Mijn ontmoeting met Ben Pon Jr.

Maandag bereikte ons het verdrietige bericht dat Ben Pon Jr. op 82-jarige leeftijd is overleden. De zoon van Ben Sr. werd in 1936 geboren in Leiden als derde kind van de familie Pon.

Ben was volgens hemzelf een wildebras en werd door zijn ouders naar een internaat gestuurd. Al vroeg vertrok hij naar het buitenland, Canada in eerste instantie waar hij in aanraking kwam met racen. Als zoon van Ben Pon Sr. was er natuurlijk al vroeg de interesse voor auto’s.

Toen hij terugkwam naar Nederland ging hij racen in een VW Kever met Carrera 4-cam motor. In 1961 debuteerde hij op de Nürburgring. Hij reed vervolgens tot 1967 voor Porsche in de 356 Carrera Abarth, ook met 4-cam. Ben Jr. heeft 1 keer een Formule 1 race gereden tijdens de Grand Prix van 1962 op Zandvoort, maar hij crashte flink in de tweede ronde, waarbij hij in bosjes werd teruggevonden. In 1963 won hij in een andere klasse de Grand Prix van België in een 356.

Ben Pon Jr. was een van de oprichters van Racing Team Holland en bracht namens Pon Porsche Import twee 906-en in het team. Racing Team Holland bestond uit Rob Slotemaker, Wim Loos, Gijs van Lennep en Ben zelf. Ze wonnen in die tijd zowat alles wat er te winnen was.

In 1992 begon Ben een wijngaard in Californië met de naam Bernardus Winery. Later bouwde hij er een luxueus hotel bij.

Ik heb zelf de eer gehad hem in 2014 te ontmoeten, toen ik onderstaande Volkswagen T1 Renntransporter met erop een Formule V (V van Volkswagen) had verkocht. De race-auto was een auto waarin Ben een aantal keer heeft geracet. Hij was toen een aantal dagen in Nederland en we hebben toen afgesproken bij Volkswagen in Zeist waar ik de T1 voor de gelegenheid heen had gebracht. Ben was een ontzettend aardige man met enorm veel kennis over Porsche en de race-wereld. Prachtig om al die verhalen te horen uit vervlogen tijden.

Wij van Vierenzestig wensen de familie & vrienden van Ben sterkte met dit verlies.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.