen tussen zijn geliefde Porsches blijven rondlopen. Hopelijk nog altijd met dezelfde verwondering en verbazing als die van buitenstaanders wanneer ze voor het eerst zijn pand betreden.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner
Dia1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.