Jubilea van Porsche Museum en Porsche 917 en 914 in 2019

Verse broodjes en een 917 wedijverden om de aandacht tijdens het jaarlijkse persontbijt van de historische afdeling van Porsche. De 917 won.

Het is inmiddels een goede traditie geworden dat het team van de historische afdeling van Porsche eenmaal per jaar een geselecteerd aantal journalisten uitnodigt voor een ‘Pressefrühstück’ in de werkplaats van het museum, om terug te blikken op het vrijwel voorbije jaar en een vooruitblik te geven op de activiteiten die voor de komende twaalf maanden op stapel staan. Gisteren was het weer zover, en Vierenzestig.nl was erbij.

 

Vers gebakken ‘Brez’n’ en ‘Laugenbrötchen’, roerei met een beetje paprika en verse kruiden en heerlijk cross gebakken bacon, originele ‘Weißwurst’ met de bijbehorende zoete mosterd, goed gevulde plateaus met vleeswaren en verschillende kaassoorten, müsli en vruchten, allerlei koffiespecialiteiten en verse vruchtensappen: het ontbrak de aanwezigen aan niets tijdens het persontbijt van Porsche. Maar de lekkernijen moesten toch nog even wachten, want achter het buffet in de werkplaats stond een prachtige, originele Porsche 917 in Gulf-kleuren met startnummer 20. Die verdiende het om eerst uitgebreid bewonderd te worden. En ook de overige auto’s mochten er zijn: een 911 GT1 in straatversie – nog zeldzamer dan een 917! – plus een fraaie donkerblauwe 914. Iets verderop. En een bijzonder prototype uit 1987, de 984, een studiemodel voor wat later de Boxster zou worden.

Straatversie van een 911 GT1, nog zeldzamer dan een 917!

Gesterkt door het bovengenoemde ontbijt en de heerlijke aanblik van de Porsches is het tijd voor het officiële gedeelte. Astrid Böttinger, die namens het Porsche Museum de contacten met journalisten onderhoudt, begroet de aanwezigen hartelijk en geeft daarna een korte opsomming van de activiteiten die deze maand nog in het museum plaatsvinden, wat voornamelijk interessant is voor de afgevaardigden van de lokale media in Stuttgart. Deze week zijn er, rondom de dag van de gehandicapten, diverse activiteiten voor deze doelgroep. Het derde Adventsweekeinde, 15 en 16 december, is er speciale aandacht voor kinderen, die in de werkplaats koekjes kunnen bakken (natuurlijk ook in 911-vorm!). Vorig jaar kwamen er zo’n 300 kinderen op deze activiteit af, terwijl de ouders ondertussen de museumcollectie konden bewonderen.

Het Porsche Museum bestaat in 2019 tien jaar.

Ruim 4,2 miljoen bezoekers in tien jaar

Het museum zelf staat centraal tijdens het eerste weekeinde van februari, zo kondigde directeur Achim Stejskal aan, want dan wordt het tienjarig bestaan gevierd. Sinds de opening van het markante gebouw, ontworpen door het Weense architectencollectief Delugan Meissl Associated Architects, bezochten ruim 4,2 miljoen mensen het museum. Daarvan kwam zo’n 23 procent uit Europese landen buiten Duitsland en een evengroot percentage uit landen van buiten Europa. Ongeveer een kwart bestond uit kinderen en scholieren. Dat 93 procent van de bezoekers een positief oordeel over het museum geeft, zal niemand verbazen die er ooit geweest is. “Daarbij blijven we in ontwikkeling”, benadrukte Stejskal. “We hebben nu 635 voertuigen, maar verwachten dat dit aantal in 2025 boven de duizend zal liggen. Onlangs hebben we het hele bestand aan LMP1-raceauto’s aan onze collectie toegevoegd, wat in totaal zo’n 2.500 vierkante meter oppervlak in beslag neemt. Ook die auto’s met hybride-technologie worden dus voortaan door onze technici gerund, het gaat zeker niet alleen maar om 356’s!”

 Vanaf vandaag is een nieuw multimedia-guidesysteem operationeel.

