Negen van de tien Nederlanders die in de markt zijn voor een nieuwe Porsche 911 bestellen uiteindelijk een vierwielaangedreven variant. En dat is op z’n minst bijzonder te noemen in een land zo plat als een dubbeltje en waar extreme winters een zeldzaamheid zijn. Redacteur Lars ging met de nieuwe 911 Carrera 4S op pad om uit te vinden waarom het volk zo dol is op deze variant van de 911.
Geschiedenis
Eerst een klein stukje geschiedenis. Porsche begon met vierwielaandrijving op haar 953-modellen die in 1984 de eerste én tweede plaats wisten te bemachtigen tijdens de fameuze Dakar rally. Dit succes in de autosport was voor Porsche reden genoeg om deze vierwielaandrijving-techniek ook door te gaan voeren in haar reguliere auto’s. Een hele goede beslissing, want op dat moment werd een van de meest bijzondere Porsches ooit ‘geboren’: de 959. Deze auto was destijds een echte techno-showcase en wist enkele jaren later ook een dubbele zege te pakken tijdens Dakar. Door deze overwinning was Porsche zo overtuigd van vierwielaandrijving dat ze besloot de techniek ook aan te gaan bieden op de nieuwe Porsche 911, de generatie 964 die in 1988 debuteerde.
Sindsdien heeft Porsche bij elk nieuw type 911 dat ze door de jaren heen introduceerde een vierwielaangedreven variant aangeboden, en met succes. Met deze nieuwe 911 (991) Carrera 4S wil Porsche uiteraard opnieuw scoren en of dat ze gaat lukken is misschien discutabeler dan je in eerste instantie denkt. Het is namelijk zo dat elk nieuw type 911 logischerwijs steeds weer een beetje beter is dan zijn voorganger. En met de huidige 991 generatie zijn we op een punt beland waar verbetering vrijwel niet meer mogelijk lijkt, zo perfect is de huidige 911 al in reguliere Carrera uitvoering, in alles eigenlijk. Wat betreft grip lijkt vierwielaandrijving dus overbodig, al helemaal in ons land.
Bochtenwerk
En eigenlijk merk je dat ook als je ermee rijdt, je hebt het gevoel op stap te zijn met een gewone achterwielaangedreven 911. En deels is dat ook zo, want als de voorwielen niet nodig zijn om extra grip of tractie te leveren gaat het vermogen gewoon naar de achterwielen – zo kunnen we zien op de digitale klok rechts van de toerenteller die aangeeft hoeveel procent van het vermogen naar elk wiel gaat. Maar op het moment dat de voorwielen wel gaan meewerken merk je daadwerkelijk verschil. Vooral in lange doordraaiers, waar een achterwielaangedreven 911 gaat ondersturen, merk je dat de ‘4’ zijn neus beter weet te plaatsen en de voorwielen de auto als het ware naar de binnenkant van de bocht trekken. Je krijgt nóg meer het gevoel op een rails te rijden en dat geeft een fijn, zeker en veilig gevoel. Ondanks dat de stuurbekrachtiging in de 991-generatie elektronisch geregeld wordt is er nog ruim voldoende gevoel en doet het verder geen afbreuk aan de rijbeleving, wel gaat het sturen aanzienlijk lichter dan in de vorige 911. Ook voel je dat oneffenheden en trillingen meer zijn weggefilterd dan voorheen.
