Druk weekeinde voor Porsche op racecircuits en rallypaden

De circuits van Zandvoort, Silverstone en Virginia en het WK-rallyparcours rondom het Duitse St. Wendel in het Saarland waren de locaties waar Porsche het afgelopen weekeinde op internationaal niveau in de autosport in actie kwam. Met name op Zandvoort waren er mooie successen, ondermeer met de Carrera Cup-winst van Jaap van Lagen voor eigen publiek en de eerste Porsche-zege van het seizoen in de Duitse ADAC GT Masters.

Foto: Sportnieuws Opening: De Porsche Carrera Cup Deutschland was te gast op Circuit Zandvoort, waar Jaap van Lagen voor eigen publiek in de tweede race een start-finishzege behaalde. (Foto: Porsche AG)

Van Lagen en Ten Voorde succesvol voor eigen publiek

Met 29 auto’s was de Porsche Carrera Cup Deutschland het afgelopen weekeinde te gast op Circuit Zandvoort. Het was voor de serie het derde opeenvolgende raceweekeinde, na twee eerdere optredens op de Nürburgring. Jaap van Lagen was met de tweede plaats op zaterdag en de overwinning op zondag voor eigen publiek de man van het weekeinde, terwijl ook Larry ten Voorde goed scoorde.

Thomas Preining behaalde op zaterdag zijn zesde zege van het seizoen. (Foto: Porsche).

Op zaterdag startte de Oostenrijkse Porsche-juniorrrijder Thomas Preining vanaf de pole-position en bouwde gestaag een comfortabele voorsprong op, die hij tenslotte vertaalde in zijn zesde overwinning uit negen races. De wedstrijd was echter van korte duur, want na zeven ronden kwam de safety-car in actie na een aanrijding tussen Spreng en Wagner in het achterveld. Na de herstart ging het op het rechte stuk mis tussen drie auto’s, waarbij de 911 van de Belg Glenn van Parijs drie keer over de kop ging. De Belg kon ongedeerd uitstappen, maar uiteraard werd de wedstrijd vanwege de enorme ravage gestaakt en niet meer hervat. Zo won Preining voor Jaap van Lagen en Dylan Pereira. Larry ten Voorde werd als negende geklasseerd. Omdat er minder dan 50 procent van de geplande afstand was afgelegd, konden er geen kampioenschapspunten worden toegekend.

Het podium na de tweede race op Zandvoort met winnaar Jaap van Lagen als tweede van rechts en de als derde geklasseerde Larry ten Voorde geheel rechts. (Foto: Porsche AG)

Voor de zondagsrace had Van Lagen de pole-position in handen en hij voerde vervolgens het veld van start tot finish aan. Zo won hij voor de tweede keer dit seizoen en hield hij zijn 100-procent-podiumscore in de Duitse Cup vast: in alle zes de races waaraan hij tot nu toe deelnam, eindigde de rijder uit Ede in de top drie! In de beginfase was er wederom een safety-car-interventie, omdat enkele rijders op de nog vochtige baan de controle over hun Porsche verloren. Daartoe behoorde ook Sören Spreng, die daarmee zijn tweede flinke crash van het weekeinde beleefde. Na de herstart had Van Lagen zijn handen vol aan de hevig aandringende Thomas Preining, maar Van Lagen wist zich de Oostenrijker van het lijf te houden. Preining eindigde als tweede, terwijl Larry ten Voorde na een aanvallend gereden wedstrijd ervoor zorgde, dat er twee Nederlanders op het podium mochten plaatsnemen.

Porsche-succes in ADAC GT Masters op Zandvoort

Voor het zesde jaar kwam de Duitse ADAC GT Masters-serie het afgelopen weekeinde in actie op Circuit Zandvoort. Het evenement resulteerde in de eerste Porsche-zege van het seizoen in de sterkste nationale GT3-serie van Europa: Mathieu Jaminet en Robert Renauer wonnen met de 911 GT3 R van het team Precote-Herberth Motorsport de wedstrijd op zondag.

 

Jaminet en Renauer eindigden op zaterdag als twaalfde en waren daarmee het best geklasseerde Porsche-team. (Foto: Porsche AG)

De eerste wedstrijd van het weekeinde verliep voor de Porsche-teams niet bijster succesvol. Timo Bernhard werd bij de herstart na een safety-car-interventie al vroeg in de race uitgeschakeld, toen een concurrent tegen zijn auto reed, waarbij het rechter voorwiel brak. Mathieu Jaminet en Robert Renauer kwamen met de Herberth-Porsche vanaf de 15e startplaats goed naar voren en kwamen als tiende over de eindstreep, maar kregen daarna nog een tijdstraf van één seconden, waardoor ze als twaalfde geklasseerd werden. De beide andere Porsche-duo’s Bachler/De Leener en Slooten/Luhr eindigden in de achterhoede.

Met de Precote-Herberth-Porsche wonnen Mathieu Jaminet en Robert Renauer de zondagsrace in de ADAC GT Masters op Zandvoort. (Foto: Porsche AG)

Op zondag verschafte Mathieu Jaminet zich met de eerste pole-position voor Porsche in het lopende ADAC GT Masters-seizoen al een goede uitgangspositie. In de wedstrijd behield de Fransman gedurende zijn hele stint de leiding en ook na de pitstop met rijderswissel bleef teamgenoot Robert Renauer op kop. Daarmee was de eerste Porsche-zege van het seizoen een feit. Met de snelste raceronde completeerde het team een onvervalste hattrick. Ook de Oostenrijks/Belgische combinatie van Klaus Bachler en Adrien de Leener zorgde voor Porsche-succes, zij eindigden met de 911 GT3 R van het KÜS Team75 Bernhard op de derde plaats. Timo Bernhard en Marc Lieb werden evenals daags tevoren zonder eigen schuld in een aanrijding verwikkeld en haalden de eindstreep niet.

