Klassieker in de Ardennen brengt geen succes

De Total 24 Hours of Spa was het afgelopen weekeinde vanuit Porsche-perspectief het belangrijkste autosportevenement, maar het gehoopte succes voor het merk bij de klassieker in de Ardennen bleef uit. Dat er Porsches wonnen in de merkencups, de GT3 Cup Challenge Benelux in Francorchamps en de Mobil 1 Supercup op de Hungaroring, behoeft geen nadere verklaring. Daar waren er ook Nederlandse successen met een fraaie podiumplaats voor Jaap van Lagen en de rookei-winst voor Larry ten Voorde in de Supercup en een zege voor Xavier Maassen in de Benelux-Challenge.

Geen succes in Spa

Na de overwinning op de Nürburgring eerder dit jaar en een sterk optreden bij de officiële testdag behoorde Porsche tot de favorieten voor succes tijdens de Total 24 Hours of Spa, de 24-uursrace in de Belgische Ardennen. De race is het seizoenshoogtepunt van de Blancpain GT Series en de Intercontinental GT Challenge.

Met in totaal vier 911 GT3 R’s was Porsche goed vertegenwoordigd voor de klassieker in de Ardennen. (Foto: Porsche AG)

 

Naast de reguliere Blancpain-Porsches van het Mantey-team met Romain Dumas, Dirk Werner en Fred Makowiecki in de Pro-klasse en het Herberth-team met ‘gentlemen drivers’ Jürgen Häring, Edward Lewis Brauner en Wolfgang Triller in de Am-cup, ditmaal samen met Alfred Renauer, was er in Spa ook de 911 GT3 R van het KÜS Team75 Bernhard met Timo Bernhard, Laurens Vanthoor en Earl Bamber, alsmede de Black Swan-911 van Jeroen Bleekemolen, Tim Pappas,Marc Lieb en Mark Miller als reguliere deelnemers aan de Intercontinental GT Challenge.

De inzet van het KÜS Team75 Bernhard bleef onbeloond door een domme actie van een achterblijver. (Foto: Porsche AG)

 

In de race leken de beide Pro-Porsches lange tijd op weg naar een goed resultaat. De Manthey-Porsche verloor in de nacht echter tijd vanwege een probleem met de dynamo en eindigde als 29e. De Bernhard-Porsche reed lange tijd in de top drie, maar zag alle hoop op een podiumplaats in rook opgaan toen een amateurrijder in een Audi, die al zeven ronden achterstand had, een aanrijding veroorzaakte, waarbij niet alleen de Porsche, maar ook een van de beide fabrieks-Bentley betrokken waren. “Ik heb geen idee wat die man aan het doen was. Hij bleef maar duwen, terwijl hij kansloos achter lag”, zei Laurens Vanthoor, die op dat moment de Porsche bestuurde. Uiteindelijk vielen alledrie de auto’s die bij het ongeval betrokken waren, uit.

De Black Swan-Porsche met ondermeer Jeroen Bleekemolen behoorde ook tot de voortijdige uitvallers. (Foto: Porsche AG)

 

De Black Swan-Porsche leek een kandidaat voor het podium in de Pro-Am-klasse, maar in de nacht liep de auto schade op door brokstukken van een ander ongeval, die op de baan lagen. “Daardoor kregen we steeds weer lekke banden, telkens rechts achter”, verklaarde Jeroen Bleekemolen. Na de zoveelste lekke band, met nog anderhalf uur te gaan, besloot het team om er een punt achter te zetten, de opgelopen achterstand was inmiddels te groot geworden. De Herberth-Porsche eindigde als zesde in de Am-klasse.

Preining wint Supercup-race, Van Lagen op podium

De Oostenrijkse Porsche-juniorrijder Thomas Preining heeft de smaak duidelijk te pakken. Nadat hij recentelijk voor eigen publiek in Spielberg zijn eerste overwinning in de Porsche Mobil 1 Supercup behaalde, zegevierde hij nu ook op de Hungaroring nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Laatste Supercup-start voor de zomerpauze met pole-sitter Thomas Preining op kop. (Foto: Porsche AG)

 

De pole-position was voor Preining de sleutel tot succes, omdat er op de bochtige Hungaroring maar moeilijk kan worden ingehaald. Zo leidde de rijder van het team BWT Lechner Racing van start tot finish, inclusief een safety-car-interventie en herstart in de beginfase. De Fransman Julian Andlauer kwam als tweede over de eindstreep, de Nederlander Jaap van Lagen eindigde als derde. “Na een tijd met de nodige tegenslagen had ik zo’n podium wel weer even nodig”, verzuchtte de rijder uit Ede, die uitkomt voor het Zwitserse team Fach Auto Tech.

Blijdschap bij de Edese rijder Jaap van Lagen, die na langere tijd weer eens op het podium stond. (Foto: Porsche AG)

 

De andere Nederlander in het veld, Larry ten Voorde, werd met zijn Porsche van het Project 1-team achtste en was daarmee de best geklasseerde nieuwkomer in het Supercup-veld. Hij voert nu tevens de tussenstand in het rookie-klassement aan. Nu is er een zomerpauze in de Supercup, het seizoen wordt eind augustus voortgezet op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen.

Güven en Maassen winnen op Francorchamps

In het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa werden ook twee wedstrijden voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux verreden.

Start van de eerste race met Güven (rechts) aan de leiding, Maassen geheel links. (Foto: GT3 Cup Challenge Benelux/Brecht Decanq)

 

In de eerste race toonde de Turkse rijder Ayhancan Güven van het Duitse Attempto-team zich de sterkste, maar hij werd naderhand door de wedstrijdleiding bestraft met een tijdstraf van vijf seconden voor het herhaaldelijk overschrijden van de afgrenzing van de baan. Daardoor kreeg de Nederlander Xavier Maassen, die naast Güven vanaf de eerste startrij was vertrokken, de zege in de schoot geworpen. Max van Splunteren eindigde op de tweede plaats, voor Didier Van Dalen als best geklasseerde Belg, die de derde plaats erfde na tijdstraffen voor diverse andere rijders. Roger Grouwels won de ‘gentlemen’-klasse.

Na de winst op vrijdag kwam Xavier Maassen vanwege een lekke band op zaterdag niet verder dan de twaalfde plaats. (Foto: GT3 Cup Challenge Benelux/Brecht Decanq)

In de tweede wedstrijd vertrok Güven andermaal vanaf de pole-position, leidde van start tot finish en won zo wel regulier. Glen van Parijs eindigde als tweede, voor Max van Splunteren, die met zijn derde plaats de beste Nederlander was. Sandra van der Sloot won de ‘gentlemen’-klasse. Pech was er voor Xavier Maassen, die al in de eerste ronde een lekke band opliep en voor een wissel de pits in moest. Daarmee kwam hij niet verder dan de twaalfde plaats en zag concurrent Güven met 25 punten uitlopen in de tussenstand van het kampioenschap.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.