Porsche-sportactiviteiten in Amerika, Oostenrijk en in de Eifel

Thomas Preining won in het roze voor de enorme, in het oranje uitgedoste, menigte fans van Max Verstappen. (Foto: Porsche AG)

 

Terwijl het Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap werd voortgezet met de zes-uursrace op het circuit van Watkins Glen, upstate New York, kwamen de deelnemers aan de Porsche Mobil 1 Supercup in actie in het voorprogramma van de voor Max Verstappen zo succesvol verlopen Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring in Spielberg. Daar behaalde fabrieksjunior Thomas Preining voor eigen publiek zijn eerste overwinning in de Supercup. Op Watkins Glen reden de Porsches sterk, maar zat er net geen overwinning in. Daarnaast reed de GT4 Central European Cup op de Nürburgring, waar onze landgenoot Rob Severs wederom voor Porsche-podiumsucces zorgden.

 

Sterk optreden, maar net geen winst op Watkins Glen

 

Patrick Pilet en Nick Tandy eindigden in de zes-uursrace als derde in de GTLM-klasse en waren daarmee het best geklasseerde Porsche-team. (Foto: Porsche AG)

Op het circuit van Watkins Glen, waar Porsche in de jaren zestig en zeventig al successen behaalde met de 908 en de 917, kwam afgelopen weekeinde het IMSA WeatherTech SportsCar Championship in actie voor een wedstrijd over zes uur, tevens meetellend voor de Tequila Patrón North American Endurance Cup. Twee weken na het GT-succes in Le Mans nam Porsche met twee 911 RSR’s deel aan de LMGT-klasse.

In de kwalificatie eindigden de Porsches van Laurens Vanthoor/Earl Bamber en Patrick Pilet/Nick Tandy op de plaatsen vijf en zes, achter de twee Fords en de beide Corvettes. In de race, bij zomers-hete temperaturen van tegen de veertig graden, bleken de Porsches de snelheid beter te pakken te hebben en voerden lange tijd het GTLM-veld aan. Uiteindelijk zorgde wat pech bij de timing van pitstops in combinatie met neutralisaties in de wedstrijd ervoor dat de beide Porsches niet meer voor de overwinning in aanmerking kwamen. Patrick Pilet en Nick Tandy eindigden op de derde plaats, Laurens Vanthoor en Earl Bamber werden als vierde geklasseerd.

 

In de GTD-klasse waren Jörg Bergmeister en Patrick Lindsey met de 911 GT3 R van het Park Place-team de beste Porsche-rijders. (Foto: Porsche AG)

In de GTD-klasse voor auto’s volgens GT3-reglement waren er twee Porsches vertegenwoordigd. Patrick Lindsey en de Duitse fabrieksrijder Jörg Bergmeister kwamen in actie met de 911 GT3 R van het Park Place-team, terwijl Christina Nielsen, Patrick Long en Robert Renauer met de Wright Motorsports-Porsche startten. Bergmeister en Lindsey werden in de afsluitende vrije training geraakt door een rijder uit de prototype-klasse die de controle over zijn auto was verloren en konden daardoor niet deelnemen aan de kwalificatie. In de race eindigden ze niettemin als zesde in de klasse. De Wright-911, ter gelegenheid van Independence Day uitgevoerd in de kleuren van de Amerikaanse vlag, werd op de negende positie geklasseerd.

 

Het duel om de winst tussen de beide Porsche-junioren Thomas Preining en Julien Andlauer was een genot om naar te kijken. (Foto: Porsche AG)

Thomas Preining wint voor eigen publiek

De Oostenrijkse Porsche-fabrieksjunior deed het tot nu toe al goed in de Duitse Porsche Carrera Cup, maar nu heeft de 19-jarige rijder ook zijn eerste overwinning in de Porsche Mobil 1 Supercup te pakken. En hoe: voor eigen publiek, in het voorprogramma van de Oostenrijkse Formule 1-Grand Prix op de Red Bull Ring in Spielberg kende Preining met pole-position en de overwinning in de race een nagenoeg perfect weekeinde.

De beide andere podiumplaatsen gingen naar rijders van het Franse team Martinet by Almeras: Porsche-junior Julian Andlauer moest na een verbeten strijd met de uiteindelijke racewinnaar Thomas Preining genoegen nemen met de tweede plaats, zijn teamgenoot Florian Latorre. De best geklasseerde Nederlander in het veld was Larry ten Voorde, die met zijn Cup-Porsche van het Duitse Project 1-team als achtste over de eindstreep kwam. Jaap van Lagen beleefde een turbulent evenement: in de kwalificatie werden al zijn gereden rondetijden ongeldig verklaard, omdat hij naderhand vergat zich te laten wegen, zoals voorgeschreven. Als consequentie moest hij in plaats van als zesde van achteraan starten. In de race maakte de rijder uit Ede 17 posities goed en werd uiteindelijk als 16e geklasseerd.

Nederlands Porsche-podiumsucces door Rob Severs

De GT4 Central European Cup acteerde in het voorprogramma van de ADAC Truck-Grand-Prix op de Nürburgring. Opnieuw was het de Nederlander Rob Severs die daar voor Porsche-podiumsucces zorgde: samen met zijn Duitse teamgenoot Nicolas Schöll eindigde hij in de Cayman GT4 CS MR van Allied Racing in de tweede race als tweede algemeen. Daarmee waren Schöll en Severs de best geklasseerde Porsche-équipe. Dat waren ze ook al in de eerste wedstrijd, maar daarin werden ze vijfde algemeen.

Rob Severs en Nicolas Schöll eindigden op de tweede plaats. (Foto: GT4 Central European Cup)

 

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.