Dominant weekend voor Porsche in de autosport

Afgelopen weekend stond weer vol in het teken van de autosport voor Porsche. Tijdens de seizoensstart van de Duitse VLN stond Porsche op het podium, in het Belgische Tielt verschenen maar liefst 9 Porsche-equipes in de RGT-klasse aan de start voor het Belgische kampioenschap en op Paul Ricard liet het merk tijdens de proloog van het FIA-WEC zien heer en meester te zijn met de nu al roemruchte 991 RSR. Kortom, een fraai weekje autosport door de ogen van autosport-redacteur René de Boer.

Opnieuw Porsche-podiumplaats in VLN

Na de overwinning van het Manthey-Porsche-team tijdens de seizoensstart van de Duitse VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring (3x woordwaarde!) leverde ook de tweede race van het seizoen op de Nordschleife een podiumplaats voor Porsche op. In het 43e DMV-4-Stunden-Rennen eindigden de Oostenrijker Klaus Bachler en de Duitse Porsche-fabrieksrijder Sven Müller in de Porsche 911 GT3 R van het Falken-team op de derde plaats, achter een BMW en een Mercedes. De Manthey-Porsche met fabrieksrijders Nick Tandy, Patrick Pilet en Frédéric Makowiecki werd als vijfde geklasseerd. De andere Manthey-Porsche met Laurens Vanthoor, Romain Dumas en Earl Bamber, die vanaf de pole-position gestart was, haalde de eindstreep niet na een crash van Vanthoor.

Fabrieksrijder Sven Müller en de Oostenrijker Klaus Bachler eindigden met de Falken-Porsche 911 GT3 als derde in de tweede VLN-race van het seizoen. (Foto: Gruppe C/VLN)

911-rallygenot in België

Afgelopen weekeinde vond rondom het Belgische Tielt de TAC Rally plaats als ronde van het Belgisch rallykampioenschap, officieel ‘Jobfixers Belgian Rally Championship’. Naast de reguliere divisies was ook de RGT-klasse uitgeschreven, waarin niet minder dan negen Porsches aan de start stonden: acht 997’s en één 996. Onder de deelnemers de Belgische rallyheld Patrick Snijers, Porsche-circuitspecialist Timothy Van Parijs en onze landgenoot Kevin Abbring. De zware rally eiste zijn tol: uiteindelijk werden er slechts drie Porsches geklasseerd. De overwinning in de klasse was voor Gunther Monnens/Chris Debyser, gevolgd door Timothy Van Parijs/Kurt Heyndrickx en Johan Dekens/Bert Truyens.

Gunther Monnens/Chris Debyser wonnen met hun 997 GT3 de RGT-klasse in de Belgische TAC-Rally. (Foto: Jobfixers-BRC)

Porsche bepaalt tempo in FIA WEC-test Paul Ricard

Zowel in de GTE-Pro- als in de GTE-Am-klasse was Porsche het snelste tijdens de tweedaagse pre-seizoenstest van het FIA World Endurance Championship, afgelopen vrijdag en zaterdag op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet. In de Pro-divisie, waar de twee Porsches 911 RSR van het door Manthey Racing gerunde Porsche GT Team het opnemen tegen de fabrieksteams van Aston Martin, Ferrari, Ford en nieuwkomer BMW, eindigde de fabrieks-Porsche van Richard Lietz en Gianmaria Bruni bovenaan de tijdenlijst, gevolgd door de zusterauto met Michael Christensen en Kévin Estre.

In de GTE-Am-klasse was Porsche Young Professional Matteo Cairoli het snelst in de Porsche 911 RSR van het team Dempsey-Proton Racing met het startnummer 88. Anders dan in de Pro-klasse, waarin het meest recente materiaal is toegestaan, mag in de Am-klasse alleen worden gereden met auto’s volgens de homologatie van het voorgaande seizoen. Daarmee is de vorig jaar nieuw geïntroduceerde 911 RSR dit seizoen ook toegelaten. De 911 RSR’s bezetten in de totaaluitslag van de 30 uur durende test de eerste vier plaatsen. Achter de Dempsey-Proton-Porsche volgde de auto van Gulf Racing UK, de andere Dempsey-Proton-Porsche (startnummer 88) en de 911 RSR van het dit jaar in het FIA WEC debuterende Duitse team Project 1.

De Dempsey-Proton-Porsche met het nummer 88 eindigde dankzij Matteo Cairoli bovenaan in de GTE-Am-klasse tijdens de FIA WEC-test op Paul Ricard. (Foto: Porsche AG/Jürgen Tap)
Gianmaria Bruni reed met de fabrieks-911 RSR met het startnummer 91 de snelste tijd in de GTE-Pro-klasse van het FIA WEC. (Foto: Porsche AG/Jürgen Tap)

GT4-klassezeges in Zolder

Op het circuit van Zolder startte het seizoen in de GT4 European Series met in totaal zeven Porsches in het 44 auto’s tellende deelnemersveld. In beide races, elk met een duur van een uur inclusief verplichte pitstop en eventueel een rijderswissel, was er een klasse-overwinning voor Porsche. In de wedstrijd op zaterdag wonnen Phillip Bethke en Marc Basseng met de Cayman GT4 MR van Schwede Motorsport de Pro-Am-klasse. Op zondag zegevierde de solo rijdende Zwitser Niki Leutwiler met de Cayman van het team Porsche Zentrum Obere Zürichsee by TFT Racing in de Am-klasse.

Winst voor Niki Leutwiler in de Am-klasse van de GT4 European Cup op het circuit van Zolder. (Foto: GT4 European Series/Chris Schotanus)

 

Larry ten Voorde verdedigt Nederlandse eer in Porsche Carrera Cup

Larry ten Voorde is dit jaar de enige Nederlandse deelnemer in de Duitse Porsche Carrera Cup. (Foto: Project 1)

Komend weekeinde start op het circuit van Oschersleben, halverwege tussen Hannover en Berlijn, het nieuwe seizoen in de Duitse Porsche Carrera Cup. Voor het eerst sinds mensenheugenis worden de races van de merkencup dit seizoen niet in het voorprogramma van de populaire DTM verreden, maar in het pakket van de Duitse ADAC GT Masters. Enige Nederlander in het veld is Larrry ten Voorde, die vorig jaar als beste nieuwkomer de ‘rookie’-titel won en dit seizoen streeft naar een toppositie in het algemeen klassement. De Twentse rijder komt uit voor het Duitse team Project 1.

 

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.