Strähle Swap: Beurs met historie

Brochures en andere documentatie voor Porsche-liefhebbers tijdens de 15e ‘Strähle Swap’ in Fellbach.

We waren het afgelopen weekeinde toch in Stuttgart in verband met een festiviteit rondom het 30-jarig jubileum van de Porsche Carrera Cup (waarover later deze week meer), dus dat was prima te combineren met een bezoek aan de ‘Strähle Swap’, een Porsche-beurs met historie.

De ‘Strähle Swap’ vindt plaats in de ‘Alte Keller’ in Fellbach, een fraai historisch ‘Fachwerk’-gebouw.

Op de Facebook-groep ‘Porsche Literature & Memorabilia Collectors’ (je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een Facebook.-groep voor!) hadden we een foto geplaatst van de zeer fraai verzorgde uitnodiging voor het Porsche Carrera Cup-feest, want ook zulke zaken worden verzameld. Dat leverde prompt van een bekende autosportboekhandelaar uit Duitsland de vraag op, of we op zaterdag naar Stuttgart zouden komen. “Dan kun je gelijk naar de ‘Strähle Swap’”, zo luidde het advies. De beurs was van naam wel bekend, maar eerlijk gezegd hadden we niet precies de datum vastgelegd. Het bleek dus mooi uit te komen, en de tweede zaterdag in november is blijkbaar inmiddels een soort traditie.

Paul-Ernst Strähle (hier bij de Tour de Corse 1960, links, met rechts rijder Herbert Linge) was jarenlang als coureur in rally’s en races actief met Porsche. (Foto: Porsche AG)

De naam ‘Strähle’ is bij Porsche-liefhebbers natuurlijk bekend en inderdaad was het de zoon van oud-coureur Paul-Ernst Strähle die na een bezoek aan de jaarlijkse ‘Porsche Swap’ in Los Angeles (ook bekend als de L.A. Lit and Toy Show) in 2003 het initiatief nam om ook in Duitsland een soortgelijke bijeenkomst te organiseren. Samen met Marco Marinello van het bekende Elevenparts in Zürich realiseerde hij de ‘Strähle Porsche Swap’ als jaarlijkse beurs voor verzamelaars van Porsche-miniaturen, -literatuur en -accessoires. De eerste edities vonden plaats bij Strähle Autosport in Plüderhausen, daarna werd het nabijgelegen Schorndorf de locatie.

Speldjes, sleutelhangers, rallyschilden: te kust en te keur.

Na het overlijden van Paul-Ernst Strähle in 2010 werd de beurs voortgezet, maar er waren ook kapers op de kust. Zo ontstond er een alternatief evenement in het voorjaar, maar na een jaar pauze in 2016 keerde de beurs van Strähle terug op een nieuwe, ruimere locatie, de ‘Alte Keller’ in Fellbach bij Stuttgart, waar het evenement nu voor de derde keer gehouden werd. In totaal was het al de 15e editie, terwijl van de concurrerende beurs niets meer werd vernomen.

De beurs is lekker ruim van opzet.

Fellbach, dat is eigenlijk Mercedes-Benz-territorium. Hier bevinden zich de ‘Heilige Hallen’, het depot van het Mercedes-museum, dat is gevestigd in het nabijgelegen Untertürkheim. In de heuvels achter het stadje, dat grenst aan Stuttgart, groeien de druiven voor de lokale wijn. Maar ook Porsche-liefhebbers weten de weg naar Fellbach goed te vinden. Wij komen pas in de loop van de middag, konden door verplichtingen thuis niet eerder weg, maar op weg naar de locatie van het evenement komen ons al de nodige 911’s tegemoet. Duitsers, uiteraard, maar ook Zwitsers en Italianen. De ‘Alte Keller’ is snel gevonden. Op de parkeerplaats staan ook auto’s van diverse komaf: Britten, Belgen en Nederlanders, en uiteraard Duitsers uit diverse uithoeken van de Bondsrepubliek.

Ook aan instructieboekjes, onderdelen en accessoires geen gebrek.

De hal, in een fraai historisch ‘Fachwerk’-gebouw, is fors, zodat er volop plaats is voor de diverse standhouders, die in rijen met lange tafels zijn ondergebracht. We zijn er bij het scheiden van de markt, zo blijkt, want diverse aanbieders zijn al aan het inpakken. Tijd dus voor een snel rondje. Het aanbod is zeer divers: we zien veel folders, boeken en miniaturen, maar ook vele aanbieders met accessoires en onderdelen. Carrosseriefabriek Reutter, een bedrijf met lange Porsche-historie – hier immers werden al 356’s gebouwd en het bedrijf is er de reden van dat Porsche nu in Zuffenhausen zijn onderkomen heeft – is met een eigen stand vertegenwoordigd. Strähle Autosport is er met een flinke selectie onderdelen.

Afdekhoezen in stijl.

Elders zien we Günther Steckkönig met zijn karakteristieke snor, oud-coureur en jarenlang testrijder voor Porsche, die ondermeer nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de 917.

Links Jürgen Barth en rechts Rüdiger Mayer. Foto; Danala Vientiane

Ook Jürgen Barth is er, die samen met uitgever Rüdiger Mayer zijn race-kookboek ‘Schnell mal essen’ aanbiedt. Een paar deelnemers uit de Benelux zijn er ook. “Het is een kwalitatief goede beurs en een fijne locatie”, vindt de Belg Tim Havermans, bekend verzamelaar van Porsche-literatuur. Alleen om er te komen moet je soms even geduld hebben: we hoorden van bezoekers uit Nederland die op vrijdag door de oeverloze wegwerkzaamheden in Duitsland ruim zeven uur onderweg waren… Maar een bezoek is zeker de moeite waard, we hebben het evenement voor volgend jaar al met potlood in de agenda staan.

Het race-kookboek ‚Schnell mal essen’ van Jürgen Barth en Rüdiger Mayer was er ook te koop.

Nadere informatie is te vinden op: www.straehle.org

Foto’s: Rebocar/R. de Boer, Porsche AG, Danala Vientiane

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.