Aanrader: Boek Porsche 356 in Nederland

Onlangs verscheen er van de hand van Gijs van Dijk een indrukwekkend historisch tijdbeeld van de Porsche 356 in Nederland. Gijs van Dijk (52) is geen onbekende in de Porsche- wereld. Niet alleen is hij lid van de Nederlandse Porsche 356 club en rijdt hij al jaren de Tulpenrallye met zijn 356C 1600, maar hij geldt vooral als een autoriteit op het gebied van authenticiteit en historie van Porsches 356 in Nederland. Van jongs af aan is Gijs gefascineerd door het merk Porsche, zelf spreekt hij van een ‘erfelijke belasting’. Dat is niet zo vreemd, want zijn opa, Jacobus Klaas Poll, was één van de eerste Volkswagen- en Porsche-dealers in Nederland. Zijn zoon Wim Poll was een succesvol Porsche-coureur, wiens zuster getrouwd was met Gijs van Dijk, die in 1957 ook een Porsche 356 kocht en er mee ging racen. Beiden stopten met racen in 1960, waardoor Gijs junior het succes zelf niet meemaakte, maar door de vele foto’s, bekers en verhalen wel het Porsche 356-virus opliep.

Eerste 356 op Zandvoort

Ondanks zijn drukke baan als directeur Europe bij Jotun Coatings bouwde hij een archief op met onder meer de his- torie van alle nog bestaande in Nederland origineel geleverde Porsches 356. Tijdens het verzamelen, interviewen en opschrijven werd hem vanuit diverse kanten de suggestie gedaan dat hij hier- over een boek zou moeten schrijven. Toen hij een en ander in een Albelli-album had vastgelegd – inclusief de nodige familiefoto’s – leidden de goede contacten met Pon en met name Mark Wegh en journalist Rob Wiedenhoff toch tot een echt boek. En wat voor een boek. Niet zomaar een droge opsomming van ontstaansgeschiedenis en feiten, maar een heus standaardwerk, gelardeerd met unieke foto’s en zeer gedetailleerde historie van de 356 in Nederland. Vanaf de eerste in 1950 als demonstratieauto bij Pon in Amersfoort geleverde 356 tot het laatst geleverde model voor de Nederlandse Rijkspolitie in 1966. Maar ook de racehistorie blijft niet onvermeld. Veel bekende en (nu) minder bekende coureurs hebben met 356’s gestreden en komen in het boek aan bod, vaak met verassende en nog niet eerder gepubliceerde foto’s uit privé-archieven. Zo blijkt ook dat H. van der Meulen (van Garage Groot Toerisme in Eindhoven) de eerste écht in Nederland geïmporteerde en geregistreerde Porsche bestuurde op het circuit van Zandvoort tijdens een race op 10 juni 1951. Waarmee dat raadsel ook definitief is opgelost.

Gelimiteerde oplage

En zo onthult het boek allerlei details en anekdotes waar zowel Porsche- als raceliefhebbers veel plezier aan zullen beleven. Goed geordend en zeer leesbaar bovendien, en daarvoor verdient Van Dijk een groot compliment. Al met al dus zeer de moeite waard en de aanschafprijs van € 49,95 is beslist ‘value for money’. Aangezien Gijs van Dijk dit boek in eigen beheer in een tot 356 stuks gelimiteerde en genummerde oplage heeft vervaardigd is snel bestellen (bij gijsvandijk@ hotmail.com of Porsche Classic Center Gelderland) geboden. Een tweede oplage komt er niet.

Met dank aan Pim van de Werd

Advertenties
Logo-LUXURY-INS-horizontaal-wit
64-banner

Eén reactie

  1. Een geweldig boek die je beslist moet kopen zelf heb ik er al ernstig of 6 gekocht om deze aan onze klanten te laten zien en mee te laten genieten .een hele grote aanrader je zult er spijten krijgen als je er geen in je bezit hebt het is een beperkte oplage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.