Dit afgetrapte rally-hok gaat meer dan drie miljoen opleveren

De Paris-Dakar 959 raceauto’s uit de jaren ’80 behoren tot de coolste modellen van Porsche. Hoewel de vierwielaandrijving en de high-tech 959 op zichzelf al cool zijn, hadden deze raceauto’s de bonus dat ze optimaal gebruikmaakten van de instelbare wielophanging- en het 4WD-systeem, dat voortkwam uit de verijdelde plannen van Porsche om een Groep B rallyauto te bouwen. Bovendien werden ze geschilderd in de nu iconische Rothmans verfkleuren. De livery was zelfs terug te vinden op de Le Mans-racers van Porsche dit jaar tijden de 24 Uurs race.

Omdat er slechts zes zijn gebouwd, heb je volgens RM Sotheby’s weinig kans om er ooit een te kunnen kopen. Behalve op 27 oktober, want tijdens de Porsche-veiling tijdens het 70-jarig jubileum van het veilinghuis in Atlanta. Dan zal de Porsche 959 raceauto uit 1985, die je op deze foto’s ziet, worden geveild. De auto deed in 1985 mee aan Parijs-Dakar-rally met meervoudig Parijs-Dakar-winnaar René Metge achter het stuur.

Grappig is dat de auto niet was voorzien van de twin-turbo boxermotor beschikte van de standaard 959. In plaats daarvan had het een atmosferische 3,2 liter flat-6 van een 911 Carrera onder de achterklep. Helaas zorgde een geknapte olieleiding ervoor dat de auto de finish niet haalde. Maar het volgende jaar won Metge de race wél, zij het in een andere 959. Natuurlijk gaat zo’n zeldzame en historische auto veel geld opbrengen. RM Sotheby’s schat dat de Paris-Dakar 959 tussen de $ 3 miljoen en $ 3,4 miljoen zal halen.

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.