Porsche en Boeing bundelen krachten

Is er een serieuze toekomst voor urban air mobility?

De vraag is in ieder geval al serieus genoeg voor Porsche en Boeing om een samenwerking aan te gaan om  de mogelijkheden en de toekomst hiervan te bestuderen.

In de toekomst zou Porsche namelijk graag net zo’n toonaangevend merk willen worden voor premium urban air mobility als dat zij nu zijn met hun auto’s. Door de sterke punten van twee toonaangevende wereldwijde bedrijven te bundelen kan een ​​potentieel belangrijk marktsegment van de toekomst worden aangepakt, aldus Porsche AG.

Als onderdeel van het partnerschap zetten de bedrijven gezamenlijk een internationaal team op om verschillende aspecten van urban air mobility aan te pakken, waaronder een analyse van het marktpotentieel voor premiumvoertuigen en mogelijke use cases.

En het blijft niet alleen bij onderzoeken. Porsche, Boeing en Aurora Flight Sciences (dochteronderneming van Boeing) ontwikkelen tevens een concept voor een volledig elektrisch verticaal start- en landingsvoertuig en gaan een prototype maken en testen.

Overigens is de combinatie Porsche en vliegtuigen niet nieuw. Naast auto’s heeft Porsche ook motoren gefabriceerd voor vliegtuigen. Eind jaren ’50 van de vorige eeuw bouwde Porsche motoren met als basis de 356 motor, in vliegtuigen. De 678 motor kreeg zijn plaats in de Pützer Elster.

Begin jaren ’80 van de vorige eeuw wordt een nieuwe vliegtuigmotor, op basis van de 3,2 liter motor uit de 911, ontwikkeld. De PFM3200 motor zoals deze werd genoemd, was veel zuiniger dan de motoren van de concurrentie. Het verbruik speelde in die tijd echter geen enkele rol en omdat de kostprijs van de PFM3200 hoger lag dan die van de concurrentie, werd het geen commercieel succes en trok Porsche eind jaren ’80 de stekker uit het project. Tegen die tijd waren er ongeveer 80 motoren gebouwd, waarvan er op dit moment nog een stuk of 15 bedrijfsklaar zijn.

Terug naar de toekomst. Porsche en Boeing verwachten met het bundelen van hun kennis de realisering van premium urban air mobilty wereldwijd te versnellen. Dit zijn niet zomaar willekeurige bedrijven. Zij vormen de top in hun segment. Ben je ook zo benieuwd naar wat daar in de toekomst uit voortkomt?

Foto’s; Porsche AG, Rufie events (fotograaf Alain Heggerick), Alain Feld

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.