Podiumplaatsen en klassezege op Silverstone

Na de lange zomerpauze die volgde op de 24 Uur van Le Mans werd het zelfbenoemde ‘super season’ in het FIA World Endurance Championship het afgelopen weekeinde voortgezet met de zes-uursrace op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië.

Kévin Estre en Michael Christensen eindigden met de Porsche 911 met het startnummer 92 als derde in de GTE-Pro-klasse op Silverstone. (Foto: Porsche AG)

Porsche kwam met de beide 911 RSR’s voor Gianmaria Bruni/Richard Lietz en Kévin Estre/Michael Christensen in actie in de GTE-Pro-klasse. Nadat de Porsches in de kwalificatie in het nadeel waren ten opzichte van de concurrentie van Ford en Aston Martin, bleek de snelheid van beide teams in de race goed. Zo reden de beide 911’s regelmatig op kop, maar moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in de AF Corse-Ferrari, die in de beginfase tijd had gewonnen dankzij een tankstop tijdens een neutralisatie. De Porsche van Bruni/Lietz kwam als tweede over de eindstreep, maar werd naderhand uit de uitslag gehaald omdat bij de technische nacontrole bleek, dat de wagenhoogte 48 in plaats van het reglementair voorgeschreven minimum van 50 mm bedroeg. Naar verluidt was dat het gevolg van een leeggelopen band, die niet meer mocht worden vervangen. Zo erfden Kévin Estre en Michael Christensen de derde plaats.

Het Dempsey-Proton-team herhaalde met Christian Ried, Matt Campbell en Julien Andlauer de GTE-Am-klassezege van Le Mans. (Foto: Porsche AG)

In de GTE-Am-klasse herhaalde het Dempsey-Proton-team met Christian Ried en de beide Porsche-fabrieksrijders Matt Campbell en Julien Andlauer de klassezege van Le Mans. In de 911 RSR met het startnummer 77 profiteerden de drie van een geslaagde strategie en behaalden zo de tweede zege op rij. Het Duitse team Project 1, dat dit jaar in het FIA WEC debuteert, verschafte zich in de kwalificatietraining met de pole-position in de klasse al een goede uitgangspositie. Fabrieksrijder Jörg Bergmeister werd in de race samen met de Amerikaan Patrick Lindsey en de in Amsterdam wonende Noor Egidio Perfetti als derde geklasseerd.

Porsche is weliswaar niet meer actief in de LMP1-klasse van het FIA WEC, maar stelde bij het Experience Centre op Silverstone wel vier 919 Hybrids tentoon. (Foto: Rebocar)

GTD-podiumplaats in Virginia

Voor de tweede maal dit seizoen stonden er alleen GT’s aan de start van een race van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship, maar op Virginia International Raceway was er geen succes weggelegd voor het fabrieksteam in de GTLM-klasse. Fabrieksrijder Patrick Long en Supported Driver Christina Nielsen zorgden met de 911 GT3 R van Wright Motorsports in ieder geval nog voor een podiumplaats in de GTD-klasse.

Earl Bamber en Laurens Vanthoor eindigden als vijfde in de GTLM-klasse. (Foto: Porsche AG)

In de GTLM-divisis was de vijfde plaats van Earl Bamber en Laurens Vanthoor het beste resultaat voor het Porsche-fabrieksteam. De andere auto met Patrick Pilet en Nick Tandy viel al na één uur uit als gevolg van een technisch defect. Pilet was vanaf de tweede plaats gestart, maar na de rijderswissel parkeerde Tandy de Porsche met een defect in de aandrijflijn. De Porsche van Bamber en Vanthoor kreeg een ‘drive-through penalty’ opgelegd vanwege een incident in de eerste ronde. Vervolgens maakte het Nieuw Zeelands/Belgische duo weer de nodige plaatsen goed en kwam zo als vijfde over de eindstreep.

Christina Nielsen en Patrick Long eindigden met de Wright Motorsports-Porsche op de tweede plaats in de GTD-klasse. (Foto: Porsche AG)

In de GTD-klasse eindigden Christina Nielsen en Patrick Long met de Wright Motortsports-Porsche op de tweede plaats en behaalden zo hun tweede podiumplaats op rij na de recente klassezege op het circuit van Road America.

Succesvolle rallytest voor Cayman GT4 Clubsport

De sportieve reputatie van Porsche is natuurlijk vooral gebaseerd op de racesuccessen op circuits over de hele wereld, maar ook in de rallysport heeft Porsche een rijk verleden. Nog steeds zijn er bij Porsche Motorsport enkele enthousiasten met het rallyhart op de juiste plaats en zo ontstond het initiatief voor een studiemodel van een rallyauto op basis van de Cayman GT4 Clubsport die past binnen het FIA-R-GT-reglement.

In de wijnbergen van het Saarland en op het militaire oefenterrein van Baumholder gaf Romain Dumas de Cayman GT4 flink de sporen. (Foto: Porsche AG)

Onder leiding van Robert Kübel, die bij Opel ruime ervaring in de rallysport opdeed, werd een rallyauto ontwikkeld, die bij Holzer in Bobingen werd gebouwd. Porsche-fabrieksrijder en alleskunner Romain Dumas bestuurde de auto afgelopen week buiten mededinging als ‘Vorausfahrzeug’ bij de ADAC Rallye Deutschland, de Duitse ronde van het WK Rally. Naar verluidt zijn er al vele belangstellenden die bij een eventuele kleinschalige productie een Cayman in de rallysport willen inzetten.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.