Porsche-jubileumviewmaster Le Mans

Een rode en een blauwe viewmaster van Porsche.

Wie herinnert zich nog de Viewmaster, een plastic apparaat waarin je een schijf met een aantal diapositieve afbeeldingen kon stoppen. Die afbeeldingen kon je dan uitvergroot door de kijkopeningen van het apparaat bekijken als je het tegen het licht hield. Kom daar nu eens om, in de tijd van virtueel vermaak met één vingertop op een touchscreen… Porsche heeft, ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum, de Viewmaster van weleer echter nieuw leven ingeblazen.

Nou ja, een echte Viewmaster is het niet, want die beelden waren, als we het ons goed herinneren, in stereo, waardoor een ruimtelijk effect ontstond. Maar we vonden de kleine viewers in rood en blauw plastic het afgelopen weekeinde in de Porsche-hospitality in Le Mans toch te leuk om te laten staan.

Foto van 356’s op de rode viewmaster.

Ze zien er een beetje uit als een oud televisietoestel met beeldbuis, aan de voorzijde voorzen van het ‘Porsche 70 jaar’-logo. Door op de zwarte knop aan de onderzijde te drukken, draait de schijf met afbeeldingen telkens één plaatje verder. Zo zijn er in totaal acht afbeeldingen te zien. De rode variant toont foto’s uit de Porsche-historie, met ondermeer de ‘beruchte’ foto met de 356-001 in Gmünd met vader en zoon Ferdinand en Ferry Porsche, maar ditmaal ook met Erwin Komenda erbij (zie het artikel over het proces van diens kleindochter tegen Porsche hier: https://vierenzestig.nl/31254/proces-tegen-porsche-door-kleindochter-komenda-van-start/).

Afbeelding van de 917 in ‘Porsche Salzburg’-kleuren op de blauwe versie.

De blauwe variant toont afbeeldingen van wat sportievere varianten, van de 550 Spyder in de Carrera Panamericana en de 917 in ‘Porsche Salzburg’-kleuren via de 959 en de 911 GT1 tot aan de recente 918 Spyder bij de recordrit door Marc Lieb op de Nordschleife.

Ook ter gelegenheid van de tentoonstelling rondom de 70e verjaardag van Walter Röhrl bracht Porsche zo’n apparaatje uit.

Het is overigens niet de eerste viewer die Porsche op de markt brengt, want vorig jaar was er in de shop van het museum in Stuttgart een soortgelijk artikel te koop met afbeeldingen van Walter Röhrl met diverse Porsches, ter gelegenheid van de tentoonstelling rondom de 70e verjaardag van de beroemde rallyrijder. Voor de mensen die alles van en rondom Porsche verzamelen – en dat zijn er nogal wat – zijn het prachtige items!

Foto’s: Rebocar Automotive Productions

 

 

 

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.