Veilingnieuws; ‘big bucks’ voor Porsche 911 S in Monterey

Nu de heisa rondom het veilen van de Type 64 wat gekalmeerd lijkt, werpen we maar eens een blik op de overige Porsches die de veilinghamer passeerden. Het veilen van de Type 64 mag dan niet helemaal gladjes verlopen zijn, het was niet enkel kommer en kwel in Monterey, al kwam de totale opbrengst van de drie grote veilinghuizen lager uit dan afgelopen jaar. De eigenaar van een 911 S kon echter tevreden terugblikken.

912 duizend

Zoals gezegd was het niet enkel sappelen geblazen, dat blijkt wel uit de opbrengst voor een 911 S uit 1967. Deze Porsche ging voor ruim 912 duizend dollar naar een nieuwe eigenaar. Een behoorlijk exorbitante som geld voor een klassieke 911 S zult u nu denken en daar kunnen we inderdaad niet omheen. Maar deze 911 S was natuurlijk geen ‘run of the mill’ exemplaar.

Potentieel

Voor hen die het potentieel van de 911 S, op het moment van introductie in 1966, de krachtigste 911, nog wat extra kracht bij wilden zetten, had Porsche het Rallye pakket en twee tuning pakketten, Sport Kit I en Sport Kit II beschikbaar. Het Rallye pakket voorzag de 911 van Recaro kuipstoelen, een 100 liter brandstoftank, rolkooi, een afvalkuur en een aantal aanpassingen aan de motor. De beide Sport Kits gingen nog een stapje verder met vergrote sproeiers en aangepaste venturi’s voor de carburateurs, inclusief betere luchtfilters en bougies. Wanneer je Sport Kit II verkoos, kreeg je ook nog een ander uitlaatsysteem, dikkere stabilisatorstangen en aangepaste remmen.

8266 miles

De Porsche 911 S die RM Sotheby’s veilde was voorzien van het Rallye pakket en Sport Kit II. De eerste eigenaar was een dokter in Syracuse in de staat New York en had de Porsche met beide pakketten besteld. Kennelijk was de Porsche iets te potent want hij werd al vrij snel doorverkocht aan de Amerikaanse Porsche coureur Bruce Jennings. Maar Jennings heeft er slechts één keer 10 rondes mee geracet en heeft de Porsche vervolgens in een opslag geplaatst, waar de auto vervolgens bijna 30 jaar onaangeroerd in heeft vertoefd.

In 1997 kwam de 911 in handen van de derde eigenaar. Na inspectie bleek de Porsche schadevrij en volledig origineel. En de teller, die laat slechts 8266 Miles zien. Een unieke 911 S dus en dat deed de kassa rinkelen. Nadat het bieden stopte bij 825 duizend dollar, bleek de verwachtte opbrengst van 250 tot 325 duizend dollar aan de bescheiden kant. Met alle toeslagen werd dit een knappe 912 duizend dollar.

Meer resultaten van de veilingen in Monterey volgen binnenkort.

Foto’s: RM Sotheby’s

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.