Porsche-racemotor te koop voor 229 euro

In nauwe samenwerking met het Porsche Museum brengt de Franzis-uitgeverij na de zescilinder boxermotor van de 911 nog een bouwpakket op de markt. Het gaat hierbij om model van de race-motor type 547, die bekendheid verwierf in de motorsport onder de naam ‘Fuhrmann-motor’. Een echt exemplaar kost tegenwoordig 150.000 euro, deze een fractie van dat bedrag.

De 300-delige set is ontworpen door de Engelsmqn John Anson op basis van originele tekeningen uit het Porsche-archief, waardoor hij het model tot in de kleinste details kon realiseren. De items gemaakt van stevig plastic kunnen eenvoudig worden gemonteerd en aan elkaar geschroefd tijdens de montage, zonder te lijmen. De componenten zijn grotendeels beweegbaar: krukas, zuigers, kleppen en het hart van de motor – de konings-assen – kunnen in real-time interactie door de transparante behuizing worden bekeken. Een speciaal effect wordt gevormd door de weergave van de ontstekingsvonken in de cilinders, die worden gesimuleerd door LED’s.

De Type 547 was het eerste en daarmee het prototype van de racemotorreeks ontwikkeld door Ernst Fuhrmann. De luchtgekoelde viercilinder boxermotor is speciaal ontworpen voor gebruik in racewagens. De hoogwaardige componenten waren gemaakt van aluminium, het gewicht van de stalen componenten was aanzienlijk verminderd door het boren van gaten en honen. De vier bovenliggende nokkenassen werden aangedreven door vier Königswellen, die de motor ook de naam Königswellenmotor opleverden.

Het blok is slechts 316 keer gemonteerd in prototypen en racewagens, vooral in de 550 Spyder 550. De bijgevoegde handleiding in het Duits en het Engels leidt de modelbouwer door de montage. Het biedt ook achtergrondinformatie over het begin van de racerij bij de sportwagenfabrikant uit Zuffenhausen. De 112 pagina’s bevatten ook een aantal historische foto’s, tekeningen en posters. De set van de Carrera racemotor heeft zelfs een eigen Porsche artikelnummer en kost 229 euro. Het is rechtstreeks verkrijgbaar bij de uitgever, het Porsche Museum en Amazon.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.