Topweekeinde voor Porsche

Op het stratencircuit van Long Beach behaalden Laurens Vanthoor en Earl Bamber met de 911 RSR de tweede IMSA-klassezege op rij voor Porsche. (Foto: Porsche AG/Bob Chapman)

Met overwinningen voor de 911 RSR in het Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap en de 718 Cayman GT4 Clubsport in de Amerikaanse Pirelli GT4 America Sprint, beide op het stratencircuit van Long Beach – in aanwezigheid van Vierenzestig.nl – en winst voor de 911 GT3 R bij de seizoensstart van de Blancpain GT Series Endurance Cup in het Italiaanse Monza beleefde Porsche een sportief topweekeinde.

Na de twee langste races van het seizoen, de Rolex 24 at Daytona eind januari en de 12 Hours of Sebring medio maart, stond dit weekeinde met de 100-minuten-wedstrijd op het stratencircuit van Long Beach in Californië de kortste wedstrijd van het jaar in het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het programma. Net als de beide klassiekers in Florida is ook de race in Long Beach een hoogtepunt, want de sfeer bij de stratenrace is altijd uniek en de belangstelling is er enorm: naar schatting van de organisatie kwamen er dit jaar 187.000 bezoekers, een nieuw record.

De beide fabrieks-Porsches startten vanaf de eerste startrij van de GTLM-klasse op Long Beach. (Foto: Rebocar/René de Boer)

Na de overtuigende winst in Sebring kwam Porsche als leider in het merken- en teamkampioenschap naar Long Beach, dat fabrieksrijder Patrick Pilet als “het Amerikaanse Monaco” omschreef. De wendbare 911 doet het op Long Beach traditioneel goed en dat bleek ook dit jaar weer. Met de snelste tijd voor Nick Tandy, die de auto met startnummer 911 met Pilet deelde, en de tweede tijd voor Laurens Vanthoor, die samen met Earl Bamber in de Porsche met het startnummer 912 reed, was de volledige eerste startrij in de GTLM-klasse voor Porsche, dat daarmee de concurrentie van Corvette, Ford en BMW achter zich liet.

In de beginfase voerden de beide Porsches het veld aan. (Foto: Porsche AG/Bob Chapman)

In de race voerde aanvankelijk Nick Tandy de klasse aan, met Laurens Vanthoor in zijn kielzog, maar vrij snel na de pitstops met rijderswissels naar respectievelijk Patrick Pilet en Earl Bamber, wisselden de twee Porsches van positie. Ondanks een loszittende diffusor aan de achterzijde, het gevolg van een aanrijding door een van de Corvettes in de beginfase, wist Bamber de overwinning naar huis te rijden. Dat was, na de eerdere successen in Daytona en Sebring, tevens het derde podium op rij voor het Porsche-fabrieksteam in de Amerikaanse serie. “Ik heb echt gebeden dat die diffusor eronder zou blijven zitten. Het enige dat ik nog wilde, is de auto op de een of andere manier aan de finish brengen. Gelukkig lukte dat”, aldus Bamber. Ook teamgenoot Laurens Vanthoor was dolgelukkig met het succes. “De afgelopen twee jaar had ik in Long Beach telkens pech, maar dit maakt alles weer goed”, aldus de Belg. De andere Porsche van Tandy en Pilet kwam in de tweede helft van de race met Pilet aan het stuur wat snelheid tekort en werd uiteindelijk als vijfde geklasseerd.

Blijdschap na de overwinning bij Porsche-coureurs Earl Bamber (op de rug gezien) en Laurens Vanthoor. (Foto: Porsche AG/Bob Chapman)

GT4 America Sprint: Pumpelly bezorgt Porsche winst

In de Pirelli GT4 America Sprint, die in het voorprogramma van de IMSA- en IndyCar-races eveneens op Long Beach in actie kwam, was er succes voor de ervaren Spencer Pumpelly met de 718 Cayman GT4 Clubsport van het TRG-team van Kevin Buckler.

In de kwalificatie behaalde Pumpelly al de pole-position in het 21 rijders sterke veld en in de race over 27 ronden, die tweemaal werd geneutraliseerd vanwege incidenten, wist hij die goede uitgangspositie te vertalen naar een klinkende overwinning. Weliswaar kwam tijdens de slotfase Ian James in de Panoz nog dichtbij, maar Pumpelly verdedigde de leiding met verve en reed zo de overwinning naar huis.

Met pole-position, overwinning en snelste raceronde scoorde Spencer Pumpelly een echte hattrick. (Foto: SRO/Brian Cleary)

Blancpain: Onverwachte overwinning in Monza

Met een drie-uursrace op het circuit van Monza begon het seizoen in de Europese Blancpain GT Series Endurance Cup. Wisselende weersomstandigheden met af en toe flinke regenval zorgden voor de nodige incidenten en interventies van de safety-car, die ook hun weerslag hadden op het raceverloop.

Zo kon de Oostenrijkse coureur Klaus Bachler, een vroegere juniorrijder van Porsche, met nog minder dan een kwartier te gaan in de 911 GT3 R van het team Dinamic de leiding in de wedstrijd overnemen. Vervolgens hield hij de eerste plaats vast en kon samen met teamgenoten Zaid Ashkanani en Andrea Rizzoli als winnaar worden gehuldigd. Het was de eerste overwinning voor Porsche in de Blancpain-serie sinds 2012. Ook voor het Dinamic-team was het een fraai succes, want de Italiaanse renstal, tot dusver uitsluitend actief in de diverse Porsche-merkencups, debuteerde in Monza in de Blancpain-serie. Porsche-fabrieksrijders Dennis Olsen, Dirk Werner en Matt Campbell eindigden met de 911 GT3 R van het ROWE-team als achtste.

In de regen op Monza zorgde het Italiaanse team Dinamic bij zijn GT3-debuut voor de eerste winst voor Porsche in de Blancpain-serie sinds 2012. (Foto: SRO/Dirk Bogaerts)

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.