Porsche Carrera Cup Benelux-kampioen Max van Splunteren in internationale juniorselectie Porsche

De afgelopen drie dagen vond op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão de selectie plaats van het juniorprogramma va Porsche. In totaal twaalf kandidaten waren op basis van hun prestaties in de diverse nationale Porsche-merkenraceklasssen uitverkoren om ten overstaan van een deskundige jury hun kwaliteiten te bewijzen. Degene die uiteindelijl als de nieuwe Porsche Junior uit de bus komt, kan rekenen op een bedrag van 225.000 Euro voor de deelname aan de Porsche Mobil 1 Supercup van volgend jaar. Onder de kandidaten bevond zich ook een Nederlandse rijder: Max van Splunteren werd door de organisatie van de Porsche Carrera Cup Benelux afgevaardigd, nadat hij het afgelopen seizoen in deze klasse met het Team GP Elite de kampioenstitel had gewonnen.

Sinds Gijs van Lennep zijn er bij Porsche geen Nederlandse fabrieksrijders meer geweest, dus het zou een bijzonder feit zijn als Van Splunteren na zijn succesvolle seizoen in de Benelux-cup de positie als Porsche Junior weet te veroveren. De bekendmaking wie bij de selectie in Portugal als beste uit de bus kwam, vindt op een later tijdstip plaats, vermoedelijk tijdens de traditionele ‘Night of Champions’ van Porsche Motorsport op 7 december in Weissach.

In totaal waren twaalf rijders uitgenodigd voor de selectie in Portugal.

Naast Max van Splunteren kwam met de Turkse rijder Ayhancan Güven ook de kampioen van vorig jaar uit de Benelux-klasse tijdens de selectie in actie. Andere kandidaten waren Vitor Baptista (Brazilië), Diego Bertonelli (Italië), Hugo Chevalier (Frankrijk), Roman De Angelis (Canada), George Gamble (Groot-Brittannië), Robin Hansson (Zweden), Jordan Love (Australië), Daniel Lu (China), Dylan Pereira (Luxemburg) en Ukyō Sasahara (Japan). Als criteria golden een maximale leeftijd van 23 jaar, een klassering onder de eerste vijf in de eindstanden van de nationale cups en het met goed gevolg afleggen van een medische test.

Bij de selectie werd drie dagen lang een raceweekeinde gesimuleerd met trainingen, kwalificatie en een race. Daarbij ging het niet alleen om de prestaties op de baan, maar ook om technisch inzicht, de samenwerking met de ingenieurs, het omgaan met de pers en de fysieke conditie.

Natuurlijk moesten de coureurs op de baan hun rijkwaliteiten laten zien.

Naast de genoemde financiële ondersteuning omvat het Juniorpakket van Porsche ook de begeleiding door oud-Porsche-fabrieksrijder Sascha Maassen, die ooit met BS Racing ook in het Nederands- en Benelux-Formule Ford-kampioenschap reed. Daarnaast is er, net als bij de overige Porsche-fabrieksrijders, medische en sportwetenschappelijke begeleiding vanuit de universiteit van Potsdam. Ook een PR-training en mentale training maken deel uit van het programma, waarbij de Juniorrijders ook worden ingezet voor PR- en marketingactiviteiten.

Instructie door oud-fabrieksrijder Sascha Maassen.

Foto: Porsche 3: Instructie door oud-fabrieksrijder Sascha Maassen.

Porsche ondersteunt jonge coureurs al bijna een kwart eeuw lang en helpt ze op weg naar hogere raceseries. Een goed voorbeeld is Earl Bamber, die vanuit een nationale Porsche Cup Challenge via de Carrera Cup Asia en de Supercup opklom tot fabrieksrijder. In 2013 werd hij gekozen tot Porsche Junior, twee jaar later won hij met een Porsche LMP1 de 24 Uur van Le Mans, een prestatie die hij in 2017 herhaalde. Het afgelopen seizoen werd Bamber samen met Laurens Vanthoor met Porsche kampioen in de GTLM-klasse van het Amerikaanse WeatherTech SportsCar Championship.Onder de huidige Porsche-fabrieksrijders en Young Professionals bevinden zich negen oud-Porsche-Junioren.

Foto’s: Porsche AG

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.