Porsche GT3 RS 4.0 neemt het op tegen GT2 RS

Wat is er nou lekkerder dan het geluid van een Porsche 911 GT2 RS? Het antwoord: het geluid van een 911 GT2 RS én een GT3 RS 4.0.

SpotterGijs

In mijn bezigheden bij één van de Nederlandse Superbike-teams had ik zo’n anderhalf jaar terug het geluk dat, toen wij begonnen met opbouwen voor een raceweekend, één van de bekendere Porsche-eigenaren in het noorden een aantal van zijn Porsches aan het uitlaten was op het TT-circuit. Drie 911’s knalden achter elkaar over de Veenslang, respectievelijk een GT2 RS, een GT3 RS en een GT3 RS 4.0. Met mijn ogen dicht verkoos ik die laatste tot absolute oorporno.

SpotterGijs, een bekende spotter die regelmatig de fraaiste supercars in beeld en geluid weet vast te leggen rond de wereld, maakte een compilatie van het optreden van de 911 GT2 RS en 911  GT3 RS 4.0 op de Nürburgring en daarmee één van de betere geluidsopname’s die ik tot dusver heb gehoord. Ik waande me weer even terug in 2011 op het circuit…

Tweemaal het summum

De RS 4.0 is het absolute summum als je het hebt over ongeblazen Porsches. Waar de GT3 al bedoeld is als rauwere versie van de gewone 911, doet de Renn Sport (RS) daar nog een schepje bovenop. Porsche verraste dan ook vriend en vijand met een enorme uitsmijter van de huidige generatie, aan de vooravond van de nieuwe generatie 911. De 911 GT3 RS 4.0 is gebaseerd op de 3,8-liter die in het vooronder van de GT3 (RS) huist, maar is opgeboord naar 4 liter en brengt daarmee 500pk voort. Het geluid wat daarmee gepaard gaat is ongehoord lekker.

En als je het dan hebt over summum: de Porsche 911 GT2 RS is de koning der geblazen Elfer. Deze bi-turbo met de bekende 3,6-liter flat six als basis schopt het tot een lieve 620pk, waarmee je in minder dan 10 seconden de 200 km/h overtreft. De Ring-tijd van deze turbo-eindbaas spreekt boekdelen: 7,18 minuten.

Jullie kennen het devies inmiddels: vrouw en kinderen de deur uit, luiken dicht en de stereo op standje buren pesten. Maak je klaar voor de twee lekkerste minuten van je weekend!

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.