Vanaf vandaag is er een nieuw multimedia-guidesysteem operationeel in het museum, dat het voorgaande systeem met audioguides vervangt. Bezoekers hoeven niet langer te volstaan met gesproken informatie over een bepaalde tentoongestelde auto, maar hebben via een soort smartphone toegang tot in totaal 5.000 foto’s, 4.800 audioclips en 700 filmfragmenten, en dat alles in acht talen! Het gebruik van de apparaten, desgewenst ook met oortelefoons, is kosteloos, bezoekers mogen de bijbehorende lanyard met ‘Porsche Museum’-opdruk zelfs houden als souvenir! De bestaande rondleidingen door de fabriek en het museum zijn nu ook samengevoegd, zodat één en dezelfde gids voortaan een gezelschap gedurende de volledige tour kan begeleiden.

Museumdirecteur Achim Stejskal kijkt al uit naar het jubileumweekeinde, waarin het tienjarig bestaan gevierd wordt.

Jubileumweekeinde

In het kader van het jubileumweekeinde op 2 en 3 februari is de toegang tot het museum kosteloos en staan er diverse activiteiten op het programma, zoals een optreden van de Duitse band ‘Revolverheld’, acteur en Porsche-coureur Richy Müller (ondermeer bekend uit de Duitse televisieserie ‘Tatort’) en comedian Andreas Müller. Coureur Hans-Joachim Stuck zal aanwezig zijn om voor een aantal gelukkigen rondleidingen te verzorgen.


Porsche 917’s zijn altijd wel in het museum te vinden, maar volgend jaar staan er tijdens de jubileumexpositie maar liefst elf!

Elf 917’s

Twee jubilea worden volgend jaar gevierd met speciale exposities in het Porsche Museum, waarover Alexander Klein als verantwoordelijke voor de autocollectie nadere details onthulde. Allereerst het halve-eeuwfeest van de 917, misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende raceauto uit de Porsche-historie. Van 14 mei tot en met 15 september is er een tentoonstelling getiteld ’50 Jahre 917 – Colors of speed’, waarbij maar liefst elf 917’s te zien zullen zijn. Ter gelegenheid van het jubileum wordt chassisnummer 917-001, de auto die in maart 1969 op de Salon van Genève getoond werd, in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. De auto kreeg na de overwinning van Hans Herrmann en Richard Attwood tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1970 de rood-witte kleurstelling van het Porsche Salzburg-team en staat nu ook als zodanig in het museum (de echte winnende auto uit 1970, chassisnummer 23, is in het bezit van een verzamelaar in Groot-Brittannië), maar nu wordt dus de oorspronkelijke kleurstelling in wit met groen in ere hersteld.

Ook de 914 viert volgend jaar zijn halve-eeuwfeest, wat eveneens wordt gevierd met een speciale expositie.

‘VoPo’

De tweede jubileumtentoonstelling loopt van 2 juni tot en met 7 juli en heeft als titel ’50 Jahre 914 – Typisch Porsche’. De 914, ook bekend als ‘VoPo’ oftewel Volkswagen-Porsche, werd jarenlang in Porsche-liefhebberskringen wat meewarig bekeken, maar heeft inmiddels ook zijn status als volwaardig ‘collectors’ item’. Op 2 juni 2019 is er rondom het museum een internationaal clubtreffen van 914-eigenaren, waarvoor zich al 120 deelnemers hebben aangemeld. In het kader van het jubileum wordt ook de 914/8, één van de twee bestaande exemplaren van de 914 met achtcilindermotor uit de raceauto 908, in zijn oude luister hersteld.

In het najaar van 2019 staat er een tentoonstelling van prototypes en studiemodellen op het programma, zoals deze 984, die uiteindelijk uitmondde in de Boxster.

Prototypes en studiemodellen

Voor het najaar is een expositie met prototypes en studiemodellen gepland, waaronder de 989 Concept uit 1988, een studiemodel voor een sportieve vierdeurs limousine als voorloper voor de Panamera, en de 984, een ontwerp voor een roadster dat tussen 1984 en 1987 ontstond en later uitmondde in de Boxster. Omdat het volgend jaar ook alweer tien jaar geleden is dat de Panamera geïntroduceerd werd, wordt er in september 2019 rond dit thema een expositie ingericht bij de fabriek van dit model in Leipzig. Uit de vele evenementen waarbij Porsches uit de fabriekscollectie ook in 2019 weer in actie komen, werden de Solitude Revival nabij Stuttgart (20-21 juli) en de Ennstal Classic rondom het Oostenrijkse Gröbming (24-27 juli) genoemd. Een ding is duidelijk: ook na het 70-jarig jubileum zit de historische afdeling van Porsche bepaald niet stil!

Porsche wenst alvast een vrolijk Kerstfeest!

Foto’s: Rebocar Automotive Productions

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.