Tractie en vermogen
In de bochten is het dus echt geweldig, zo’n Carrera 4, maar hoe presteert hij op een recht stuk weg? Ook daar, kan ik je vertellen, laat hij geen steken vallen. Dankzij de 400 pk uit zijn 3,8-liter boxermotor (Carrera 4 heeft 350 pk uit een 3,4-liter motor) accelereert de C4S van 0 naar 100 km/u in 4,3 (4,5 seconden met handbak) seconden en haalt hij uiteindelijk een topsnelheid van 297 km/u. Het geluid uit de optionele sportuitlaat is bij volgas werkelijk geweldig en is een optie die je écht moet aanvinken als je een nieuwe 911 gaat bestellen! De PDK-versnellingsbak gedraagt zich als vanouds ook weer geweldig en zorgt voor supersnelle en soepele schakelmomenten. Deze PDK-versnellingsbak is een optie die de puristen liever niet zien op een auto als de 911, en ikzelf meestal ook niet, maar ik moet zeggen dat ik hem perfect vind passen bij het karakter van deze auto. Het maakt de Carrera 4S een completer totaalpakket. Onze testauto was uitgerust met ‘Launch Control’, een feature die ik uiteraard moest uitproberen. De manier waarop je wordt gelanceerd is echt overweldigend. Zelfs op vochtig asflat beten alle vier de wielen zich vast en wordt je werkelijk afgeschoten!
Mooi van binnen én buiten
Als je na het rijden uitstapt en – met open mond – om de auto loopt, bekruipt je het gevoel dat kopers van dit model de auto waarschijnlijk helemaal niet kopen om zijn geweldige vierwielaandrijving-capaciteiten. Waarom dan wel? Zijn uiterlijk. Want zeg nou zelf, wát een prachtige auto is het. Waar de reguliere Carrera al buitengewoon fraai is, doen de Carrera 4 modellen daar nog een schepje bovenop. De ‘4’ is namelijk 44 mm breder aan de achterzijde wat zorgt voor een lekker dik uiterlijk. De typerende rode balk tussen de achterlichten, in de 991-generatie uitgevoerd met LED-verlichting, versterkt zijn brede looks.
Ook het interieur is genieten. Zoals we gewend zijn van Porsche steekt alles perfect in elkaar en zijn de materialen van hoog niveau. De zitpositie is ook goed voor elkaar; je kunt de stoel heel laag zetten waardoor je kaarsrecht tegenover het stuur zit. Heel belangrijk in een auto als deze. Het drie-spaaks stuur valt goed in de hand en de (optionele) sportstoelen geven goede steun in bochten. Ik kan me wel voorstellen dat deze optionele stoelen wat krap zijn voor de grotere bestuurders onder ons, zij zijn beter af met de standaard zetels. En dan nog één klacht over het interieur, nou ja, klacht… meer een observatie; de cabine geeft een kleiner gevoel dan voorheen. Dit is wel meteen te verklaren door de nieuwe middenconsole die we kennen uit de Panamera – en inmiddels ook uit de nieuwe Boxster. Door de lage zit en deze hoge middenconsole voelt het net of je de 911 aantrekt, hij zit echt ‘om je heen’.
Oordeel
Na een dag sturen in de nieuwe Porsche 911 Carrera 4S blijf ik achter met twee hele sterke indrukken: uiteraard compleet verliefd en met de gedachte dat ik zojuist heb gereden in de best dagelijks bruikbare sportwagen die je momenteel kunt kopen. Ook begrijp ik na een dag met de Carrera 4S waarom zoveel mensen dit model liefhebben, en dat is niet alleen maar om zijn (iets) betere rijeigenschappen t.o.v. de reguliere Carrera, maar voornamelijk zijn heerlijk gespierde voorkomen geeft mensen het gevoel ‘nog meer’ 911 in handen te hebben. En dat willen we allemaal, toch?
Instappen in de nieuwe 911 4S kan vanaf 136.500 euro (prijs testauto 179.174 euro) en dat is een meerprijs van net geen 10 mille t.o.v. de Carrera S. De normale Carrera en Carrera 4 modellen kosten respectievelijk 109.700 euro en 118.800 euro.
Noot van de redactie: wij beoordelen auto’s op beleving. Hierbij meten we de volgende factoren: snelheid/acceleratie (gassen), wegligging en stuurgedrag (sturen), schakelgedrag (schakelen), PC-Hooftfactor (showen) en circuitwaardigheid (scheuren). Ook geven we een cijfer aan de spotwaardigheid van de auto (spotten). Des te zeldzamer, des te hoger.
(Foto’s door Peter Eigenraam)